İstanbul-Ankara arasına süper hızlı tren

İstanbul-Ankara arasına süper hızlı tren

İstanbul-Ankara arasında yol alacak Süper Hızlı Tren, Ankara Nallıhan ve Sakarya güzergahında inşa edilecek. İşte Süper Hızlı Tren Hattı ile ilgili bilinmesi gerekenler. 

Dünyada şu an kullanımda olan en hızlı tren Shanghai Maglev, Çin’de yer alıyor. 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı tren, 1 Ocak 2004'ten bu yana hizmet veriyor. Longyang Lu ile Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı’nı birbirine bağlayan trenin toplam hat uzunluğu 30,5 kilometre. Şanghay’da toplu taşıma aracı olarak kullanılan bu tren, tüm hattı 460 km/sa. hızla sadece 7,5 dakikada alıyor. “Transrapid” teknolojisi sayesinde süper güçlü mıknatıslar aracılığıyla hareket eden tren, raylarla temas etmiyor; tabiri caizse havada süzülüyor.

Türkiye de hızlı tren hatları açma konusunda ve geleceğe yönelik süper hızlı tren projelerinde iddiasını sürdürüyor. Ulaştırma Bakanlığı, konuyla ilgili son olarak İstanbul-Ankara arasını 89 dakikaya düşürecek, süper hızlı tren projesinin hazır olduğunu duyurdu. İlk olarak bir önceki Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun detaylarını yazılı açıklamayla aktardığı, ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun bir televizyon programında detaylarını aktardığı hızlı tren hattı hakkında bilinmesi gerekenlere pencere açıyoruz.

Dünyanın en hızlı treni olan Shanghai Maglev, Çin’de yer alıyor ve tren, 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşıyor.
Dünyanın en hızlı treni olan Shanghai Maglev, Çin’de yer alıyor ve tren, 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşıyor.
Öncelikle 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yüksek hızlı demiryolu olarak kabul ediliyor. Ankara Nallıhan ve Sakarya güzergahında inşa edilecek İstanbul-Ankara arasındaki süper hızlı tren hattının uzunluğu ise 344 kilometre olacak. Proje kapsamında 14 kilometre uzunluğunda 19 adet viyadük, 120 kilometre uzunluğunda 52 adet tünel bulunacak. Trenin saatte 350 kilometre hıza ulaşması hedefleniyor. Uçakla ortalama 1 saat süren Ankara-İstanbul hattında, Süper Hızlı Tren ile yolculuk, 1 saat 20 dakika kadar sürecek. Süper hızlı tren devreye girdiğinde de mevcutta çalışan hızlı tren hattının kullanımının sürmesi planlanıyor. 
Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin, Tarihi İpek Yolu Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Sakarya güzergahından geçmesi planlanıyor.
Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’nin, Tarihi İpek Yolu Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Sakarya güzergahından geçmesi planlanıyor.

Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi, tarihi İpek Yolu olan Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Sakarya güzergahından geçecek.

Kabinenin yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldığı bir televizyon yayınında projeye dair açıklamalarda bulundu. Gelecek projeksiyonunda 2028 yılına kadar yapılabilecekleri tasarladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu şunlara işaret etti: “Sıfır emisyon noktasında demiryolu taşıması çok daha önemlidir. Demiryollarında daha fazla bir şeyler yapmalıyız. 2028'e doğru neler olacak? Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni’ne başlamış olacağız. 2030'u belki biraz geçebilir. 12 ilimiz YHT'den yararlanabiliyor.”

Türkiye’deki hızlı trenlerin durumu

Türkiye’nin hızlı tren yolculuğunun temelleri, 2003 yılında Ankara-İstanbul arasındaki illeri kapsayan hat ile atıldı. Mart 2009’a gelindiğinde ise Ankara-Eskişehir etabındaki ilk yolculu taşıma başlatıldı. Ardından 2011 yılında saatte 300 kilometre hıza ulaşan Polatlı-Konya yüksek hızlı treni hizmete girdi. Ankara-İstanbul hattı, 2014 yılında Eskişehir'den İstanbul Pendik'e, 2019’da ise İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Halkalı'ya kadar ulaştı. Hızlı tren ağının Erzincan, İzmir, Kapıkule, Mersin, Adana ve Gaziantep'e değin uzatılarak tüm Türkiye’yi kapsaması planlanıyor. Bu konuyla alakalı 30 yıllık planlama aksamadan hayata geçerse Türkiye’de hızlı trenlerle birbirine bağlanın il sayısının 52 olması hedefleniyor.


KAYNAKLAR

Anadolu Ajansı

TRT Haber

gzt.com