İstanbul-Ankara arasında yol alacak Süper Hızlı Tren, Ankara Nallıhan ve Sakarya güzergahında inşa edilecek. İşte Süper Hızlı Tren Hattı ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Dünyada şu an kullanımda olan en hızlı tren Shanghai Maglev, Çin’de yer alıyor. 431 kilometre/saat (268 mph) azami hıza ulaşan yüksek hızlı tren, 1 Ocak 2004'ten bu yana hizmet veriyor. Longyang Lu ile Şanghay Pudong Uluslararası Havalimanı’nı birbirine bağlayan trenin toplam hat uzunluğu 30,5 kilometre. Şanghay’da toplu taşıma aracı olarak kullanılan bu tren, tüm hattı 460 km/sa. hızla sadece 7,5 dakikada alıyor. “Transrapid” teknolojisi sayesinde süper güçlü mıknatıslar aracılığıyla hareket eden tren, raylarla temas etmiyor; tabiri caizse havada süzülüyor.
Türkiye de hızlı tren hatları açma konusunda ve geleceğe yönelik süper hızlı tren projelerinde iddiasını sürdürüyor. Ulaştırma Bakanlığı, konuyla ilgili son olarak İstanbul-Ankara arasını 89 dakikaya düşürecek, süper hızlı tren projesinin hazır olduğunu duyurdu. İlk olarak bir önceki Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun detaylarını yazılı açıklamayla aktardığı, ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun bir televizyon programında detaylarını aktardığı hızlı tren hattı hakkında bilinmesi gerekenlere pencere açıyoruz.
Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi, tarihi İpek Yolu olan Ayaş, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Sakarya güzergahından geçecek.
Kabinenin yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldığı bir televizyon yayınında projeye dair açıklamalarda bulundu. Gelecek projeksiyonunda 2028 yılına kadar yapılabilecekleri tasarladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu şunlara işaret etti: “Sıfır emisyon noktasında demiryolu taşıması çok daha önemlidir. Demiryollarında daha fazla bir şeyler yapmalıyız. 2028'e doğru neler olacak? Ankara-İstanbul Süper Hızlı Treni’ne başlamış olacağız. 2030'u belki biraz geçebilir. 12 ilimiz YHT'den yararlanabiliyor.”
Türkiye’deki hızlı trenlerin durumu
Türkiye’nin hızlı tren yolculuğunun temelleri, 2003 yılında Ankara-İstanbul arasındaki illeri kapsayan hat ile atıldı. Mart 2009’a gelindiğinde ise Ankara-Eskişehir etabındaki ilk yolculu taşıma başlatıldı. Ardından 2011 yılında saatte 300 kilometre hıza ulaşan Polatlı-Konya yüksek hızlı treni hizmete girdi. Ankara-İstanbul hattı, 2014 yılında Eskişehir'den İstanbul Pendik'e, 2019’da ise İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Halkalı'ya kadar ulaştı. Hızlı tren ağının Erzincan, İzmir, Kapıkule, Mersin, Adana ve Gaziantep'e değin uzatılarak tüm Türkiye’yi kapsaması planlanıyor. Bu konuyla alakalı 30 yıllık planlama aksamadan hayata geçerse Türkiye’de hızlı trenlerle birbirine bağlanın il sayısının 52 olması hedefleniyor.
KAYNAKLAR
Anadolu Ajansı
TRT Haber
gzt.com