İki ekmek arasına sıkıştırılan lezzet

İki ekmek arasına sıkıştırılan lezzet

Her kesimden insanın envaiçeşit malzemeyle hazırlayıp yiyebildiği tost; aynı zamanda pratik, lezzetli ve ucuz bir sokak yemeği. Biri Kadıköy, diğeri Karaköy’den iki tostçuda farklı çeşitler deneyip sizler için yazdık. 

Sabah, öğle ya da akşam; peynirli, sucuklu ya da kavurmalı… Tost, her sosyoekonomik kesimden insanın, günün her saatinde ve tamamen kendi damak zevkine göre çeşitlerde yiyebileceği son derece demokratik bir yemek.

Her ne kadar çok daha önceleri Avrupalılar ekmeği kızartıp arasına peynir gibi malzemeler koyarak yiyor olsa da ilk tost makinesinin patentini 1869’da Amerika’da, Cornelius Swarthout aldı. 1911’de ise günümüzün, elektrikle çalışan tost makinesi icat edildi. Bu süreçte emeği geçenlere saygılarımızı sunup biri Kadıköy’de, diğeri Karaköy’de bulunan iki tostçunun tostlarından söz edelim.

Ege’den esintiler

Cunda Tost Evi, Kadıköy’de bir hanın içinde küçücük bir mekan. Ayranı, ev yapımı yoğurttan yapıyorlar.
Cunda Tost Evi, Kadıköy’de bir hanın içinde küçücük bir mekan. Ayranı, ev yapımı yoğurttan yapıyorlar.

Cunda Tost Evi, Kadıköy Serasker Caddesi’ndeki bir hanın içinde, daha ziyade çayevini andıran küçücük bir mekan. Mekanın kurucuları her açıdan Egeli olduğunu hissettiriyor! Gerçek Ayvalık tostu ve salçalı Susurluk tostunun yanında İzmir Sanayi Tostu diye bir çeşit yapıyorlar. Sucuk, salam, sosis ve kaşarın üzerine iki yumurta kırıp ekmeğin arasına koydukları bir çeşit bu. İsterseniz içine patates kızartması ve Rus salatası da koydurabiliyorsunuz. Tost ekmeklerinin dışına, dört çeşit baharat, salça ve zeytinyağlı bir karışım sürerek kızartıyorlar ve sonra tostu yapıyorlar.

Susurluk tostu, içi ve dışı özel salçalı sosla kaplanarak hazırlanıyor. Stat sucuklu dedikleri sandviç ise Ayvalık Stadı’ndan çıkan özel soslu bir sucuk-ekmekmiş. Cunda Tost Evi’nde tostunuzu elinize alıp gitmek istemezseniz, hanın koridoruna atılmış sevimli masalarda, ev yapımı yoğurttan yapılmış ayran eşliğinde yiyebilirsiniz. Bu tostçunun en önemli özelliği, ne idiği belirsiz şarküteri ürünleri değil, Et ve Süt Kurumu’nun dana eti ürünlerini kullanmaları. Tostların fiyatları 5 ile 12 lira arasında değişiyor.

Çikolatalı tostu da var 

 İnternet ünlüsü Tostçu Erol’da Ayvalık tostu benzeri tost, yanında özel sos ve turşuyla servis ediliyor.
İnternet ünlüsü Tostçu Erol’da Ayvalık tostu benzeri tost, yanında özel sos ve turşuyla servis ediliyor.

Gelelim Karaköy’deki Tostçu Erol’a… Sosyal medya sağ olsun, Gaziantep kökenli bu tostçunun ünü almış yürümüş durumda. Meğer Tostçu Erol zaten internet satışları ve sosyal medyada paylaştığı tost yapım videolarıyla meşhur olmuş. Duyduğumuza göre zaman zaman önünde epey kuyruklar da oluyormuş. Bu ün nedeniyle beklentimiz biraz fazla mı yüksekti bilinmez ama tostumuzu yediğimizde bu kuyrukların sebebini çok da anlayamadık doğrusu.

Ayvalık tostuna benzer bir tostun içine ayrıca yumurta da ekliyorlar. Bir de servis ederken yanına özel bir sos koyuyorlar. Islak hamburger sosuna benzeyen bu sos gerçekten lezzetliydi ama tostun kendisinin çok da özellikli olduğunu söyleyemeyeceğiz ne yazık ki. Tost fiyatları 10 lira ile 29 lira arasında değişiyor. 

Farklı lezzetler denemeyi sevenler, tatlı tostları da tadabilir.
Farklı lezzetler denemeyi sevenler, tatlı tostları da tadabilir.

Tatlı olarak da muzlu, çikolatalı ve Fıstıkella’lı (Antep fıstığı ezme) tost çeşitleri var. Farklı lezzetler denemeyi sevenlere tavsiye ederiz.

Cunda Tost Evi: 0535 736 04 44

Tostçu Erol (Karaköy): 0212 293 37 65