BBC ses arşivini kullanıma açtı!

BBC ses arşivini kullanıma açtı!

BBC, geçmişi 1920’li yıllara dayanan ses arşivini online olarak kullanıma açtı. Toplam 16 binin üzerinde ses kaydının bulunduğu arşive artık çok kullanışlı bir site aracılığıyla ulaşmak mümkün.

Bilgi çağında yaşadığımız artık kimse için yeni bir haber değil. İnternetin büyük bir hızla hayatlarımıza girişi ve bütün dünya düzeninin buna uyum göstermesiyle birlikte insanlık kendini muazzam bir bilgi çağının içerisinde buldu. 21. yüzyılda bilginin yayılması ve ulaşılması konusunda kat edilen yol belki de bütün bir insanlık tarihinde görülmemiş bir hızla yaşanıyor.

Bunun etkileri günlük hayatlarımızda da her geçen gün daha fazla hissediliyor. Artık cebimizdeki telefonlar aracılığıyla bütün bir insanlık tarihinin bilgi birikimine saniyeler içerisinde bağlanabiliyor; dilediğimiz bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu durum, en çok da arşivler ve kütüphaneler üzerinde etkisini gösterdi. Artık klasik bilgi toplama ve saklama biçimleri de içinde bulunduğumuz çağa uyum sağlamak zorunda!

Geniş yelpaze

BBC’nin arşivi eğitim ve araştırmanın dışında keyifli bir akşam geçirmek için de kullanılabilir.
BBC’nin arşivi eğitim ve araştırmanın dışında keyifli bir akşam geçirmek için de kullanılabilir.

Sözünü ettiğimiz gelişmeler öncelikle bilgi birikiminin dijitalleştirilmesiyle başladı. Kütüphaneler ve arşivler kayıtlarını hızlı bir biçimde dijitalleştirdiler. Artık bütün kütüphanelerin kataloglarına online olarak ulaşmak mümkün. Bir sonraki adımda ise artık arşivler kayıtlarını tüm insanlıkla doğrudan paylaşmaya ve online olarak erişime açmaya başladı. Pek çok görsel ve işitsel arşive artık herkes ücretsiz olarak erişim sağlayabiliyor, insanlığın kültürel mirasına doğrudan tanık olabiliyor. Google Art Project bunların en meşhurlarından biri. Google’ın oluşturduğu sanal müzelerde artık pek çok sanat eseri online olarak görüntülenebiliyor. Buna benzer pek çok oluşuma internette rastlamak mümkün.

Büyük Britanya’nın resmi yayın kurulu BBC de yeni dönemin değişen koşullarına uyum sağlayan kuruluşlar arasında yerini aldı. Kuruluş, 1930’lu yıllardan bu yana kaydettiği devasa bir ses arşivini geçtiğimiz günlerde online olarak erişime açtı ve tüm dünyanın kullanımına sundu. Yıllar boyunca dünyanın dört bir yanında yapılmış ses kayıtlarına artık online olarak ulaşmak mümkün.

BBC Ses Arşivi ilk olarak 1936 yılında kurulmuş. Bu yıldan itibaren BBC çok çeşitli sesleri, konuşmaları ve çok çeşitli işitsel materyali kayıt altına alıyor ve arşivliyor. Bu kayıtlar teknolojinin ilerlemesi ve teknik imkanların gelişmesi sayesinde hem yeni kayıtları mümkün kılmış hem de geçmiş kayıtların restore edilmesini sağlamış. Ayrıca bütün bu yıllar içerisinde BBC’nin hazırladığı pek çok radyo programında, radyo oyununda, televizyon programlarında ve filmlerde kullanılmış bu arşiv kullanılmaya da devam ediyor.

16 bin ses kaydı

Online kullanıma açılan bu arşiv sayesinde Güney Amerika’daki bir papağanın sesini ilk kez duyabilirsiniz.
Online kullanıma açılan bu arşiv sayesinde Güney Amerika’daki bir papağanın sesini ilk kez duyabilirsiniz.

BBC geçtiğimiz günlerde sayısı toplamda 16 bini aşan bu kayıt arşivini online olarak kullanıma açtı. bbcsfx.acropolis.org.uk adresinden kolaylıkla ulaşılabilen arşivde akla gelebilecek her türden kayda ulaşılabiliyor. Güney Amerika’da yaşayan bir papağandan Danimarka’daki bir postanenin seslerine, bir futbol maçının gürültüsünden patlayan bir denizaltının çıkardığı seslere kadar oldukça geniş bir yelpazeyi barındırıyor bu arşiv.

BBC bütün bu arşivi internette ulaşılabilir hale getirmiş ve hepsi WAV formatında indirilebiliyor. Ancak sitede bulunan materyallerin RemArc adı verilen bir telif hakları lisansının koruması altında olduğunu ve BBC’nin arşivini yalnızca “kişisel, eğitim ve araştırma amaçlı” olarak kullanıma açtığını hatırlatmakta fayda var. Buradaki materyallerin ticari amaçla kullanılması için BBC’yle iletişime geçilmesi gerekiyor.

Arşiv şu an için beta sürümünde. Yani sistem halen geliştiriliyor. Yakın zamanda tam versiyonu da kullanılabilir olacaktır. Ancak bu haliyle bile öğretmenlerin derslerde, araştırmacıların çalışmalarında ve öğrencilerin ödevlerinde kullanmak için muazzam genişlikte bir seçenek sunduğu kesin. Üstelik bu arşiv çok iyi tasnif edilmiş, işaretlenmiş ve üzerinde kolayca arama yapılabilir durumda. Yani yalnızca eğlenceli bir akşam geçirmek, bazı egzotik kuş seslerini dinlerken uykuya dalmak ya da yağmur ormanlarının sesini telefonunuza kaydedip her an her yerde huzur bulmak için de kullanabilirsiniz. Diğer taraftan yaratıcılığınızı konuşturmak için şahane bir imkan. 

NASA’nın Souldcloud hesabından da Apollo 11’in seslerini dinleyebilirsiniz.
NASA’nın Souldcloud hesabından da Apollo 11’in seslerini dinleyebilirsiniz.

Konuya meraklı kişiler için küçük de bir tavsiye: NASA’nın da bir Soundcloud hesabı bulunuyor! Eğer dünyanın bütün sesleri size yeterli gelmediyse Apollo 11’in iniş seslerinden Sputnik’in sinyallerinin kayıtlarına kadar birçok farklı kayda ulaşabileceğiniz sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Siteye şu linkten ulaşılabiliyor: soundcloud.com