Asgardia “ülke” olmaya çok yaklaştı

Asgardia “ülke” olmaya çok yaklaştı

Asgardia, ilk uzay devleti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bir ülkenin sahip olması gereken dört özellikten üçüne sahipler. Toprakları, vatandaşları ve yönetim organları var. Tek eksik, diğer ülkeler tarafından tanınmak… 

Toprakları dünya yörüngesindeki bir uyduda bulunan, “ilk uzay ülkesi” olma yolunda ciddi aşama kaydeden Asgardia’nın dünyada yarattığı heyecan artmaya devam ediyor. Asgardia’nın bir bayrağı, parlamentosu ve ulusal marşı var. 2019 yılında ise kendi para birimlerini kullanmaya başlamak istiyorlar. Amaçları, insanlığın uzaya açılma sürecini kanunlarla düzenlemek. Tabii bir de barışı ön planda tutmak. Uzayda kurulacak ilk kolonilere öncülük etmek ve vatandaşlarını bu kolonilere yerleştirmek de Asgardia’nın gelecek planları arasında yer alıyor. Asgardia vatandaşlarının sayısının 270 bine dayandığını da söylemeden geçmeyelim...

Asgardia ismi, İskandinav Mitolojisi’den geliyor; tanrıların yaşadığı gezegenin adı Asgard. “Thor” filmlerini sevenlerin hiç de yabancı olmayacakları bir gezegen Asgard. Tanrı Odin ve oğlu Thor’un yaşadığı fantastik bir gezegen. Bu esinlenmenin projeyi daha fantastik ve ilginç bir seviyeye taşıdığı da bir gerçek.

Asgardia’nın şu an için tek finans kaynağı “ülke”nin kurucu lideri de olan Azeri kökenli Rus işadamı Igor Ashurbeyli. Ancak gelecek yıldan itibaren bambaşka bir finans düzenine geçilmesi ve farklı bir bütçe yapısı oluşturulması planlanıyor. Bağışlar ve yardımlar bu bütçenin en önemli kaynağı olacak.

Vatandaş olmak çok kolay

Asgardia vatandaşlığına başvuru yapmak için internet üzerinden bir form doldurmanız yeterli.
Asgardia vatandaşlığına başvuru yapmak için internet üzerinden bir form doldurmanız yeterli.

Asgardia, internet üzerinden vatandaşlık başvurusu yapılabilen bir ülke. www.asgardia.space internet sitesine girip, herhangi bir sosyal medya sitesine kaydolur gibi bir form dolduruyor ve Asgardia Anayasası’nı okuyup onaylıyorsunuz. Tabii başvuru yapabilmek için 18 yaşın üzerinde olmanız şart. Sonrasında başvurunuz inceleniyor ve vatandaşlığa kabulünüz onaylanıyor. Bu işlemler sırasında sizden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Son zamanlarda gündeme gelen dedikodu ise kabul öncesi bir IQ testinin yapılacağı yönünde. Asgardia vatandaşlarının yetenekli, yaratıcı ve bilgili olmasını istiyor. IQ testi de bunu sağlayacak.

Üç kg ağırlığında bir ülke

Dünyanın yörüngesinde yer alan bu uydu Asgardia’nın toprağı olarak kabul ediliyor.
Dünyanın yörüngesinde yer alan bu uydu Asgardia’nın toprağı olarak kabul ediliyor.

Asgardia ülke olabilmesi için gerekli toprak sahibi olma şartını çok akılcı bir şekilde çözdü. Ashurbeyli’nin sayesinde, uzaya 10 cm’ye 20 cm boyutlarında ve yaklaşık üç kg ağırlığında bir uydu gönderildi. Uydunun içerisinde ise Asgardia vatandaşlarının fotoğrafları ve bilgileri var.

Asgardia’nın amaçlarından biri de Birleşmiş Milletler’e üye olabilmek. Bu ideal için gerekli dört şarttan üçünü gerçekleştirmiş durumdalar. Toprak parçasına sahip olma, vatandaşlara sahip olma, bir yönetim organına ve parlamentoya sahip olma… Tek eksik, Birleşmiş Milletler’e üye diğer ülkelerin Asgardia’yı tanıması… Asgardia yönetimi, vatandaşlarının sayısı 100 bini geçtiğinde Birleşmiş Milletler’e başvurmayı planlıyor..

En çok başvuru Çin ve Türkiye’den

Asgardia’ya Türkiye’den vatandaşlık için başvuranların sayısı 30 bin.
Asgardia’ya Türkiye’den vatandaşlık için başvuranların sayısı 30 bin.

Asgardia vatandaşı olabilmek için başvurular dünyanın dört bir yanından yapılıyor. Asgardia 268 bin kişilik nüfusuyla şu an dünyanın en çok vatandaşa sahip 171. ülkesi konumunda. Kabul edilmiş vatandaşların yüzde 70’ini 18-24 yaş arası gençler oluşturuyor.

En çok vatandaşlık başvurusu yapan ülkelerin başında Çin geliyor. 32 bin Çin vatandaşı Asgardia vatandaşı da olabilmek için başvuru yaptı. Çin’i 30 bine yakın başvuruyla Türkiye takip ediyor. En çok başvurunun yapıldığı şehirler sıralamasının başını ise İstanbul çekiyor. İstanbul’dan 10 bini aşkın kişi vatandaşlık alabilmek için internetten başvuruda bulundu.

Temel amaçları barış ve düzen

Asgardia’nın yöneticileri insanlığın uzaya açılımının kanunlarla düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.
Asgardia’nın yöneticileri insanlığın uzaya açılımının kanunlarla düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.

Asgardia, sadece bilim kurgu hayallerini gerçekleştirmek için kurulmuş bir yapı değil. Temel idealleri “uzayda barış”. Dünyadaki ülkelerin dünyayı paylaşmak uğruna verdikleri savaş ve yıkımın bir süre sonra uzaya sıçrayacağından endişe ediyorlar.

Ayrıca günümüzün uzay sorunlarının dünyadaki uluslararası kanunlarla çözülemeyeceğini iddia ediyorlar. Yepyeni, özgür ve birleştirici kanunlarla insanlığın dünya dışı yaşama daha kolay ve barışçıl bir şekilde adapte olabileceğine inanıyorlar.