Meyve ve sebze atıklarını değerlendirmek için 7 öneri

Meyve ve sebze atıklarını değerlendirmek için 7 öneri

Meyve ve sebze atıklarını değerlendirmek, gıda israfını azaltıp kaynakların daha verimli kullanılmasına destek oluyor. Çevresel etkileri azaltan, karbondioksit salınımını düşüren ve doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan gıda atığı değerlendirme önerilerini yazımızda bulabilirsiniz. 

Pek değerli yumurta kabukları

Yüksek kalsiyum içeren yumurta kabuğunu değerlendirmenin ilk yolu, besin sağlamak için toprağa eklemek. Yumurta kabuklarını yıkayın, kurutun (Fırında kurutabilirsiniz.), öğütün ve bitkilerin toprağına serpin. Üstelik bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılayan ve toprağın pH dengesini sağlayan yumurta kabuğu tozu, cildiniz için de yararlı. Bir miktar yumurta kabuğu tozuna, bir yumurtanın akını ekleyin karıştırın; işte cildi besleyen ve sıkılaştıran bir maske.

Eğer camınızın önünde, balkonunuzda veya bahçenizde kuş besliyorsanız, bu öneriler sizin için. Artan ekmekleri ufalayın, içine temizlenen ve kurutulan yumurta kabuklarını ekleyin. İşte kuşlar için doyurucu ve kalsiyum deposu bir öğün. Böceklenen tahılları da atmak yerine kuşlara verebilirsiniz.

Et suyu içine sebze atıkları

Çoğu kişi kemikleri haşlayıp et suyu hazırlıyor ve buzluklara doldurup her yemekte kolayca kullanıyor. Peki bunun içine sebze atıkları koymayı da denediniz mi? Havuç ve patates kabukları, kabağın uç kısımları, kereviz yaprağı gibi sebze atıklarını atmayın; bir tencereye sebzelerin üzerini geçecek kadar su koyun ve 10 dakika kadar kaynatın. Bu suyu, et suyuna ekleyin ve buzluklara veya buz torbalarına koyun, buzluğa atın, istediğiniz zaman kullanın. Ayrıca sebzeleri kaynatırken defne yaprağı gibi aromalar da ekleyebilirsiniz.

Sıfır atık smoothie

Artan sebze ve meyve kabuklarını atmayın, hazırladığınız smoothie’ye ekleyin. Mesela salatalık kabuğu, sapı kesilmiş muz kabuğu, elma kabuğu ile lezzetli smoothie’ler yapabilirsiniz. Narenciye kabuklarının smoothie’nin tadını acılaştırabileceğini unutmayın ve az miktarda eklemeye dikkat edin. Bozulmaya başlayan sebze ve meyveleri de smoothie yaparken kullanabilirsiniz.

Muz ve muz kabukları asla atık değil

Muz kabuklarının iç tarafını geniş yapraklı ev bitkilerine sürüp parlamalarını sağlayabilirsiniz.
Muz kabuklarının iç tarafını geniş yapraklı ev bitkilerine sürüp parlamalarını sağlayabilirsiniz.

Eğer muzlar siyahlaştıysa ve yumuşadıysa, lezzetli bir muzlu ekmek yapmanın zamanı gelmiş demek. Muz kabuklarının iç tarafını ise geniş yapraklı ev bitkilerine sürüp parlamalarını sağlayabilir ve daha sonra yapraklarda kalan tozlarını silebilirsiniz. Bitkiler için muzlu kompost çayı tarifi ise şöyle: Birkaç muz kabuğunu su dolu bir sürahiye koyun, bir gece bekletin, suyu süzün, potasyum ve fosfor zengini bu çayı bitkilerinize ekleyin.

Şekerlenmiş ve olgunlaşmış meyvelerden reçel

Elma veya armut kabukları ve çekirdeklerinden reçel denemeye ne dersiniz? Kayısı kabuklarından, olgunlaşmış ve bozulmaya yaklaşan çileklerden veya böğürtlenlerden de reçel yapabilirsiniz. Fakat reçel yapmadan önce meyvelerin çürük ve küflü kısımlarını ayırmayı unutmayın. Olgunlaşmış meyvelerin reçel yapımı için çok uygun olmasının nedeni ise şeker seviyelerinin yüksek olması. 

Gıdaların geri dönüştürülmesi, giderek daha da önemli bir konu haline geliyor. Geri dönüştürülmeyen gıda atıkları, karbondioksitten 25 kat daha güçlü bir sera gazı olan metan gazının salınmasına neden oluyor. Bu da hayran kaldığımız doğaya, içtiğimiz suya ve soluğumuz havaya zarar veriyor.
Gıdaların geri dönüştürülmesi, giderek daha da önemli bir konu haline geliyor. Geri dönüştürülmeyen gıda atıkları, karbondioksitten 25 kat daha güçlü bir sera gazı olan metan gazının salınmasına neden oluyor. Bu da hayran kaldığımız doğaya, içtiğimiz suya ve soluğumuz havaya zarar veriyor.

Kabuklardan sağlıklı cipsler

Sağlıklı sebze cipslerini seviyoruz ve bundan sonra sebze kabuklarından da cips yapıyoruz. Patates, pancar, havuç ve kabak kabak kabuklarını atmayın, biraz zeytinyağı ve istediğiniz baharatlarla tatlandırın, airfryer veya fırında kızartın. Hem atıkları değerlendirin hem de sağlıklı atıştırmalıklarınız olsun.

Lezzet, koku ve temizlik için narenciye kabukları

Kekleri ve salataları tatlandırmak için narenciye kabuğu rendelemek, aroma katmak için kurutulmuş narenciye kabuklarını çaylara eklemek, kötü kokuyu önlemek için limon kabuğunu bulaşık makinesine koymak, antibakteriyel etkiyi artırmak için temizlikte kullandığınız beyaz sirke içine kurutulmuş narenciye kabuğu eklemek; limon, portakal, mandalina ve greyfurt kabuklarıyla yapabileceklerinizin sadece birkaçı.