Kapanışını dünyaya tüm hızıyla yaklaşan dev bir meteorla yapmaya hazırlandığımız 2020 yılını her şeye rağmen güzel hatırlamak mı? Belki de mümkündür?
Bundan yıllar sonra bile 2020 yılını doğal afetlerin, trajik toplumsal olayların ve küresel bir salgının gölgesinde geçirdiğimiz berbat bir yıl olarak hatırlayacağımız kesin gibi. Ancak hepimizi evlerimize hapseden, yakınlarımızı hayattan koparan, kimi zaman ekonomik sıkıntılarda boğulmamıza neden olan ve fonunda daimi bir endişe barındıran 2020 senesinde insanın içine serin sular serpen güzel şeyler de yaşandı.
Peki bu yorucu ve tuhaf seneyi ona biraz da “iyi tarafından” bakarak uğurlamaya ne dersiniz?
SMA hastası çocuklar için rekor bağışlar toplandı
Sosyal medyanın gücü ve pandemi sırasında perçinlenen sosyal duyarlılık duygusu ile birlikte SMA (Spinal müsküler atrofi) hastası onlarca çocuk için milyonlarca Türk Lirası bağış toplandı. Kitlesel fonlama siteleri üzerinden toplanan bu bağışlar sayesinde şimdiden birkaç minik, yurtdışında görecekleri tedavi süreçlerine girdiler.
Dünya çapında evcil hayvan sahiplenme rekorları kırıldı
Yaşam alışkanlıklarımızı tümden değiştiren COVID-19 pandemisinin en pozitif etkilerinden biri de insanların bu süreçte evcil hayvan sahiplenme isteğini tetiklemesi oldu. Özellikle yalnız yaşayanların rekor talep gösterdiği hayvan sahiplenme konusu, ABD’de barınaklara rekor başvuru sayısı olarak yansıdı.
Nobel Kimya Ödülü ilk kez iki kadın bilim insanına verildi
Bu senenin Nobel Kimya Ödülü, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna isimli iki bilim insanı tarafından paylaşıldı. Tarihte iki kadın bilim insanı tarafından paylaşılan ilk Nobel olan ödül, aynı zamanda bu iki zeki kadına 1 milyon 110 bin dolarlık ödülü paylaşma fırsatını da verdi.
Türk kadınları bilim dünyasına damga vurdu
Bilimden söz etmişken 2020 yılında bilim dünyasına damgasını vuran Türk kadınlarını anmamak olmaz. Bu yıl Nobel Bilim Zirvesi’ne davet edilen Yasemin Uçal’ın yanı sıra ABD Ulusal Bilim Akademisi’ne seçilen ilk Türk unvanını kazanan Prof. Dr. İvet Bahar da 2020 yılında göğsümüzü kabarttı.
İstanbul Park’ta Formula 1 GP’si gerçekleştirildi
Bütün sportif ve kültürel etkinliklerin felce uğradığı birkaç aydan sonra İstanbul Park, Formula 1 GP’si ile dokuz yıl sonra yeniden şenlendi. Pandemi nedeniyle ne yazık ki seyircisiz gerçekleştirilen yarış, aynı zamanda İngiliz pilot Lewis Hamilton’un Michael Schumacher’in elinden aldığı F1 tarihinin en fazla birinci olma rekorunu kırması ile hafızalara kazındı.
Türk bilim insanları COVID-19 aşısını buldu
Dünyanın dört bir yanında hummalı şekilde devam eden COVID-19 aşı çalışmalarının ilk meyvesi, iki Türk bilim insanı olan Prof.Dr. Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in birlikte kurdukları BioNTech firmasının keşfiyle geldi. Klinik deneylerde yüzde 90 civarında antikor oluşturduğu raporlanan aşıların 2021 başı itibariyle tüm dünyaya dağıtılması bekleniyor.
Kadın ritmik jimnastik takımımız Avrupa’dan ilk kez zaferle döndü
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina ve Eda Asar'dan oluşan Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımı “üç çember iki labut” kategorisinde Avrupa şampiyonu oldu. Milli takımımızın Kiev’de gerçekleştirilen müsabakada aldığı bu şampiyonluk aynı zamanda Türk jimnastik tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğu olarak da tarihe geçti.
50 yıllık biyoloji problemi yapay zeka ile çözüldü
Biyolojinin en büyük problemlerinden biri olarak kabul edilen ve bilim insanları tarafından yaklaşık 50 yıldır cevap bulamayan “Bir proteinin nasıl benzersiz bir üç boyutlu şekle katlandığı” sorusu yapay zeka teknolojisi sayesinde çözüldü. Londra merkezli yapay zeka laboratuvarı DeepMind uzmanlarının yaptığı çalışma sonucunda kaydedilen bu gelişme, koronavirüs de dahil olmak üzere çok sayıda hastalık için yeni ilaçlar geliştirilmesinde kilit rol oynayacak.
Haydarpaşa arkeolojik kazılarında önemli buluntulara ulaşıldı
Antik çağlardaki ismi Körler Ülkesi (Khalkedon) olan İstanbul Kadıköy'de bulunan Haydarpaşa Garı kazılarında içinde lahitlerin de bulunduğu mimarisi ile kilise olduğu düşünülen, tabanı mermer bir yapı kalıntısına ulaşıldı. 2018 yılında başlayan ve 4 bin 700 yıllık 18 bin civarında sikke çıkarılan bu kazının son yılların en önemli arkeolojik gelişmesi olduğu kaydediliyor.
Serbest dalışta dünya rekorunu Türk sporcu kırdı
Serbest dalışçı Fatma Uruk, Meksika’dan iki dünya rekoruyla döndü. Çift palet sabit ağırlıkla dalış yapıp 67 metreye ulaşarak Rus sporcu Olga Davydovaya’nın rekorunu egale etti. Bununla da yetinmeyen Uruk, paletsiz değişken ağırlık dalışta 72 metre olan kendi ve dünya rekorunu 77 metreye çıkararak rekoru ulaşılması zor bir seviyeye getirdi.