10Riders Balıkesir Motosiklet Derneği, şehrin tanıtımına katkı sağlamak için her yıl Uluslararası Balıkesir Motosiklet Festivali’ni düzenliyor. Bu yıl Quick Sigorta'nın katkısıyla sekizinci kez düzenlenecek etkinliği ve derneğin çalışmalarını, başkan Özgür Candar ile konuştuk.
10Riders Balıkesir Motosiklet Derneği ne zaman ve nasıl kuruldu?
Balıkesir'de motosiklet kültürünün üstadı abilerimiz ile birlikte sürüyorduk. 2007 yılının sonlarına doğru kulüp çalışmalarımız başladı ancak o dönemki kurucu kadromuzla birlikte bu işi daha profesyonel yapabilmek adına dernekleşme kararı aldık. 2008 yılında da dernekleşme faaliyetlerimizi tamamlayarak aynı çatı altında toplandık. 10 yılı aşkın süredir derneğimiz aktifliğini koruyor.
Kulübü kurma amacınız neydi?
Balıkesir'de motosiklet kullanımını ulaşım dışında bir yaşam kültürü olarak benimsetebilmek, motosiklete dayalı dostluk, yardımlaşma ve paylaşımı ön planda tutarak toplumsal değerlere ve çevreye duyarlı, eğitimli ve bilinçli motosiklet kullanıcıları kazandırabilmek amacımızdı.
“Sosyal yardımlaşma projeleri de üretiyoruz”
10Riders Balıkesir Motosiklet Derneği’ne üye olmak isteyen biri için süreç nasıl işliyor? Aradığınız şartlar var mı?
Aslında çok basit. Bizim için kaç CC ya da hangi tarz bir motosiklet kullandığının hiç önemi yok. Önemli olan bu aileye katılacak her ferdin saygılı, ailenin huzurunu koruyacak, kulübü ve motosiklet kültürü için elini taşın altına koyabilecek, motosiklete gönül vermiş kişiler olması. Geriye kalanlar sadece dernekler kanunu gereği yapılması gereken prosedürler.
Kulüp üyeleriyle ne gibi etkinlikler yapıyorsunuz?
"Sadece Sürmüyoruz" sloganımızda belirttiğimiz gibi sadece sürmüyoruz. Evet geziyoruz. Birlikte çok da eğleniyoruz. Kulüp kamplarımızdan, festivallerde birlikte olmaktan büyük keyif alıyoruz. Dernek evimizde sık sık üyelerimiz için ileri ve güvenli sürüş teknikleri eğitimleri düzenliyoruz. Gezgin dostlarımızın katıldığı sunumlar, ilk yardım eğitimleri, etkinlikler düzenliyoruz. Bunların dışında çevreye duyarlı bir sivil toplum kuruluşu olarak sosyal yardımlaşma projeleri de üretiyoruz. Motosiklet kullanıcılarına karşı ön yargılı bakışı bir nebze yıkabilmek ve bu kültürü doğru aktarabilmek adına birçok projeye imza attık.
Festival sekizinci yılında
Ne gibi projeler bunlar?
Balıkesir'de kaybettiğimiz ormanların yerine 2000 fidanlı bir hatıra ormanından otizmli çocuklarla her yıl geleneksel olarak yaptığımız etkinliklere, geleneksel organ bağışı ve kan bağışı etkinliklerimizden Balıkesir'deki öğrenci ve okullara yaptığımız sosyal projelere kadar birçok başarılı projenin mimarı olduk. 2014 yılında kurulan Motosiklet Kullanıcıları ve Sporları Federasyonu’nun (MKSF) önemli bir parçası olarak diğer kulüplerimizle birlikte motosiklet kullanıcılarının sorunlarına da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu yıl Cunda Adası’nda sekizincisini düzenleyeceğimiz Uluslararası Balıkesir Motosiklet Festivali’ni hiçbir profesyonel yardım almadan, tamamen üyelerimizle birlikte gönüllülük esası ile çalışarak bu yıl Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilecek aşamalara getirdik. Şimdi binlerce motosiklet tutkunu bu festivali bekler oldu. Her yıl yurt içi ve yurt dışından dostlarımızı, dört gün boyunca Balıkesir'de kamp yaparak ağırlıyoruz. Amacımız Balıkesir'in tanıtımına katkı sağlayabilmek, artık bunu başardık diye ümit ediyoruz. Bu yıl Quick Sigorta yanımızda, çok daha iyi olacağından eminiz. Herkesi 2-5 Ağustos tarihleri arasında dostluğa, kardeşliğe, coşkuya, eğlenceye ortağımız olmaya davet ediyoruz. Cunda'nın muhteşem güzelliklerini motosiklet dostları ile birlikte yaşamaya bekliyoruz. Mükemmel etkinlikler sizleri bekliyor.
“Motosiklet kulüpleri gönüllülük esası ile yürüyor”
Sizce bir kulübe üye olma isteğini tetikleyen şey nedir?
Bence aynı paydada bir araya gelme arzusu. Motosiklet paydası altında buluşan kişilerin aldığı haz, yapılan paylaşımlar, yardımlaşmalar, projeler, geziler bu anlamda etkili oluyor.
Kulüp üyelerinin her birinin bir görevi var mı? Bir motosiklet kulübü nasıl çalışır?
Görev verilmez, alınır. Sonuç olarak motosiklet kulüpleri gönüllülük esası ile yürüyor. Resmi olarak bir görev verilmese bile bence her kulüp üyesinin en önemli görevi, içerisinde olmaktan keyif aldığı kulübüne olan bağlığı, aktifliğidir. Bunun yanında hepimizin bir işi, bir meziyeti var. Bunu kulübü için faydalı hale getirme isteği ve arzusu, o kulübe yapacağınız en büyük yardımlardan biridir.
“Akıllıca kararlar vermek kulübün birlikteliği için çok önemli”
Kulüp üyesi olmanın zor bir yanı var mı? Bir kulüpte ne gibi sıkıntılar yaşanabilir?
İnsanın olduğu her yerde sıkıntılar elbette yaşanacaktır. Herkesten aynı fikirde olmasını beklerseniz başarılı bir kulüp olamazsınız. Fikir ayrılıkları, eğer kulübün menfaatleri içinse, başarılı sonuçlar getirir. Önemli olan kulübün ahenginin, huzurunun bozulmamasına dikkat etmektir. Buna sebep olan var ise hoş görmemek fayda sağlayacaktır. Böyle durumlarda en büyük iş kulüp yöneticilerine düşüyor. Egoları bir kenara koyup birlikteliğin motosiklet tutkusu üzerine olduğunu unutmadan akıllıca kararlar vermek kulübün birlikteliği için çok önemli.
Sizi takip etmek isteyenler için sosyal medya hesaplarınız neler?
Tüm sosyal medya platformlarından 10Riders yazarak bize rahatça ulaşabilirler.