Burgazada’nın sakinliğinde farkındalık eğitimleri

Burgazada’nın sakinliğinde farkındalık eğitimleri

Geçtiğimiz yazdan bu yana sağlıklı yaşam, sanat ve felsefe gibi alanlarda birçok eğitim ve etkinlik düzenleyen İparho, nev-i şahsına münhasır Burgazada’da ziyaretçilerini bekliyor. Biz de mekanın kurucusu Marianna Vasiliadiz ile bir araya gelip bu farkındalık merkezinin ayrıntılarını konuştuk.

İparho, Burgazadada’ki Cennet Bahçesi’nde yer alıyor.
İparho, Burgazadada’ki Cennet Bahçesi’nde yer alıyor.

İparho’nun anlamı nedir?

İparho’nun en önemli amaçlarından biri, kişinin kendine dair ön yargıları kırabilmesini sağlamak. Hiçbirimizin tek bir kimliği yok. Aynı anda birçok kişi olabilir, kim olduğumuzu her gün yeniden keşfedebiliriz. Var olmak için hayatta olmak yetmez. Var olmak kendini bulmaktan geçer ve insanın kendini bulma hali de hiç bitmez. İşte İparho’nun ismi de buradan geliyor. Tam kelime anlamı Yunanca “varım” demek olan İparho’da insanlar kendi gerçekleriyle yüzleşebilir ve yeni gerçeklerini oluşturabilir. 

İparho’nun kurucusu Marianna Vasiliadiz.
İparho’nun kurucusu Marianna Vasiliadiz.

Mekanın kuruluş amacından ve bu fikrin ortaya çıkış sürecinden bahseder misiniz?

2014’te Atina’da psikoloji bölümünü bitirdim. Mezun olduktan sonra üniversite maceramın diğer gençlere göre daha uzun sürdüğünü ve bunun altında yatan sebebin görmek istemediğim bir sosyal fobi olduğunu anladım. Aslında bana gelen ipuçlarının farkındaydım ama hep bir şekilde kaçınma yollarını aradım ve durumu göz ardı ettim. Okumayı ve anlatmayı çok sevmeme rağmen hep geride kaldım. Topluluk önünde ve otorite figürleri karşısında konuşma korkusu da eklenince çok zorlandığım bir yola girdim. İşte İparho tam da bu sebeplerin bir toplamı olarak çıktı ortaya.

Sosyal fobi, azımsanmayacak sayıda kişinin ortak sorunu. Siz bunu nasıl yendiniz?

Sosyal fobimi yenebilmek için çok çaba sarf ettim ve hâlâ da devam ediyorum. Bu arada bir yandan varoluşçu psikoterapi alanında eğitim ve çalışmalarım da devam ediyor. Hâl böyle olunca bu yanımı kullanmak istedim. İparho’nun oluşabilmesi için kendimi birçok platformda göstermek ve ifşa etmek adına alanımda eğitim ve seminerler vermeye başladım. Bu yolda ilerlerken devamlı yeni insanlarla görüşüp konuşmam da gerekti. Yani kendimi sosyal durumlara maruz bırakarak ortaya harika bir şey çıkmasına sebep oldum.

Peki İparho’nun insanın kendini bulma sürecindeki rolü nedir?

Aslında en büyük amaçlarımdan biri de benim gibi hisseden insanlara alan açmak, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek ve her ne yaşıyorlarsa beraber göğüslemek. Bir insanın başına gelebilecek en kötü şey, potansiyelinin farkına varamaması. Birçok kişi kapasitesinin altında bir hayat yaşıyor. Hepimizin dünyada bir görevi var aslında. Bu görevin ne olduğunu bulmak, kendimizi her yönden deneyimlemek İparho’da mümkün hale geliyor.

İparho, yemyeşil bir alana kurulu. Ne tip etkinlikler yapıyorsunuz burada?

Kendi içimize de dönebilmemizi sağlayan, dışarıdaki dünyayı anlamlandırmayı ve sorgulamayı denediğimiz psikoloji ile felsefe eğitimi ve atölyeleri, sanat ve edebiyat etkinlikleri düzenliyoruz. Bunların haricinde bedensel farkındalığı artırıcı dans ve hareket atölyelerimiz de bulunuyor. Biz bütün bu etkinlikleri Burgazada’nın en güzel köşesinde mükemmel bir tablonun içinde doğayla iç içe yapıyoruz. Haftalık düzende yoga, mindfulness (bilinçli farkındalık), nefes, drama ve müzik etkinliklerimiz de var. Ayrıca edebiyat ve sanatı da doğayla harmanlayarak farklı etkinlikler hazırlıyoruz. Bu sene oyun ve okuma atölyelerine, film okuma ve film sohbetlerine de özellikle yer verdik çünkü bir sanat eserini derinlemesine incelediğiniz zaman içinde çok sayıda psikolojik unsura da rastlıyoruz. 

İki senedir yaz başında yapılan İparho buluşmalarının ikincisi.
İki senedir yaz başında yapılan İparho buluşmalarının ikincisi.

İparho’da çocuklar için de etkinlikler var mı?

Hayatımızın ilk yıllarında yoğruluruz ve olacağımız kişinin sinyallerini vermeye başlarız. Bu yüzden çocuklar bizim için çok önemli. Biz çocukları doğal birer filozof olarak görüyoruz. En iyi felsefe onlarla yapılır, onlardan pek çok yeni şey öğrenebiliriz. Biz de düzenli olarak çocuklar için felsefe, drama ve yoga atölyeleri yapıyoruz.

Yazın Burgazada’da Cennet Bahçesi’nde etkinlikleri sürdüren İparho kış mevsiminde nasıl bir programa sahip?

Ekim ayı itibariyle etkinliklerimiz ufak bir tatile giriyor ama Galata’da bazı atölyelerimiz devam ediyor. Panik atak ve kaygı üzerine butik fakat ayrıntılı seminerler ve atölyeler düzenliyorum. Bu sene kış kampları da yapmayı planlıyoruz.