Kadınlar toplumsal farkındalık yaratmak için sahalarda

Kadınlar toplumsal farkındalık yaratmak için sahalarda

Galatasaray ve Fenerbahçe Kadın Futbol takımları “Kadına Şiddetle Mücadele/ Orange the World” kapsamında ilk kez karşı karşıya geliyor. Tarihi karşılaşma 7 Aralık günü Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda gerçekleşti. 

Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki ilk maç Papazın Çayırı olarak da bilinen Union Club sahasında 17 Ocak 1909 tarihinde gerçekleşmişti. O gün temelleri atılan bu ezeli rekabet ve edebi dostluk yüz on iki yıldır devam ediyor. İki büyük kulüp bu dostluğu bir adım daha ileriye taşıyarak Kadına Şiddetle Mücadele kapsamında bir ilke daha imza attı.

Birleşmiş Milletler’in on altı gün kesintisiz eylem çağrısına kulak veren Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri kadın futbol takımlarını yeşil sahada karşı karşıya getirdi. Galatasaray Kadın Futbol takımı ve Fenerbahçe Kadın Futbol takımını ilk hazırlık maçını 7 Aralık günü Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda oynadı. Coca-Cola sponsorluğunda gerçekleşen bu tarihi güne Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) ve birçok sivil toplum kuruluşu katılarak destek verdi.

Birleşmiş Milletler dünyayı on altı gün boyunca eyleme davet etti

BM, tüm dünyaya kadına yönelik şiddete karşı eylem çağrısı yaptı.
BM, tüm dünyaya kadına yönelik şiddete karşı eylem çağrısı yaptı.

16 Günlük Aktivizm (The 16 Days of Activism), Birleşmiş Milletler tarafından kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı her yıl düzenlenen uluslararası bir kampanya. Her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü başlıyor ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam ediyor. İlk kez 1991 yılında Kadın Küresel Liderlik Merkezi’ndeki (Women’s Global Leadership Institute) aktivistler tarafından düzenlenen kampanya bu yıl otuzuncu kez düzenleniyor. 1991 yılından beri kampanyaya yaklaşık yüz 87 ülkeden altı binden fazla organizasyon katıldı ve neredeyse üç yüz milyon kişiye ulaşıldı. 

Oyuncular sahaya ellerinde pankartlarla çıktı.
Oyuncular sahaya ellerinde pankartlarla çıktı.

Kampanya, Kadın Global Liderlik Merkezi (CWGL) tarafından her yıl koordine edilmeye devam ediyor. Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı mücadele stratejisi olarak birçok farklı enstitü, organizasyon ve bireyler tarafından kullanılıyor. Birleşmiş Milletler ve CWGL bu yıl “Orange the World: END VIOLENCE AGAINST WOMEN NOW!” (Dünyayı turuncuya boya: Kadına yönelik şiddete şimdi son ver!) sloganıyla tüm hükümet ortaklarını, sivil kuruluşları, okulları, üniversiteleri, özel sektörü, spor kulüplerini ve derneklerini ve bireyleri bu çağrıya kulak vermeye davet ediyor.

Son yapılan tahminlere göre on beş yaşında veya daha büyük olan her üç kadından biri hayatları boyunca en az bir kere partnerleri ya da partneri olmayan kişiler tarafından fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. Üstelik bu tespitlere henüz Covid - 19 pandemisindeki istatistikler ekli değil. Uzmanlar bunları da hesaba katınca bu verilerin daha da yüksek olacağını söylüyor.

“Kadına Şiddete Hayır” pankartları yeşil sahada

7 Aralık günü gerçekleşen Coca-Cola Hazırlık maçı Galatasaray TV, FB TV ve TRT Spor tarafından canlı yayınla verildi. Fenerbahçe taraftarının bulunmadığı maça kulüp yöneticileri, sponsorları ve çalışanları katıldı. Bir sonraki karşılaşmanın Fenerbahçe’nin evinde yapılması planlanıyor. 

Kadına yönelik şiddete karşı yapılan hazırlık maçının ilki Galatasaray’ın evinde oynandı.
Kadına yönelik şiddete karşı yapılan hazırlık maçının ilki Galatasaray’ın evinde oynandı.

7-0 Fenerbahçe Kadın futbol takımının galibiyetiyle sonuçlanan maçta oyuncular ellerinde pankartlarla çıktı ve toplumsal farkındalık yaratmak adına her iki takımın oyuncuları da “Kadına Şiddete Hayır” mesajını verdi.

Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda oynanan maçta golleri, Fatma Kara Berdan Bozkurt, Fishley, Cordner ve Setenay Sırım atarken Galatasaraylı oyuncu Daniels maçın beşinci dakikasında kırmızı kart gördü.