Sıra dışı motosikletler

Sıra dışı motosikletler

Motosiklet dünyası her geçen gün gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Hız limitlerini zorlayanlar, elektrikle çalışanlar derken tasarımıyla ve özellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan modeller birbirleriyle yarışıyor. İşte kimi sınırlı sayıda üretilen kimi piyasaya çıkmak için gün sayan o modeller.

Bazıları klasik sever 

Bettle’ın tasarımından esinlenen model: Volkspod.
Bettle’ın tasarımından esinlenen model: Volkspod.

Görsel Kaynağı

Çıkma parçalarla araçları yenilemek çok alışılmış bir durum. Peki ya yeni bir motosiklet üretmek? Kendisini “çeşitli şeylerin yapımcısı ve kurucusu” olarak tanımlayan Brent Walter'ın aklına gelen bu fikir sayesinde Volkspod ortaya çıkmış. Volkspod, şimdi Beetle olarak bildiğimiz namı diğer Vosvos'un iki çamurluğunun birleştirilmesi, üstüne koltuk ve gidon, içineyse 79 CC'lik ya da 212 CC'lik bir motorun eklenmesiyle elde üretilen bambaşka bir motosiklet. Mart ayından bu yana Volkspod üretimine devam eden Brent'in tasarımına henüz Volkswagen ilgi göstermemiş olsa da Volkspod, dünya çapında yayılmaya devam ediyor. Bu şirin modelin Türkiye'de resmi satışı yok ancak ilgi ve beceriniz varsa kendi Volkspod’unuzu kendiniz yapabilirsiniz! Bu hesaptan nasıl yaptığını gösteren ufak bir yol gösterici haritaya ulaşmak mümkün.

Benzin, elektrik derken şimdi de rüzgar enerjisi

Gücünü doğadan alan model: Strangeworld.
Gücünü doğadan alan model: Strangeworld.

Görsel Kaynağı

Avusturalyalı endüstriyel tasarım öğrencisi Alistair McInnes, dünyanın bunca fosil yakıt tüketimine karşın gücünü doğal enerji kaynaklarından alan bir motosiklet üretti. Kendi rüzgar türbini bulunan bu motosikletin, aynı zamanda güneş enerjisinden faydalanabilmesi için üzerinde Fotovoltaik paneller bulunuyor. Altı haftada üretilebilen hibrit motosiklet, 80 km/s hıza ulaşabiliyor ve şimdilik seyahat süresi en fazla 15 dakika. Henüz prototip aşamasındaki bu aracın 500 km mesafeye kadar yol kat etmesi için çalışmalar sürüyor.

Bu motosiklet için kuvvetli bir nefes yeterli

Çantanızda taşıyabileceğiniz motosiklet: The Poimo.
Çantanızda taşıyabileceğiniz motosiklet: The Poimo.

Görsel Kaynağı

Diğer modellere kıyasla şimdiden çok ses getiren prototip aşamasındaki Tho Poimo adlı motosikleti çantaya dahi sığdırmak mümkün. Trafiğin ve kalabalığın arttığı günümüzde küçülen bir motosiklet park sorunlarını da ortadan kaldırıyor. Kurulumu çok basit olan modelde, tekerlek ve bataryası harici bir cihazla beş dakika gibi kısa bir zamanda çabucak şişirilebiliyor. Şu anki ağırlığı 12 kilo olan The Poimo, yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre üretime geçeceği zaman altı kiloya düşürülecek ve üzerine şişmesi için bir hava kompresörü eklenecek. Yumuşak yapısı ise çarpışma anlarında hava yastığı görevi görebiliyor.

Oyuncak ahşap motosikletler gerçek oluyor

Metal, krom, karbon gövdeli motosikletlerin arasına ahşap gövdeli olanlarda girdi.
Metal, krom, karbon gövdeli motosikletlerin arasına ahşap gövdeli olanlarda girdi.

Görsel Kaynağı

Elektrikli motosikletler kullanım kolaylığı, güvenliği ve konforunun yanı sıra görsellikleriyle de yarışır duruma gelmeye başladı. Bu kategorinin belki de en iddialılarından biri Newron EV-1. Metal, krom, karbon gövdeli motosikletlerin aksine ahşap gövdeye sahip Newton EV-1, gördüğünüz hiçbir motosiklete benzemiyor. Gövde panelleri büyük ölçüde abanoz, kırmızı sedir, meşe ve beyaz kül gibi birinci sınıf farklı ahşaplardan üretilmiş. Ayrıca uygulama aracılığıyla akıllı telefon bağlantısı yapabilen bu motosiklet; yerleşik GPS, Bluetooth ve Wi-Fi bağlantısı gibi bir dizi farklı teknolojik özellikle birlikte geliyor. Maksimum hızının 230 km/s menzilinin ise 320 km olduğu söyleniyor. 2021 yılında teslim edilecek araçlar için 2 bin euro ön ödeme yapılması gerekiyor. Ardından da 60 bin euro ödeyerek bu motosiklete sahip olunabilir.

3D yazıcıdan çıkan motosiklet

Elektronik parçaları dışında her yeri 3D yazıcıyla yapılmış model: NERA.
Elektronik parçaları dışında her yeri 3D yazıcıyla yapılmış model: NERA.

Görsel Kaynağı

Her geçen gün teknoloji bizi şaşırtmaya devam ediyor. 3D yazıcılar kolye, ayakkabı, oyuncak, telefon kılıfı derken bugün Alman BigRep firması tarafından üretilen 3D yazıcıdan çıkan motosiklet de artık aramızda! BigRep'in NOWlab bölümü tarafından geliştirilen bu motosikletin adı "NERA". Nera 60 kg ağırlığa, 190 cm uzunluğa ve 90 cm yüksekliğe sahip bir motosiklet. Elektronik olanlar dışında kalan tüm parçaları 3D yazıcıyla oluşturulmuş. Gövdesi keskin hatlara sahip bu araç için 3D yazıcıda petek benzeri bir yapıya sahip tekerlekler yapıldı. Şirket tarafından bir ilk denemesi yapılan bu motosikletin yazdırılması üç gün sürdü ve maliyeti yaklaşık 2 bin 600 dolara ulaştı. Şu anda satışı olmayan Nera için gözler, önümüzdeki yıllara çevrilmiş durumda.

Gelecekten gelen motosiklet

L-Concept zamanın ötesinde tasarımıyla dikkat çekiyor.
L-Concept zamanın ötesinde tasarımıyla dikkat çekiyor.

Görsel Kaynağı

Tasarımları ve konseptleri ile göz dolduran Bandit9 tarafından yaratılan model, sanki günümüze ait değil gibi. L-Concept adı verilen bu model sınırlı sayıda üretilmiş. Geçmişin büyük ilgi toplayan bilim kurgu filmleri Star Wars ve Merlin temalı iki ana başlıkta üretim yapan bu butik firma, dünyanın her yerine nakliyat yapmaya devam ediyor. Tamamen kromdan ve minimalist çizgilerden oluşan bu motorlar 125 CC'lik bir güce sahip. Sınırlı sayıda olan bu motosikletlerden sadece dokuz adet bulunması, özellikle koleksiyonerlerin ve özel olmak isteyenlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Satış fiyatları ise 10 bin 800 dolar bandında.

Süper kahramanlara özel motosiklet

BMW’nin geleceğin motosikleti olarak tanıttığı concept motoru: Bmw Motorrad Vision Next 100.
BMW’nin geleceğin motosikleti olarak tanıttığı concept motoru: Bmw Motorrad Vision Next 100.

Görsel Kaynağı

BMW Motorrad'un fütüristik Vision Next 100 konseptli motosikleti geleceği ayağımıza getiriyor. BMW birçok özelliğini gizli tutsa da bilinen özellikleriyle heyecanlandırmayı başarıyor. Öncelikle artık yönlendirme işini, geleneksel motosikletlerin aksine çatal yapmıyor. Bunun yerine yönlendirme hareketi "Flexframe" adı verilen ve şasinin tamamen bükülerek ön tekerleği döndürmesi, motosiklet istediğimiz yönde gitmeye devam ediyor. Motosikletin birçok yerinde karbon fiber malzeme kullanmayı tercih eden BMW, kişiye süper kahramanmış hissiyatı uyandırıyor.

Motorun en göze çarpan özelliği ise "seyir gözlüğü." Standart bir korumanın dışında gözlük, göz hareketleriyle kontrol edilebilen bir yol bilgisi sunuyor. Aktif asistan sistemi olan bu motosiklet, motorla ilgili herhangi bir tehlike durumunda sürücüyü uyarıp kendisini güvenli bir şekilde stabil hale getirebiliyor. Bu özel tasarım motosikletin bir diğer opsiyonu ise kıyafet. Tasarımı da motorla bütünlük gösteren bu kıyafet, sürücüyü hem hava koşullarından koruyor hem de dönüşlerde titreşimlerle bilgi veriyor.