Batı Karadeniz’in güzeli Safranbolu

Batı Karadeniz’in güzeli Safranbolu

Üç farklı bölgede kurulu

Sayfamızın konuğu; tarih boyunca Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar gibi birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Safranbolu. 13’üncü yüzyıldan 20’nci yüzyılın başlarına kadar Asya ve Avrupa arasındaki ticaret yolunun önemli bir durağı olarak bilinen Safranbolu, bu sayede sosyoekonomik olarak oldukça gelişmiş bir bölgeydi. Merkez veya pazar alanı olarak adlandırılan zanaatkarların evlerinin ve atölyelerinin bulunduğu Çarşı, gayrimüslim bir mahalle olan, esnafların dükkanlarının üst katında taştan yapılan evlerde yaşadığı Kıranköy, büyük bahçeler içinde yer alan müstakil evlerin yer aldığı sayfiye yeri Bağlar olmak üzere üç ana bölgeye kurulan Safranbolu; her kültürün kendi geleneklerine özgü yerleşim kurmasına ve yaşamasına olanak sağlayan önemli yerlerden biri.

Hayran bırakan Safranbolu evleri

Batı Karadeniz’de bulunan, Karabük iline bağlı, İstanbul’dan beş, Ankara’dan ise yaklaşık iki buçuk saatte ulaşılabilen Safranbolu’yu yıl içinde birçok yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Ziyaretin başlıca sebebi ise Safranbolu evleri. Safranbolu evleri arasında yer alan Kaymakamlar, Kileciler, Mümtazlar, Karaüzümler, Kavsalar evleri ziyaret edilebilirken; ahşap ve kerpiçten inşa edilen iki üç katlı, yedi sekiz odalı geniş yapılar olan bu evler, etkileyici ahşap işçilikleriyle kendine hayran bırakıyor. 18, 19 ve 20’nci yüzyılda, bölgede yapılan yaklaşık 2 bin geleneksel Türk evinin 8 yüz tanesi yasal koruma altında bulunuyor. Önü kapanmayacak ve güneş ışığı engellenmeyecek şekilde yapılan bu evlerin bazılarının içinde havuz bulunmasının nedeni ise eve serinlik sağlamak ve yangın riskini azaltmak. 

Safranbolu evleri, birbirlerinin önünü kapatmayacak ve güneş ışığını engellemeyecek şekilde inşa edilmiş.
Safranbolu evleri, birbirlerinin önünü kapatmayacak ve güneş ışığını engellemeyecek şekilde inşa edilmiş.

Tarih, kültür ve doğa

İlçede Safranbolu evleri ve çarşı dışında gezilecek birçok tarihi yer de mevcut. Tarihi Hükümet Konağı ve Saat Kulesi’nin ziyaret edebileceğiniz Safranbolu’da; Köprülü Mehmet Paşa Camii, Kazdağlıoğlu Camii, Dağdelen Camii, Kaçak Camii, İzzet Paşa Camii, Mescit Cami ve Ulu Camii (Ayastefanos Kilisesi) başta olmak üzere 25’ten fazla tarihi cami bulunuyor. İlçeye 11 kilometre uzaklıkta bulunan Yörük Köyü, Hızar Mağarası; Bulak Mağarası, Yaci Kanyonu; yürüyüş, piknik ve kamp için tercih edilen Sarıçiçek Yaylası ise Safranbolu’nun en çok turist çeken doğal alanları. Tokatlı Kanyonu ve üzerine kurulan seyir terası Kristal Cam Teras, büyük ilgi gören yerlerden bir diğeri. Ayrıca bu bölgede Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, ilçeye su getirmek amacıyla kanyon üstüne yapılan İncekaya Su Kemeri de bulunuyor.

Bölgeye özel yemekler ve Safranbolu lokumu

Karbonhidrat ve et ağırlıklı bir mutfağa sahip Safranbolu’da, lezzetli yemekler tatmak mümkün. Safranbolu’ya gitmişken susamsız Safranbolu simidi, cevizli veya kıymalı erişte yemeği yayım, kapalı şekilde hazırlanan ıspanaklı ve peynirli bükme pide, yöresel mantı peruhi, kuyu kebabı, orman kebabı, zerde tatlısı ve höşmerim tatlısı denemeden dönmeyin. Ayrıca ilçeye özel bir de lokum bulunuyor, daha hafif olan Safranbolu lokumunun safranlı, fındıklı, Şam fıstıklı ve güllü çeşitleri bulunuyor.

Değerli safranın yetiştiği yer 

Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safran, Safranbolu’da yetişen safran çiçeğinden elde ediliyor.
Dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safran, Safranbolu’da yetişen safran çiçeğinden elde ediliyor.

Karasal ve ılıman iklimlerde yetişen safran çiçeği, bölgenin en kıymetli değerlerinden biri. Bu çiçeğin bolca yetiştiği Safranbolu, safran baharatının öncü tedarikçileri arasında yer alıyor. Safran çiçeğinin ortasında yer alan sarı turuncu bölümden elde edilen safran baharatı, kendi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabiliyor. Çok değerli ve pahalı bir baharat olan safran; gıda, ilaç, tekstil ve kozmetik sektöründe kullanılıyor.

Kaynak:

https://www.kulturportali.gov.tr/

https://whc.unesco.org/

http://www.safranbolu.gov.tr

https://safranboluturizmdanismaburosu.ktb.gov.tr/

www.karabuk.gov.tr

https://karabuk.ktb.gov.tr/