Güney Kore’nin Türkiye’deki durdurulamaz yükselişi

Güney Kore’nin Türkiye’deki durdurulamaz yükselişi

Güney Kore sineması, müziği, dizileri, geleneksel sanatları, yakışıklı ve güzel starları derken, iş, forumlarda pirinç keki tarifleri paylaşılmasına kadar vardı. Geçtiğimiz günlerde F.T Island grubunun konser girişinde yaşanan kuyruk ise dünya starlarını özendirecek uzunluktaydı. Biz de buradan yola çıkarak 2005 yılından itibaren Güney Kore ilgisini kariyeri haline getiren, kelimenin tam anlamıyla “Kore uzmanı” Hilmi Kesenek ile Güney Kore aşığı iki gence bu tutkunun nedenlerini sorduk. Bakın neler dediler… 

Güney Kore kültürü ülkemizde hızla yayılıyor
Güney Kore kültürü ülkemizde hızla yayılıyor

Hilmi Bey, sizi biraz tanıyabilir miyiz? Güney Kore’ye ilginiz nasıl başladı?

Ankaralıyım. Hacettepe Arkeoloji mezunuyum. Güney Kore’yle, özel ilgi anlamında 2005 yılında tanıştım ve o günden itibaren, git gide etkisi artan şekilde Kore, hayatımın merkezine oturdu. Türkiye-Kore Büyük Dostluk Derneği, korea-fans.com forum sitesi, sadece Kore haberlerine yönelik çalışan ve Türkçe-İngilizce eklenen kfnewsagency.com, turizm sitesi, internet radyosu, bunlara bağlı Facebook grup ve sayfalarının kurucusuyum. Profesyonel anlamda da Koreli veya Türk firmalara danışmanlık-temsilcilik yapıyorum.

Hilmi Kesenek
Hilmi Kesenek

Peki Türkiye’de gençlerin Güney Kore ilgisi ne zaman, nasıl başladı?

Genel olarak Hallyu diye adlandırılan, popüler Kore kültürünün geleneksel Kore kültürüyle desteklenmesi ve bu sayede genel propagandaya dönüştürülmesi, ülkemizde 2005-2006 sezonunda TRT1'de gösterilen Denizler İmparatoru adlı diziyle başladı. Dünyada da Hallyu'nun tarihi bundan çok eski değil. 2005'ten bir-iki sene önce Japonya'da gösterilen Winter Sonata adlı dizi, özellikle Japon kadınlar tarafından çok beğenildi ve bu durum Hallyu'nun başlangıcı olarak kabul edilir. Gerçi bu dizi, ülkemizde de özel bir kanalda gösterildi ancak yayın saati ve devamlılık sorunu yüzünden fazla ilgi görmedi.

Nedir bu kültürde gençlerimizi çeken unsurlar?

İdollerden yola çıkarak örneklersek; modern, oldukça iddialı giyinen, bir bakıma asi tiplemeler. Ancak bir o kadar da gelenekleriyle, aileleriyle barışık bir imajları var. Ailenin sevimli ve yaramaz oğlu-kızı durumu var. Bu tiplemeler gençlerimize ve büyük oranda ebeveynlerine de cazip geliyor. Ayrıca, genel olarak kültürlerini çok sempatik, albenili bir şekilde sunuyorlar.

Dizilerle başladı sanırım, animasyon ve müzikleriyle devam etti ilgi… Başka neler var?

Sizin de belirttiğiniz gibi dizilerle başladı. 12 yıllık forum sitemizin ağırlıklı çalışma alanları, aslında bu sorunun da cevabı olacak. Dizi ağırlıklı başladık; sonra kısa bir dönem sinemaya ağırlık verdik ve en büyük patlama da K-POP ile yaşandı. Ancak bu dönemlerde bile araya hep geleneksel kültürü, mutfak, tarih, geleneksel mimari vs. ekledik. Geldiğimiz noktada ise popüler kültürün yanında daha ilgili, bilgili ve araştırmacı genç bir kitle oluştu. K-POP veya K-Drama paylaşımlarını hala yapıyoruz tabii. Ancak eskiye kıyasla çok ender diyebiliriz. Artık politika, ekonomi, tarih, geleneksel sanat ağırlıklı paylaşımlar yapılıyor. 

Park Shin Hye
Park Shin Hye

Farklı alanlardan gençler arasında en popüler olan Korelilerin isimlerini verebilir misiniz?

Oyuncu olarak kadınlarda Park Shin Hye, Jung So Min ve Suzy var en çok sevilen. Park Shin Hye yaptığı her dizi ya da filmle çok beğeni topluyor. Jung So Min ve Suzy'nin şu anda yayınlanan dizileri var ve çok seviliyorlar. Erkeklerde Lee Min Ho, Lee Jong Suk, Lee Jun Ki, Song Jong Ki, Park Bo Gum çok seviliyor. Her dizileri ya da filmleri rekor kırıyor. Pop yıldızı olarak şu an dünyada en çok dikkat çekenler BTS grubu. Amerikan Billboard Ödülleri'ni kazandılar. Hatta şu sıralar Amerika'da birkaç tane talk show’a katılacaklar. Ünleri bayağı yayıldı. Kadın seslerden ise Ailee mükemmeldir. Çok güçlü vokali var. Koreli yakışıklıların ülkemizde çok sağlam fanları var. Gözlemlediğim kadarıyla eskiden daha az ancak daha fanatik bir kitle vardı. Sayı arttıkça, fanatizm oranı biraz daha azaldı sanki.

Tüm bunlar nasıl etkiliyor sizce toplumumuzu?

Hepimizin malumu, başka ülke veya bölgelerle etkileşim hep olacak. Doğu'nun yükselen değer olduğunu da medyadan her gün duyuyoruz. Bölgede politik, ekonomik, askeri, yakın tarih, hatta uzak tarih açısından bizi en iyi karşılayabilecek ülke Kore Cumhuriyeti. Bu yüzden, etkileşimin faydalı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Kore'yi ABD'den bağımsız ele almamak lazım, hatta Hallyu'yu bile. Sağ cep-sol cep gibi.

İlginç hikayeler var mı bizimle paylaşabileceğiniz?

İlginç bir hikaye şeklinde değil de, çevremizde yüzlerce-binlerce hikaye var diye cevaplayabilirim bunu. Çoğu internet üzerinden olmak üzere Koreli sevgilisi olanlar, evlenenler, Kore'ye yerleşenler, Türkiye'ye yerleşenler, çalışmak için, iş kurmak için veya lisans-yüksek lisans gibi nedenlerle Kore'ye yerleşenler… Planları, hayalleri değişen belki de 10 binlerce genç…

Ekim ayında gerçekleşen F.T Island konseri için Türk gençleri saatlerce kuyruk bekledi.
Ekim ayında gerçekleşen F.T Island konseri için Türk gençleri saatlerce kuyruk bekledi.

Gençler kariyerlerini bile buna göre şekillendirebiliyor anladığım kadarıyla.

Üniversiteyi Kore'de okumak veya yüksek lisans-doktora yapmak geçlerin başlıca hedefi. Daha sonra oraya temelli yerleşmek var. Hatta çoğu için başlangıçta meslekleriyle veya genel hedefleriyle alakasız işler bile yapacak olması onlarda çekince yaratmıyor. Tüm bunları gerçekleştiremeseler bile, Kore fanı gençlerimizin “hiç olmazsa” şeklinde beklentisi, Türkiye'de yaşamak ancak Kore bağlantılı bir işte çalışmak.

Biraz istatistik verebilir misiniz acaba? Forumlarda şu kadar genç var, özellikle şu yaş aralığı, şu cinsiyet gibi…

Birkaç sene önce, 300-400 bin Kore fanı gençten söz ediliyordu ancak bu şekilde rakam verebilmek çok da sağlıklı değil açıkçası. Gözlemlerime dayanarak bilgi verirsem; klasik anlamda düşündüğümüz (konsere giden, Hallyu tişörtü satın alan vs) Kore fanlarının büyük çoğunluğu genç kızlardan oluşuyor. Ancak ilk grup Kore fanları Kore'yle erken yaşlarda tanıştılar ve şimdi 30'lu yaşlarına geldiler. Ayrıca daha çok tarihi Kore dizilerine ilgi gösteren orta yaş ve üstü grup var. Yine, Kore mutfağı, Kore tarihi gibi nedenlerle Kore'yle ilgilenen ve yine çoğu kadınlardan oluşan bir kitle var. İş nedeniyle Kore'yle ilgilenen kesimi de sayarsak, toplamda tüm yaş aralıklarına ve tüm topluma yayılmış geniş bir kitleden söz edebiliriz.

“AMACIM KORE’DE İŞ BULMAK”

Burak Ege Çalapkulu

“21 yaşındayım. Bilgisayar destekli tasarım ve animasyon bölümünden mezunum. Güney Kore kültürüne ilgim 2011 yılında K-POP dinleyerek başladı, şarkıları çok hoşuma gitmişti. Daha sonra dizi ve filmlerine merak sardım ve onları izlemeye başladım. Üç aydır Korece dersleri alıyorum. İstanbul’daki Kore ile ilgili etkinlikler olursa onlara katılmaya çalışıyorum. Grup olarak Twice, Blackpink, BTS gruplarını beğeniyorum çünkü şarkı sözleri ve söyleyiş tarzlarını çok seviyorum. Oyunculardan ise Park Shin-hye ve Gong Yoo’nun performansları hoşuma gidiyor. Türkiye’de mesleğimde kendimi biraz daha geliştirdikten sonra, dilini de iyice öğrenip Kore’de çalışmak istiyorum. Bence Türk gençleri arasındaki bu tutku, en çok Kore müziğinin bu kadar sevilmesinden kaynaklanıyor. PSY’nin Gangnam Style şarkısıyla ve Ajeossi, Train to Busan gibi birçok kaliteli film sayesinde yayıldı. Benim ailem de Kore merakımı destekliyor.”

Gong Yoo
Gong Yoo

“DANS EDİŞLERİNE VE MÜZİKLERİNE BAYILIYORUM”

Öznur Sivaz

“22 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi’nde jeofizik mühendisliği okuyorum. Başlarda televizyonda az çok Kore dizileri izliyordum. Ama asıl ilgim üniversitede başladı. Okuldaki ilk arkadaşım bir Koreli oldu ve ben onun kültürünü, müziklerini merak etmeye başladım. Kore dizi, film, programlarını izliyorum. Müzik gruplarını seviyorum. En çok da BTS’yi. Dans edişlerine ve müziklerine bayılıyorum. Üniversite bittikten sonra yüksek lisans yapmak istiyorum. Eğer fırsatım olursa değişim programıyla Kore’de okumak istiyorum.”

BTS Grubu
BTS Grubu