Instagram fotoğraflarına yeni bir bakış açısı getirecek 10 tüyo

Instagram fotoğraflarına yeni bir bakış açısı getirecek 10 tüyo

Instagram’da etkileşim almak ya da almamak… Artık bütün mesele bu! Peki ama klişelerin ötesine geçip dikkat çeken ve haliyle beğeni toplayan fotoğrafların sırrı ne?

Sabah işe giderken, gece uyku tutmadığında ya da masadaki muhabbetten sıkılınca ilk ona sarılıyoruz. Her geçen gün katlanarak artan kullanıcı sayısı ve güncellenen özellikleriyle Instagram, özellikle Türkiye’de son üç yılın en popüler sosyal mecrası olmuş durumda. Peki Instagram’da farklılaşmak ve milyonlarca kullanıcı arasında öne çıkmak için neler yapmalı? Nasıl taktikler izlemeli?

1. Kendi kişisel filtrenizi oluşturun

Instagram’da fotoğraf paylaşırken kişisel ayarlarınızı bulun.
Instagram’da fotoğraf paylaşırken kişisel ayarlarınızı bulun.

Evet, Instagram kullanıcılarına halihazırda birçok filtre seçeneği sunuyor ancak bu filtreleri olduğu gibi kullanmak yerine, kendi kişisel ayarınızı bulmayı deneyin. Zaman içinde Instagram’daki imzanız olacak bu “renk – parlaklık – keskinlik ve kontrast kombinasyonu” diğer kullanıcılar arasından sıyrılmanızı sağlayabilir.

2. Fotoğraflarınıza derinlik ekleyin

Günümüzde birçok telefonda var olan bokeh (derinlik) efektini, özellikle sokak fotoğraflarında mutlaka kullanın. Eğer telefonunuzda bu özellik yoksa alan derinliğini artırmak için odaklamanızı iyi yapabilir ve bokeh etkisi ekleyen aplikasyonlardan faydalanabilirsiniz.

3. Simetrinin gücünden faydalanın

Bol bol simetri içeren fotoğraf paylaşmaya çalışın.
Bol bol simetri içeren fotoğraf paylaşmaya çalışın.

İnsan gözü simetriye ve simetrik dizilimli objeleri algılamaya daha yatkındır. Bu yüzden Instagram’da bol bol simetri içeren fotoğraf paylaşmaya çalışın. Bu fotoğrafların daha fazla beğeni aldığınızı göreceksiniz.

4. Yardımcı malzemeler edinin

Instagram’da paylaştığınız fotoğrafları profesyonel bir makine yerine, telefon kamerasıyla çekmeyi tercih ediyorsanız çektiğiniz fotoğrafları iyileştirecek yardımcı ekipmanlar edinin. Örneğin mini bir tripod, telefonu elinizde daha sağlam tutmanızı sağlayacak finger grip adlı aparat ya da telefona harici bağlanabilen portatif ışıklardan edinebilirsiniz.

5. Desenleri ve canlı renkleri kullanın

Renk kontrastlarını, canlı renkleri ve gözü yakalayan desenleri kaçırmayın. Örneğin Los Angeles’ta hemen herkesin ziyaret ettiği Paul Smith mağazasının meşhur pembe duvarı, bahsettiğimiz konuya harika bir örnek olabilir.

6. Hareket halindeki kişileri / şeyleri fotoğraflamaktan çekinmeyin

Akan bir sokakta hareketli nesneleri çekmek, fotoğraflarınıza yaşanmışlık duygusu katar.
Akan bir sokakta hareketli nesneleri çekmek, fotoğraflarınıza yaşanmışlık duygusu katar.

Instagram fotoğrafçılarının en sık düştüğü yanılgılardan biri de özellikle sokak fotoğrafları çekerken sabit bir imaj yakalamaya çalışmalarıdır. Oysa akan bir sokakta, hayatın tam da içinde koşuşturan insanları / hayvanları / araçları hareket halindeyken çekmek, fotoğraflara yaşanmışlık duygusu katar.

7. Sokakta çekim yaparken sabırlı olun

Beğendiğiniz sokaklarda vakit geçirin ve en doğru anda çekim yapın.
Beğendiğiniz sokaklarda vakit geçirin ve en doğru anda çekim yapın.

Şehrin cadde ve sokaklarında çekim yapıyorsanız ve bayıldığınız bir nokta bulduysanız burada biraz zaman geçirmekten çekinmeyin. Çünkü görünüşünü çok sevdiğiniz bir bina ya da sokak, sabırlı bir bekleyişin sonunda umduğunuzdan daha güzel kareler verebilir.

8. Görsel illüzyonlardan yararlanın

Takipçilerinizin algılarıyla oynayabilirsiniz.
Takipçilerinizin algılarıyla oynayabilirsiniz.

Instagram’da cesur ve çılgın fotoğraflar her zaman iş görür. Bu yüzden takipçilerinizin görsel algıları ile oynayacak, küçük fotoğraf hilelerine başvurmaktan çekinmeyin. Yaratıcılığınızı konuşturun!

9. Detayları görmeyi bilin

Etkileyici detaylar işe yarayabilir.
Etkileyici detaylar işe yarayabilir.

Bazen bir şeyin ya da yerin bütününü çekmektense, ona ait etkileyici bir detayı öne çıkarmak çok daha ilgi çekici olabilir. Bu bir binanın etkileyici tavanı da olabilir, güzel bir göz ya da şık bir elbisenin dantel detayı da… Seçim tamamen size kalmış.

10. Yeni fotoğraf düzenleme uygulamalarından haberdar olun

Çektiğiniz her fotoğraf ham haliyle Instagram’a çok uygun olmayabilir. Bu noktada her birinin farklı meziyetleri olan fotoğraf düzenleme uygulamalarına başvurmayı deneyin. Hatta belli aralıklarla yeni çıkan uygulamaları deneyin ve birkaç uygulamayı bir arada kullanarak en iyi sonuca ulaşmaya çalışın.

İşte elinizi güçlendirecek bazı yeni fotoğraf düzenleme uygulamaları:

Fotoğraf düzenlemek için sayısız mobil cihaz uygulaması var.
Fotoğraf düzenlemek için sayısız mobil cihaz uygulaması var.

Camera+: Tüm dünyada 20 milyonun üzerinde indirilme sayısına erişen bu uygulama hem IOS hem de Android platformlarında mevcut. Özellikle netliği düşük fotoğrafları netleştirme, fotoğraflara üç boyutlu derinlik özelliği kazandırma ve renk düzenleme gibi konularda iddialı bir uygulama olan Camera+ uygulama içi satın alma gerektiriyor.

StoryStar: Malum artık yalnızca standart Instagram gönderileri değil, hikayeler kısmında paylaşılacak fotoğraflar da bir oya gibi işleniyor. Android platformunda kullanıma sunulan StoryStar tam da bu noktada devreye giriyor ve fotoğrafları hikayelerin kendi formatına uyarlıyor. Hazır çerçeve şablonları ile kullanıcıların işini kolaylaştıran StoryStar, görsellere çeşitli fontlarda metinler ekleme imkanı da sunuyor. IOS platformunda yer almayan bu uygulamanın muadili ise Mojo isimli hikaye düzenleme uygulaması.

LightX: Hem IOS, hem Android hem de PC’lerde kullanılan sürümleri bulunan LightX, oldukça kapsamlı bir fotoğraf düzenleme uygulaması. Basit düzenlemelerin yanı sıra kareleri iç içe geçirerek muhteşem kolajlar oluşturmaya, fotoğrafların arka planını yok ederek dekupe etmeye ve selfie modu ile photoshop benzeri düzenlemeler yapmaya imkan tanıyan LightX de uygulama içi satın almalar içeriyor.