Birçok kişi yurt dışına kendi aracıyla seyahat ederken trafik cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyor ve haliyle bu cezaları nereye, nasıl ödeyeceğini bilemiyor. Sizin için araştırdık; yurt dışına kendi aracınızla çıkıp kural ihlali yaptığınızda neler oluyor?
Otomobilinizle yurt dışına çıkmadan önce ilk dikkat etmeniz gereken kural, aracın yasal sahibi olmanız. Kullanacağınız araç mutlaka sizin üzerinize kayıtlı olmalı veya aracın sahibi mutlaka aracın içerisinde olmalı. Eğer aracınız şirket aracıysa veya kendi üzerinize kayıtlı değilse, araç sahibinden veya çalıştığınız kurumdan vekaletname almanız gerekiyor.
Plaka kayıt sistemiyle cezalar adresinizde
Birçok sürücü, yurt dışında kesilen trafik cezalarının kendilerine nasıl ulaşacağı ve nasıl ödeyecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. Fakat yurt dışındaki trafik cezaları büyük oranda tahsis edilebiliyor. 2013 yılından itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde plaka ve adres bilgisi değişimi anlaşması var. Bu anlaşmayla AB ülkeleri kendi bünyesindeki ülkelerin plaka kayıt sistemine rahatlıkla ulaşabiliyor.
Trafik cezasının kesildiği ülkedeki polis memuru, para cezasının yanında masraflarını da ekleyerek, makbuzu ceza sahibinin ülkesindeki polis memurlarına gönderiyor. Sürücünün yaşadığı ülkenin polisi, kendi ülkesine ait masrafları da ekleyerek, makbuzu ceza sahibi sürücüye ulaştırıyor. Tabii masraflar da eklenince cezalar daha da kabarıklaşabiliyor.
Ceza ödenmezse ne olur?
Sürücü, eğer kendi adresine gelen trafik cezası makbuzu ödemezse, ismi yurt dışındaki arama listelerine ekleniyor ve gümrükte ya da herhangi bir polis kontrolünde bu tutar sürücüden tahsis ediliyor. Eğer trafik cezanız 70 euro’nun üzerindeyse icra tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Türkiye’de durum nasıl?
Türkiye’de ise trafik cezası ödemeleri durumu biraz farklı. Gümrük Bakanlığı’nın yeni getirdiği bir uygulamaya göre, Türkiye’de yabancı plakalar trafik cezasına karşı karşıya kaldıysa, dönüş yolunda cezayı ödemeden gümrükten geçemeyecek.
Yurt dışında trafik cezası aldıysanız, cezayı anlayabilmek adına, cezanızı yaşadığınız ülkenin dilinde isteyebilirsiniz. Cezanız kendi dilinize çevrilmediği sürece trafik cezası tahsili mümkün olmayabiliyor. Tabii, bu konu da kesin kurallar ne yazık ki yok. Bazı ülkeler bu konuda tutarlılık göstermiyor.
En yüksek cezalardan biri: Alkollü araç kullanmak
Avrupa ülkelerinin hepsinde, alkollü araç kullanmak ciddi bir suç ve yaptırımı büyük. Çoğu ülkede kandaki promil sınırı 0.5 ile kısıtlı. İtalya’da, alkollü araç kullanırsanız, aracınıza el konuluyor ve aracınız devletin malı olarak kabul ediliyor. Almanya’da ise bu cezanın bedeli 500 euro. İngiltere'de ise 5 bin 700 sterlin trafik cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bazı Avrupa ülkelerinde ise ceza bedeli alınan gelire göre değişebiliyor.
Azami hız sınırını aşma cezası
Avrupa ülkelerinin çoğunluğunda, karayolları kendilerine özel radar sistemleriyle kontrol ediliyor. Buna bağlı olarak cezaylar kolaylıkla kesilebiliyor. Her ülkenin ceza bedelleri değişiklik gösteriyor. Turizm Aktüel’in haberine göre Hollanda’da bu bedel, 169 euro. Almanya’da 35 euro, İtalya’da 170 euro, Yunanistan’da ise 100 euro olarak belirlenmiş.