La Casa Del Papel'in izinde İspanyol yapımları

La Casa Del Papel'in izinde İspanyol yapımları

“İspanyol ateşi” kriminal yapımlarıyla, tüm dünyayı olduğu gibi Türk insanını da yakıyor! Ünü alıp yürüyen La Casa Del Papel dizisi, bunun son örneği. İşte bu fenomen dizi ve sizi yakacak diğer İspanyol yapımları!

Senaryoları özgün, içerikleri çetrefilli 


“İzlemeyeni dövüyorlarmış” temalı seansımızın yeni fenomeni, bir Netflix kriminal serisi olan La Casa Del Papel. Şöhreti gün be gün katmerlenen bu İspanyol yapımının konusu özetle şöyle:

Bir suç dehası olan karizmatik profesörümüz (Alvaro Morte), planını gerçekleştirmek üzere hem eski kocasına kafa tutan hem de erkek meslektaşlarını dize getiren esaslı polisimizi (Itziar Ituno) ustalıkla yönlendirirken, birbirinden renkli ve sıra dışı sekiz hırsız, rehineler alarak kendilerini İspanya Kraliyet Darphanesi’ne kilitler. Seyirci de her bölümün sonunda "Yok artık" veya "Şoktadayız" nidalarıyla iki sezonu soluksuz devirir.

Zekice bir soygun planı dışında aşk, sistem, varoluş gibi çatışmalara gebe konularla süslenen dizi, resmen patladı.
Zekice bir soygun planı dışında aşk, sistem, varoluş gibi çatışmalara gebe konularla süslenen dizi, resmen patladı.

Zekice bir soygun planı dışında aşk, sistem, varoluş gibi çatışmalara gebe konularla süslenen dizi, resmen patladı. İşkembe-i kübradan atmıyoruz. Bu ülkede bir dizinin tuttuğunu anlamak için sokağa bakmanız yeterli. Darphane soymaya kalkışmasına gerek yok; Türk halkı dizisini severse, bu sevgi Asmalı Konak'tan Sümbül Hanım'ın eşarbı, Aşk-ı Memnu'dan Bihter'in külodu, Yaprak Dökümü'nden Ferhunde'nin Kel Mithat'ı boynuzlarken giydiği body'si, Muhteşem Yüzyıl'dan Hürrem'in saç boyası gibi, pazarda kendine ışık hızıyla yer bulur. Leon'un Matilda'sıyla hayatımıza giren, Amelie'yle (Poulain) tekrar hatırladığımız ve şimdi La Casa Del Papel'in Tokyo'suyla (Tokio/ Ursula Corbero) kızlarımızın başını döndüren bebek kakülü, bir anda zirveye oturdu. Diziyi sevdik. Nokta.

Diziden kalpleri çalan bir video için buyrunuz. Ciao Bella.

İspanyol ateşi

"Peki neden bu kadar tuttu?" Bu sorunun cevabı İspanyol ateşinde gizli. Bu ateşi aşk, dram, hırs, entrika, zaaflar ve en önemlisi “tutunamayanların” intikamı yakıyor. Tam bizlik. E o zaman yüzümüzü, hem bu diziyi bitirip boşlukta kalanlar için hem de Akdenizli ortak hissiyatımızın şerefine, zaten Pedro Almodovar, Oriol Paulo ve Alejandro Amenabar gibi yönetmenlerden aşina olduğumuz İspanyol yapımlara çevirelim.

Kadının Fendi: La Chicas Del Cable

La Chicas Del Cable, 2017 yapımı Netflix serisi. Kadın bir hafiyenin etrafında dönen dizi, üç sezondan oluşuyor.
La Chicas Del Cable, 2017 yapımı Netflix serisi. Kadın bir hafiyenin etrafında dönen dizi, üç sezondan oluşuyor.

La Chicas Del Cable, 2017 yapımı Netflix serisi. Kadın bir hafiyenin etrafında dönen dizi, üç sezondan oluşuyor. IMDb 7.8 gibi gayet makul bir puan veriyor. Yıl 1928. Şehir Madrid. Telefon henüz yaygın değil. Ulusal telefon şirketinin merkezi, yüzlerce genç kadını operatör olarak işe alıyor. Bu merkezde çalışan, birbirlerinden çok farklı geçmişlere ve kültürlere sahip dört kadın bir araya geliyor. Kıskançlık, ihanet, aşk derken dizi ilerledikçe bu dörtlünün ilişkisi kadın dayanışmasına, buradan da millete kök söktüren tezgahlar çevirdikleri bir hikayeye evriliyor. Müzikler, kıyafetler, prodüksiyon şahane...

Savaş ve drama bir arada: Tiempos de guerra

Netflix yapımı Tiempos de Guerra, tek sezonluk savaş ve drama dizisi.
Netflix yapımı Tiempos de Guerra, tek sezonluk savaş ve drama dizisi.

Bir başka 2017 İspanyol Netflix yapımı Tiempos de Guerra’nın iMDb puanı 7.7. Tek sezonluk savaş ve drama dizisi. 1921'de, Madridli üst sınıf stajyer hemşireler, Melilla'da bir hastane açarlar. Burada hem hayat kurtarır hem de dostluğu ve aşkı bulurlar.

Otelden yayılan tehlikeli sırlar: Gran Hotel

Gran Hotel için İspanya’nın Downton Abbey‘si diyorlar. Drama ve gizem dizisi. 1950'lerde geçiyor. Lüks Gran Hotel’den yayılan tehlikeli sırlarla ilerleyen hikaye, yine bağımlılık yapan cinsten.

Özel güçlere sahip çocuklar: Los Protegidos

Los Protegidos televizyon serisinin IMDb puanı 6.3
Los Protegidos televizyon serisinin IMDb puanı 6.3

Los Protegidos, 2010-2012 arasında yayınlanan televizyon serisi. IMDb 6.3 veriyor. Kızını esrarengiz bir şekilde kaybeden ve onu arayan bir anne, oğlunu kötülere karşı korumaya çalışan bir baba, özel güçlere sahip çocuklar ve gençlerle çevrili bir hikaye.

İntihar mı cinayet mi: Los ojos de Julia

2010 yapımı sinema filmi Julia'nın Gözleri'nin (Los ojos de Julia) IMDb puanı 6.7.
2010 yapımı sinema filmi Julia'nın Gözleri'nin (Los ojos de Julia) IMDb puanı 6.7.

2010 yapımı sinema filmi Julia'nın Gözleri'nin (Los ojos de Julia) IMDb puanı 6.7. Julia (Belen Rueda) ve ikiz kız kardeşinin, sonu körlükle noktalanacak bir göz hastalığı vardır. Kardeşi intihar eder. Fakat Julia onun öldürüldüğünü düşünür. İp uçlarının peşine düştüğünde Julia'nın da peşine düşerler. Meraklısının bilmesi gereken tek şey var: Gerim gerim geren bir gerilim filmi.

Her şey aile için: Toro

Toro, 2016 yılında çekilen bir film.
Toro, 2016 yılında çekilen bir film.

2016'da çekilen Toro; eski bir dolandırıcı olan kahramanımızın, ağabeyi ve yeğenini kurtarabilmek için eski alışkanlarına tekrar dönmek zorunda kalmasını konu eden bir suç filmi. IMDb puanı 5.6.

İlginç bir bulmaca: Contratiempo

Yine 2016 yapımı Contratiempo'da yalan ve gerçeğin kolayca yer değiştirdiği bir bulmaca söz konusu. İş adamı Adrian Doria, otel odasında yanında ressam sevgilisinin cesedi dururken polis tarafından gözaltına alınmıştır. Fakat ifadesi ikna edici değildir ve olaylar gelişir. 7.9 gibi, ortalamanın üstünde bir IMDb puanına sahip.

Sinirlerinize hakim olun: Relatos salvajes

Asabiyim Ben (Relatos salvajes) 2014 yapımı, 8.1 puanlık bir film.
Asabiyim Ben (Relatos salvajes) 2014 yapımı, 8.1 puanlık bir film.

Asabiyim Ben (Relatos salvajes) isimli sinema filmi, gerçekten izlerken insanın sinirini bozuyor. Fakat izlemekten vazgeçemiyorsunuz; çünkü bir o kadar da keyifli. 2014 tarihli 8.1 puanlık bir film. Altı farklı hayat hikayesi üzerine kurulu. Doğalında kriminalleşiyor.

Almodovar'ın şaheserleri...

Pedro Almodovar, Penolope Cruz... Bu iki isimden kötü iş çıkması zor gibi. Dönüş/ Volver 2006 tarihli, üç kuşak kadının hikayesini anlatıyor. En iyi senaryo ödüllü filmi anmışken Almodovar'ın incilerini dizmeden olmaz. Annem Hakkında Her Şey, Konuş Onunla, Kötü Eğitim de İspanyol sinemasının hafızamıza kazınan incelikli dramaları...

İki anti-kahraman: La İsla Minima

7.3 puanlı İspanyol yapım; La İsla Minima
7.3 puanlı İspanyol yapım; La İsla Minima

7.3 puanlı İspanyol yapım La İsla Minima'nın konusu şöyle: 1980 yılında, İspanya'nın diktatörlükten demokrasiye geçiş sancıları yaşadığı kaotik dönemde, ideolojik açıdan birbirlerine zıt düşüncelere sahip olan iki polis memuru, uyarı cezası almalarının ardından iki genç kızın kaybolmasını araştırmaya koyulur. Bataklık bölgesindeki ücra bir kasabaya sürülen iki polis, kasaba halkının ortasında iki anti-kahramana dönüşür ve cinayetleri aydınlatmak için iş birliği yapmak zorunda kalırlar...

Panik odasına dikkat: La Cara Oculta

La Cara Oculta, 7.4 puanlı bir psikolojik gerilim. Konusuysa şöyle: İspanyol çift Adrian ve Belen, içinde panik odası bulunan, II. Dünya Savaşı sırasında inşa edilmiş Kolombiya’daki bir eve taşınır. Adrian’la ilgili şüpheleri bulunan Belen, panik odasına girerek Adrian’ı kontrol etmeye karar verir ve geri dönüşü olmayan korkunç bir yola girer.

Gönül çelici: Güneşli Pazartesiler

Güneşli Pazartesiler çok da güneşli olmayan ama izlenmesi gereken bir İspanyol yapımı. İspanya'nın kuzeyinde bir liman kentinde geçimini tersanede işçilik yaparak kazanan bir grup arkadaşın yaşadığı travma ve hayat mücadelesini konu alan film, kara mizah harikası diyaloglarıyla gönül çelici. IMDb puanı 7.7.