İki kupalı büyük şampiyon: Anadolu Efes

İki kupalı büyük şampiyon: Anadolu Efes

Önce Euroleague 2020-2021, birkaç gün sonra ise Basketbol Süper Lig 2020-2021 sezonunun şampiyonu olan Anadolu Efes! Yakın zaman içinde ülkedeki en heyecan veren ve en mutlu eden olay olan Anadolu Efes’in Avrupa şampiyonluğunu tebrik ediyor, kısaca tarihine, başarılarına ve yaşananlara yer veriyoruz.

Arka arkaya iki şampiyonluk

Euroleague 2020-2021 sezonu şampiyonu, Anadolu Efes.
Euroleague 2020-2021 sezonu şampiyonu, Anadolu Efes.

Görsel Kaynak: anadoluefessk.org

Anadolu Efes Basketbol Takımı, 30 Mayıs 2021’de Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen Euroleague Final Four final maçında İspanya’nın FC Barcelona takımı karşısında aldığı galibiyetle şampiyonluğu kazandı. 2019'daki Avrupa Ligi'nde finale kadar gelen ama finalde CSKA Moskova'ya yenilen Anadolu Efes, bu şampiyonluğu kazanmayı kafasına koymuştu bir kere. 2020-2021 sezonu Avrupa Ligi süresince 41 maçta oynayan Anadolu Efes’in, 27 galibiyeti bulunuyor.

Süper Lig 2020-2021 sezonu şampiyonu, Anadolu Efes.
Süper Lig 2020-2021 sezonu şampiyonu, Anadolu Efes.

Görsel Kaynak: anadoluefessk.org

Tabii ki Anadolu Efes durmadı. 7 Haziran 2021’de ise Basketbol Süper Lig’de Fenerbahçe takımı karşısında aldığı galibiyetle 15’inci şampiyonluğunu kazandı. Türkiye Basketbol Ligi 2020-2021 sezonunda oynanan toplam 38 maçın 37’sini galibiyetle bitiren Anadolu Efes, Avrupa’daki oynadığı 727 maçın 415’ini, 2001-2002 sezonundan beri katıldığı Euroleague’de ise 479 maçın 258’ini galibiyetle bitirdi.

İlk Türk antrenör Ergin Ataman 

2017’den beri Anadolu Efes’in başantrenörü olan Ergin Ataman’ın sözleşmesi, iki yıl daha uzatıldı.
2017’den beri Anadolu Efes’in başantrenörü olan Ergin Ataman’ın sözleşmesi, iki yıl daha uzatıldı.

Görsel Kaynak: anadoluefessk.org

Avrupa kupası kazanan ilk Türk antrenör olan Ergin Ataman, Süper Lig şampiyonluğundan sonra duygularını anadoluefessk.org sayfasında şöyle paylaştı: "Müthiş bir sezon geçirdik. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Sadece tek bir maç kaybettik, normal sezonda Afyon deplasmanında kaybettik. Onları kutluyorum. Play-Off'ta da serileri maç kaybetmeden geçtik ki finalde bir Euroleague takımıyla karşılaştık. Bize destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu oyuncular herkesin gururu oldu. Euroleague şampiyonluğundan sonra bu takım mücadele etmez deniyordu ama Türkiye Ligi şampiyonluğu da bizim için çok önemli. Umuyorum önümüzdeki sezon aynı takımla, aynı hedeflerle yola devam edeceğiz."

1976’dan beri sahalarda

Ayaktakiler; Jeffrey, Mehmet, Fensal, Hakan, Cengiz.  Oturanlar; Murat, Ömürden, Erdim, Aytek, Doğan.
Ayaktakiler; Jeffrey, Mehmet, Fensal, Hakan, Cengiz. Oturanlar; Murat, Ömürden, Erdim, Aytek, Doğan.

Görsel Kaynak: anadoluefessk.org

Türkiye’deki basketbol sevgisinde büyük payı olan ve heyecanlar yaşatan Anadolu Efes Spor Kulübü’nün hikayesi, 1976 yılında Kadıköyspor’un devralınmasıyla başladı. Tuncay Özilhan başkanlığında kurulan takım, ilk olarak Efes Pilsen Spor Kulübü adıyla sahalardaydı. 1976-1977 sezonunda İstanbul Ligi ve İkinci Lig yükselme maçlarını, 1977-1978 sezonunda ise İkinci Lig’deki maçları yenilgisiz tamamlayarak Birinci Lig’e yükseldi. Birinci Lig’deki ilk yılı olan 1978-1979 sezonunda ise şampiyon oldu. Aslında, “kazanmak ve şampiyonluk” bu takımın ruhunda vardı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) yönetmeliği gereği 2011 yılında Anadolu Efes Spor Kulübü adını alan kulüp; Türkiye Basketbol Ligi, Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda en çok sayıda şampiyonluğa sahip.

Anadolu Efes’in en önemli ilkleri:

● Final Four’a kalan ilk Türk takımı

● Avrupa’da takımlar düzeyinde kupa kaldıran ilk Türk Kulübü (1996 FIBA Koraç Kupası)

● Avrupa kupalarında kulüpler bazında final oynayan ilk Türk Kulübü (1992-1993 sezonu FIBA Saporta Kupası)

● NBA’e Türk sporcu gönderen ilk Türk Kulübü (Mirsad Türkcan – New York Knicks)

● Amerika Birleşik Devletleri’nde NBA takımlarıyla maç yapan ilk Türk Kulübü (10 Ekim 2006: Denver Nuggets ve 12 Ekim 2006: Golden State Warriors)

NBA’de, beş oyuncu ile Anadolu Efes imzası

Anadolu Efes’in NBA’e gönderdiği oyuncular: Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Furkan Korkmaz, Cedi Osman.
Anadolu Efes’in NBA’e gönderdiği oyuncular: Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Furkan Korkmaz, Cedi Osman.

Görsel Kaynak: pixabay.com

Anadolu Efes şu ana kadar; Amerika Birleşik Devletleri’nin profesyonel basketbol ligi organizasyonu olan National Basketball Association’a, bilinen adıyla NBA’e beş Türk oyuncusunu gönderdi. Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Furkan Korkmaz ve Cedi Osman; NBA’deki başarılarıyla Türkiye’yi her zaman gururlandırdı. 

Fotoğraflar ve kaynak: anadoluefessk.org


Quick Sigorta Bina Tamamlama Sigortası

Binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetleri önlemek, tüketicilerin ödemelerini teminat altına almak ve ülke ekonomisine yeni gayrinakdi kaynak sağlamak açısından önemli bir fonksiyona sahip Bina Tamamlama Sigortası, finansal sigortaların uzmanı Quick Sigorta güvencesi ile sunulmaya başlandı!

Detaylı bilgi için: quicksigorta.com/bina-tamamlama