“TiyatroNet sayesinde pandemi hızımızı kesemedi!”

“TiyatroNet sayesinde pandemi hızımızı kesemedi!”

COVID-19 salgını ve yaklaşık bir yıllık eve kapanma süreci pek çok sanat dalı gibi tiyatroyu da derinden sarstı. Tiyatro salonları halen izleyicisiyle buluşmuş değil. TiyatroNet, tiyatro severlere istedikleri her oyunu, istedikleri yerde izleme imkanı sunuyor.
Pandeminin bu zorlu koşullarından etkilenen tiyatro oyunlarından biri de Cemal Hünal ile Onur Şenay’ın rollerini paylaştığı ve dört senedir kapalı gişe oynayan “Patron” oyunu. Patron oyununu, yeniden sahnelere dönene dek TiyatroNet’ten izleyebilirsiniz.

“Patron’’ daha oyunun girişinde atmosferiyle, müziğiyle seyirciyi yerlerine oturduğu an içine çeken, gizemli, heyecanlı ve merak uyandıran bir oyun. Oyunu, iki mafyanın başına gelen trajikomik olaylar şeklinde özetleyebiliriz. Oyunculardan Cemal Hünal oyunu şu şekilde anlatıyor:

“Patron çok ilginç bir oyun, sürprizlerle dolu. Hayal gücünüz eşlik ediyor oyuna. Keyifli, sıcak ve hep sonrası merak edilen bir oyun oldu. Bu sebeptendir ki dört senedir kapalı gişe oynuyor ve bu süreçte de izleyicimizle bir şekilde bir araya gelmeye devam ediyoruz.”

“Süreç zor ama heyecanımızda eksilme yok”

Öncelikle Cemal Hünal ve Onur Şenay’a tiyatroların kapalı olduğu bu süreçte motivasyonlarının ne durumda olduğunu soruyoruz. Seyirciyle buluşamamak onları ne kadar etkiledi?

Hünal, bu sürecin zorlu olduğu kadar heyecan verici olduğunu da söylüyor. Seyirci ile oyuncu arasında gözle görülmeyen ama derinden hissedilen bir bağ olduğunu, bu iletişimin de kendilerini motive ettiği belirten Hünal, bu dönemin en büyük dezavantajını reaksiyon eksikliği olarak açıklıyor fakat bu durumun motivasyonunu çok fazla etkilemediğini de ekliyor.

Oyunda çocukluk arkadaşı olan Sadık ve Okan, Patron adı verdikleri bir mafya lideri için çalışmaktadırlar.
Oyunda çocukluk arkadaşı olan Sadık ve Okan, Patron adı verdikleri bir mafya lideri için çalışmaktadırlar.

“Pandemi hızımızı kesmedi”

Şenay’a göre ise pandemi ikisini de durdurmayı başaramadı! Şenay, bu süreçte bir sosyal medya kanalında, Hünal ile ayrı yerlerde olmalarına rağmen, aynı yerde, hatta tıpkı sahnedeymişçesine Patron oyununu üç bölümde sergilediklerini ve 12 bin izleyiciye ulaştıklarını söylüyor. Şenay, bu oynama biçiminin dünyada ilk kez yapıldığını da belirtiyor.

Bir sosyal medya mecrasında tiyatro oyunu sergilemek şahane fikir fakat devamlılık için oldukça zor bir yöntem. Bu noktada da Patron oyunun imdadına TiyatroNet yetişmiş gibi duruyor. Hünal ve Şenay da pandemiden de bağımsız olarak TiyaroNet’in tiyatro dünyasına büyük bir katkı sunduğunu düşünüyor.

Evet, TiyatroNet pandemi döneminde, tiyatro salonuna gidemeyen tiyatro izleyicisine büyük bir hizmet sunuyor fakat Şenel, “Aynı zamanda bu platform Türk halkına kocaman bir tiyatro arşivi de kazandırmış oldu” diyor ve ekliyor:

“Pandemi her ne kadar tiyatroların hızını kesse de devamlılık biçimimizi engelleyemedi. Sadece Tiyatronet değil birçok arkadaşımız farklı platformlar kurdular, proje ürettiler. Bence pandemi Türk tiyatrosunu durduramadı. Tiyatronet tiyatro oyuncularının da telif geliri edinmesini sağladı. Olumsuz geçen bu pandemi zamanında biz oyuncular iyice anladık ki biz oynadığımızda varız, oynamadığımızda yokuz. Bunu değiştirmemiz gerek.”

Sadık ve Okan, Patron'un ölüm talimatı verdiği birini öldürürler, fakat yanlış kişiyi öldürdüklerini fark ederler. Patron'un gazabından çok korkan iki kafadar, Patrona gidip durumu kendi ağızlarından anlatmak isterler.
Sadık ve Okan, Patron'un ölüm talimatı verdiği birini öldürürler, fakat yanlış kişiyi öldürdüklerini fark ederler. Patron'un gazabından çok korkan iki kafadar, Patrona gidip durumu kendi ağızlarından anlatmak isterler.

“Quick Sigorta’nın desteği sadece biz değil, tüm tiyatro severler için çok önemli”

TiyatoNet’e destek veren firmalardan biri de Quick Sigorta… Hünal ile Şenay’a göre bu destekler de sadece TiyatroNet için değil tüm tiyatro izleyicisi ve tiyatro emekçileri için ciddi öneme sahip.

Hünal, Quick Sigorta’nın bu desteğini hem kendileri hem de tüm tiyatro severler için çok önemli bulduğunu söylüyor. Bu dönemde tüm oyunların büyük zorluklarla sahnelenip seyirciyle buluştuğunu belirten Şenay, “TiyatroNet, sadece bizler için değil, bütün sanatseverler için büyük bir adım attı. Bizim ulaşamadığımız, onların gelemedikleri bütün seyircilerimizle ortak bir platformda buluşmak adına bir adım atıldı ve bu adımın destek aldığını görmek çok kıymetli. Daha çok seyirciye ulaşmanın umudunu taşıyoruz içimizde. Bu yolda yanımızda olduğunuz için de sizlere çok teşekkür ediyoruz” diyor.

Patron oyununu TiyatroNet ile istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.
Patron oyununu TiyatroNet ile istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman izleyebilirsiniz.

Şenay ise bu desteğin aslında Tiyatronet'e değil değerli Türk halkına verildiğini belirtiyor ve ekliyor:

“TiyatroNet ile birlikte Türk tiyatrosu, dünyanın neresinde olursanız olun artık elimiz altında. Artık dağ başında bir öğretmen arkadaşım da tiyatro oyunu izleyebilir vatan özlemi çeken gurbetçi bir Türk kardeşimiz de. Akademisyen bir dostumuz da faydalanabilir ya da evinde arkadaşıyla kanepede keyfi yerinde dostumuz da. Aslında olmayan bir sektör doğuyor. Farklı bir kültür doğuyor bence. Gelişime açık bu platform bence hepimize çok iyi gelecek.”