Ekavart Galeri'de 24 Ekim 2019’da sanatseverlere açılan Türk ve Dünya Basınında Atatürk Sergisi, 17 Kasım’a kadar gezilebilecek. Atatürk'ün yurt içi ve yurt dışında basına nasıl yansıdığına yakından bakmanızı sağlayan sergide, ulu önderle ilgili pek çok bilinmeyen detay keşfedilmeyi bekliyor.
Galerinin tek katında düzenlenen sergi, Atatürk'ün yanı sıra Kurtuluş Savaşı yıllarının koşullarını da ziyaretçileriyle buluşturarak tarihin eski sayfalarının tekrar aralanmasını sağlıyor. Kapıdan içeri adımınızı attığınızda sizi perdeye yansıtılmış dev bir Atatürk fotoğrafı karşılıyor. Bu perdeden içeri girdiğinizde sağ tarafta yer alan galeride Atatürk’le ilgili hiç duymadığınız önemli pek çok bilgi sizleri bekliyor.
İngiliz gazetesine kapak olan düğün
Atatürk'ün özel hayatıyla ilgili bu zamana kadar pek duyulmayan detaylara da tanıklık edeceğiniz sergide, manevi kızı Nebile İrdelp’in Ankara Palas'ta düzenlenen düğün törenine ait bir fotoğraf da var. Bu fotoğrafta Atatürk Nebile İrdelp ile dans ediyor.
O yıllarda Nebile Hanım’ın dünya evine girdiği Raşid Bey’in Viyana’da elçilik görevini üstlendiği biliniyor. Atatürk’ün Nebile Hanım ile dans ederek başlattığı düğün merasimini gösteren bu fotoğraf, 1929 yılına ait. The Illustrated London News adlı İngiliz gazetesinde yayınlanan fotoğraf, modernleşmeye başlayan Türk toplumunun sosyolojik yapısı hakkında bilgi veriyor.
Manevi oğluyla hatıra fotoğrafı
Atatürk’ün Nutuk adlı eserinin bizzat kendisi tarafından bastırılmış halinin de meraklıları için sergilendiği etkinlikte, isteyenler orijinal Nutuk’u sipariş ederek satın alabiliyor. Sergiye özel toplamda bin 500 adet basılmış Anıtkabir’dekinin aynısı olan bu başyapıt, toplamda bin 254 sayfa. Aynı zamanda Atatürk’ün savaş için çizdiği haritaların orijinalleri de galeride ziyaretçileri bekliyor.
Nutuk’un hiç ortaya çıkmayan versiyonu
Galeride bin 795 TL’ye alıcısını bulacak Nutuk’la ilgili ilginç bir bilgi daha var sergide. Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kısa molalar vererek 36 saat 33 dakikada okuduğu Nutuk’un bir de Bursa versiyonu bulunuyormuş. Atatürk’ün halkı herhangi bir işgal durumunda harekete geçirici sözler söylediği gerekçesiyle Bursa Nutuk’u saklanmış ve hiç ortaya çıkarılmamış.
Yerli gazetelerde cumhuriyetin ilanı
Serginin ilgi odağı olan Kurtuluş Savaşı’nın haberlere nasıl yansıdığıyla ilgili kısımda ise ülkenin savaşta zafer elde etse bile haberlerin coşkulu bir şekilde yazılmamış olması dikkat çekiyor. Örneğin, bu fotoğrafta cumhuriyetin ilanı haberinin sadece “Cumhuriyet ilan edildi” başlığıyla duygu verilmeden yazıldığı görülüyor.
Yurt dışı basını daha heyecanlı
Atatürk’ün vefatının ise Türk basınına “Türkiye Atatürk’ü Anıtkabir’de Kalbine Gömdü” gibi duygusal başlıklarla yansıdığı görülüyor. Ölümünün üzerinden 15 yıl geçtikten sonra Anıtkabir’e defnedilen Atatürk’ün ölümüyle ilgili yabancı basında yer alan haberlerden en dikkat çekeni ise Arjantin’in başkentinde İngilizce yayın yapan The Chattanooga News’in haberi. “Bozkurt Ankara’da öldü” başlığıyla verilen haberde; Atatürk’ün yanlış zamanda doğduğu, eğer daha eski çağlarda doğsaydı Süleyman Şah ile Bozkurt sancağı altında at süreceği gibi öngörülere ve övgülere yer veriliyor.
Yabancı gazetecilerin ilgisi
Atatürk’ün gazetecilere ve doğru haber yapmanın önemine yaptığı vurgu, galeride sergilenen fotoğraflardan anlaşılabiliyor. Atatürk ile yakından tanışmak isteyen ve sonrasında Atatürk’ü hayranlıkla anlatan Amerikalı kadın gazeteci ile çekilen bu fotoğraf, serginin en merak edilenleri arasında.
Atatürk’ün eski imzasını taşıyan not