İndirim uğruna mağdur olmayın

İndirim uğruna mağdur olmayın

İşte yılın o zamanı yine geldi çattı! Özellikle online platformlarda büyük indirim ve promosyonlara sahne olan kasım ayı boyunca alışveriş yaparken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için yazdık.

Amerika’da ‘Black Friday’, Çin’de ‘Singles Day’ olarak geçen ve birçok ürün grubunda önemli avantajlar sağlayan kasım indirimleri ülkemizde de yoğun ilgi görüyor. Beyaz eşyadan giyime, elektronikten market ürünlerine kadar pek çok segmentte kampanyalara sahne olan kasım indirimleri bazı alışveriş tutkunlarını ihya ederken bazılarının da canını fena halde sıkabiliyor. Bu yüzden siz siz olun indirim dönemini moralsiz bitirenlerden olmamak için bu hususları okumadan kasım indirimi alışverişine başlamayın!

Fiyat manipülasyonlarına dikkat edin

Vatandaşın fiyatlar üzerinde “sözde indirimler” göstererek manipülasyon yapan firmalar hakkında şikayet hakkı bulunuyor.
Vatandaşın fiyatlar üzerinde “sözde indirimler” göstererek manipülasyon yapan firmalar hakkında şikayet hakkı bulunuyor.

Yılın hemen hemen her döneminde karşımıza çıksa da bazı e-ticaret platformlarının özellikle kasım indirimleri boyunca başvurduğu usulsüz yollardan biri de ürün fiyatlarını manipüle etmek oluyor. Bu yüzden üstü çizili fiyat ile yeni fiyat arasındaki uçurumu görüp hevesle alışverişe başlamadan önce ürünün gerçek değeri hakkında ufak bir Google araştırması yapmak sizi bu tarz manipülatörlerden koruyabilir. Aksi halde değeri zaten 200 TL olan bir ürünü indirimli gibi görünen 300 TL fiyatla satın alabilirsiniz.

“Gerçek olamayacak kadar” ucuz ürünlere şüphe ile yaklaşın

Kim göz koyduğu ürünü üçte bir ya da dörtte bir fiyatına satın almak istemez ki? Kabul! Ancak bu fikrin cazibesine kapılmamak epey zor olsa da böyle durumlarda kendinize hakim olmanıza fayda var. Çünkü özellikle giyim, kozmetik ve elektronik kategorisindeki ürünlerde bu tarz “gerçek olamayacak kadar iyi” fiyatlarla karşılaşıyorsanız o ürün büyük ihtimalle sahte, paketi açılmış olduğu için garanti kapsamı dışında ya da vaat edilenden çok daha farklı olabilir. Hatta böylesi tekliflerin sonunda ödeme yaptıktan sonra kargonuzun yapılmaması ve tedarikçiye ulaşamama gibi risklere de hazırlıklı olmalısınız.

Reklamlara dikkat!

Eğer alışveriş yaptığınız sitede çok fazla reklam varsa ve o reklamlara tıklamak zorunda kalıyorsanız dikkatli olmalısınız. Sayfayı kaplayan, otomatik sesler çıkaran ve başka sitelere yönlendiren çok fazla reklam varsa o sitenin güvenilirliğini sorgulayabilirsiniz. Bu tarz sitelerde tıkladığınız linkler, yan sekmede açılan sayfalar ve girdiğiniz tüm bilgiler siber dolandırıcılara gidiyor olabilir.

Alışveriş yaptığınız sitenin güvenli olup olmadığını kontrol edin

Kasım indirimleri en çok da kopya web siteleri aracılığıyla yapılan kimlik hırsızlıklarına sahne oluyor. Bu gibi olaylarda siber dolandırıcılar güvenilir alışveriş sitelerinin arayüzlerini kopyalayarak çok benzer bir url ile kullanıcıları ağlarına düşürmeye çalışıyorlar. Örneğin siz www.alisverissepeti.com url’ine sahip bir siteden alışveriş yapmak istiyorsunuz ancak bir anlık dalgınlıkla www.alisverispeti.com gibi çok benzer bir url’ye ya da alisverissepeti.xyz gibi gerçeklikten uzak bir bağlantıya tıklıyorsunuz. İşte tam da bu anda siber dolandırıcılar sizin ilgili siteye verdiğiniz kredi kartı bilgilerinize ve hatta cihaz şifrelerinize kolayca ulaşabiliyor. Bu tip hırsızlıklardan korunmak için dikkat etmeniz gereken diğer önemli hususlar ise alışveriş etmeyi düşündüğünüz sitelerde SSL güvenlik sertifikası bulunması ve site url’sinin “https” ibaresi ile başlaması. Söz konusu sitenin sosyal medyadaki görünürlüğüne ve aldığı kullanıcı yorumlarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca tüketicilerin güvenliğini tehdit eden bu sahte siteler ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için https://www.usom.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her indirim e-postası ve bağlantısına tıklamayın

Phishing e-postaları özellikle belli yaşın üzerindeki deneyimsiz internet kullanıcılarını ciddi anlamda tehdit ediyor.
Phishing e-postaları özellikle belli yaşın üzerindeki deneyimsiz internet kullanıcılarını ciddi anlamda tehdit ediyor.

Kullanıcılara özellikle indirim dönemlerinde e-posta adreslerine ve telefonlarına -SMS olarak- birçok online broşür ve ürün bağlantısı gelir. Bu tip bağlantılara sorgusuz sualsiz tıklamak “phishing” diye adlandırılan kimlik hırsızlığı yöntemine kurban gitmenize sebebiyet verebilir. Genelde banka ve güvenilir e-ticaret platformlarını kopyalayarak kullanıcının kimlik ve kredi kartı bilgilerini çalmayı amaçlayan bu tarz dolandırıcılara yem olmamak için ilgili sitenin ana bağlantısını tarayıcınıza yazarak tıklamanız ve ilgili kampanyanın var olup olmadığını manuel olarak kontrol etmeniz öneriliyor.

Güvenilir ödeme seçeneklerinden şaşmayın

Satın alma yapacağınız internet sitesinin 3D Secure doğrulama fonskiyonuna sahip kredi kartı ödemesi ya da Google Pay / Apple Pay gibi güvenli ödeme yöntemlerini desteklediğine emin olun. Havale / EFT ya da 3D Secure olmaksızın yapılan kredi kartı ödemesi satın aldığınız ürün üzerinde hak iddia edememenize yol açabilir. Son uyarımız da kapıda ödeme seçeneğini tercih edenlere: Eğer alışverişinizde bu yöntemi tercih ediyorsanız paketi muhakkak kargo görevlisinin önünde açtıktan sonra ödemenizi gerçekleştirin. Eğer üründe bir kusur varsa tutanak tutturarak satışı derhal iptal edebileceğinizi ise aklınızdan çıkarmayın.

Halka açık internet bağlantısı kullanmayın

Siber hırsızlar, kasım indirimleri boyunca kullanıcıları milyonlarca dolar zarara uğratıyor.
Siber hırsızlar, kasım indirimleri boyunca kullanıcıları milyonlarca dolar zarara uğratıyor.

İş yeri, okul, kafe ve belediyelerin vatandaşlara sunduğu açık alan Wi-Fi bağlantılarını kullanarak alışveriş yapmak kimlik ve kredi kartı bilgilerinin çalınma riskini önemli ölçüde artırır. Bu tarz kamuya / topluluğa açık bağlantıların güvenlik açıklarını bilen siber hırsızlar için açık hedef olmak yerine, şifreleri güçlendirilmiş mobil data ya da ev interneti kullanmanız her zaman daha güvenlidir.

Siber riskler konusunda önlem alın

Dijitalleşmenin ve teknolojinin beraberinde getirdiği riskler göz ardı edildiğinde sonuçlar genelde can sıkıyor. Ancak siber saldırılara karşı dikkatli olmanın ötesinde alınabilecek başka önlemler de var. Bu önlemlere verilecek örneklerden biri de Quick Sigorta'nın QKimlik koruma sigortası.

QKimlik; türü virüsler, korsanlar, online sahtecilik, kimlik hırsızlığı gibi tehditlerden koruyan Bitdefender Total Security ürününü, şifre korumasını, tüm kişisel ve finansal bilgileri, kimlik hırsızlığı ihtimaline karşı internetin güvensiz dünyasında tarayıp risk tespit edildiğinde tedbir alınması için sigortalıya haber verilmesini, ATM hırsızlığı korumasını, özel kimlik sahtekarlığı uzmanlığını ve kimlik destek hattını kapsıyor. Detaylı bilgi için: www.quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi