Titanik yeniden yola çıkmak için gün sayıyor

Titanik yeniden yola çıkmak için gün sayıyor

1912'de ilk seferini yaptığı sırada buz dağına çarparak batan Titanik'in aslına uygun şekilde inşa edilecek replikası 110 yıl sonra yeniden Atlantik Okyanusu'na açılacak. Yıllar önce İngiltere'nin en varlıklı isimlerini taşıyan gemiye bu kez hangi ünlü isimlerin davet edileceği merak konusu.  

Tarihin en ünlü gemisi Titanik, 2022 yılında tekrar okyanusa inmeye hazırlanıyor. 10 Nisan 1912'de “batmayan gemi” olarak tanıtılan ancak ilk seferine çıktıktan beş gün sonra bir buz dağına çarparak Atlantik Okyanusu'na gömülen Titanik, aslına uygun şekilde yeniden inşa ediliyor.

Gemi ilk olarak, tıpkı Titanik gibi İngiltere'nin Southampton Limanı'ndan New York'a doğru yola çıkacak. Ancak Titanik 2'nin dünyayı dolaşması planlanıyor. Projenin fikir babası Blue Star Line şirketinin sahibi Avustralyalı iş adamı ve siyasetçi Clive Palmer. İş adamı Palmer, aslında gemiyi facianın yüzüncü yılında yani 2012'de sefere çıkartmayı planlıyordu ancak birtakım maddi engeller nedeniyle projeyi ertelemek zorunda kaldı ve yolculuğun 2022 yılında başlaması planlandı.

Titanik’in enkazına yapılan son dalışlarda geminin bazı kısımlarının yok olduğu ortaya çıkmıştı.
Titanik’in enkazına yapılan son dalışlarda geminin bazı kısımlarının yok olduğu ortaya çıkmıştı.

Tüm detaylarıyla film sahnesi gibi

Planlamalara göre 21'nci yüzyıl teknolojisiyle donatılacak Titanik 2, yıllar önce batan ikizi ile aynı mimari özellikleri paylaşacak. 269 metre uzunluğunda, 53 metre yüksekliğinde, 40 bin ton ağırlığında olacak gemi, 2 bin 435 yolcu ve 900 mürettebatı taşıyabilecek. 10 katlı dev geminin içinde birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olmak üzere toplam 840 kamara bulunacak.

Geminin iç mimarisinde şatafatlı avizeler, süslü ve pahalı mobilyalar, mermer detaylar ön plana çıkacak. İlk gemide yer alan havuzun birebir kopyası ve ona ek olarak bir de küçük havuz bulunacak. Son olarak yolcular yine geminin o meşhur geniş merdiveninden geçerek yemek salonuna ulaşacak. Kısacası hikayesiyle ve büyük beğeni toplayan oyunculuklarıyla 11 dalda Oscar alan ünlü Titanik filminde gördüğümüz sahneler yeniden hayat bulacak.

Herkese yetecek kadar cankurtaran botu

Tüm bu iç ve dış mimari özelliklerin yanı sıra projede öne çıkan en önemli unsur ise kuşkusuz güvenlik. Blue Star Line ikinci bir felaketi göze almamak adına can güvenliği açısından Titanic 2'yi ilkinden epey farklı bir şekilde donatmaya kararlı. Geminin güvertesinde acil durumlar için bir helikopter sahası bulunacak. Bunun yanı sıra, en modern gemi terk ve kurtarma sistemleri kurulacak, herkese yetecek kadar cankurtaran botu bulunacak. 

Olası bir kaza anında aynı felaketin tekrar yaşanmaması için en modern gemi terk ve kurtarma sistemleri kurulacak.
Olası bir kaza anında aynı felaketin tekrar yaşanmaması için en modern gemi terk ve kurtarma sistemleri kurulacak.

Birinci sınıf bilet bin dolar

Buharlı değil dizel elektrik motorlu olacak geminin inşasının 500 milyon dolara (yaklaşık 3.3 milyar TL) mal olması bekleniyor. www.bluestarline.com.au/ üzerinden seyahat detaylarını paylaşan şirket henüz bilet fiyatları hakkında resmi açıklama yapmamış olsa da birinci sınıf biletlerin bin doların üzerinde, en düşük sınıf biletlerin ise 500 dolar civarında olması bekleniyor.

Ünlüler gemiden canlı yayın yapar mı?

Bu noktada akıllara gelen ilk soru gemiye kimlerin bineceği. Titanik ilk seferini yaptığı sırada İngiltere'nin ünlü ve varlıklı isimlerini taşıyordu. Yeni inşa edilecek gemiye de çok sayıda ünlü ismin davet edileceği iddia ediliyor. Gemiye tanınmış simaların davet edilmesi 110 yıl sonra başlayacak bu yeni seyahatin tüm dünyadan takip edilmesi anlamına geliyor. Titanik 2 projesinin mimarları gemiyi suya indirirken sosyal medyanın nimetlerinden şüphesiz faydalanacak.

Lüks ve şatafatın hakim olduğu geminin ilk yolcularının kimler olacağı da şimdiden merak konusu. Kim bilir belki milyonlarca takipçisi olan Kim Kardashian, Atlantik üzerinde yol alırken geminin baş kısmında kollarını açıp zihinlerimize kazınan o meşhur fotoğraf karesini yeniden yaratır. Ya da ünlü bir şarkıcı güvertede verdiği mini konseri Instagram üzerinden canlı yayınlar.

Ancak internette dolaşan bir diğer iddiaya göre lüks gemiye kimse binmek istemiyor. Zira neredeyse her yönüyle ilkinin ikizi olacak geminin kaderinin de Titanik ile aynı olma ihtimali, kurgulanan felaket senaryoları arasında yer alıyor.

Ünlü film 11 dalda Oscar almıştı

10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton Limanı'ndan ABD'nin New York kentine doğru yola çıkan gemi beş gün sonra New Foundland'ın güneyinde bir buz dağına çarparak batmıştı. Tarihin en büyük gemi facialarından kabul edilen kazada 1513 kişi hayatını kaybetmişti. Dramatik olay çok sayıda roman ve filme konu oldu. Kanadalı yönetmen James Cameron'ın 1997 yılında çektiği, başrollerini Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet'ın paylaştığı Titanik filmi 11 dalda Oscar ödülü kazanmıştı. Ünlü film, 2012'deki üç boyutlu versiyonuyla birlikte toplam 2 milyar 180 milyon dolar gişe geliri elde etti.

1997'de gişe rekorları kıran Titanik filmi dalda Oscar ödülü kazanmıştı.
1997'de gişe rekorları kıran Titanik filmi dalda Oscar ödülü kazanmıştı.