Dört dünya rekoruyla karşınızda Ada Zehra Anlatıcı!

Dört dünya rekoruyla karşınızda Ada Zehra Anlatıcı!

2007 yılında Ankara’da doğan Ada Zehra Anlatıcı, SUDS Open EuroTrigames Şampiyonasında dört dünya rekoru kırdı. Sizler için genç sporcu Ada Zehra Anlatıcı ile yüzme sporunu, başarılarını ve gelecek planlarını konuştuk. 

Yüzme sporuna nasıl başladınız?

Yüzmeye dedemlerin Bodrum’daki yazlık evlerinde bulunan site havuzunda başladım. Daha küçük yaşlarda suda olmaktan ve suda vakit geçirmekten çok hoşlanırdım. Yazın tüm günüm ya denizde ya da havuzda geçirirdim. Profesyonel olarak yüzmeye ise 10 yaşındayken annemin yönlendirilmesi sayesinde Sakarya Olimpik Havuzunda Gençlik ve Spor Müdürlüğü antrenörü Halil İbrahim Aydın ile bireysel olarak başladım. Sonrasında kendisi benim yüzmeye yetenekli olduğumu söyleyerek Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu tarafından düzenlenen Bölge ve Türkiye Şampiyonalarına hazırlanmam konusunda beni ve ailemi yönlendirdi.

Bu zamana kadar aldığınız başarılar nelerdir?

Türkiye’de Özel Sporcular Spor Federasyonu’nun düzenlediği yarışlarda farklı stillerde 2018, 2019 ve 2020 yıllarında Bölge ve Türkiye birinciliklerim var. 2019 yılında İtalya’nın Sardunya Adasında düzenlenen DSISO Avrupa açık yaş yüzme şampiyonasında 16 yaş altı (Junior) uzun kulvar 50 metre dünya rekorum var. Ekim ayında yine İtalya’nın Ferrara şehrinde düzenlenen SUDS Open EuroTrigames şampiyonasında da iki gümüş ve iki bronz madalya kazandım. Kendi yaş grubumda, 16 yaş altı (Junior) 50 - 100 metre kurbağalama ve 100 metre serbest stillerde dünya rekoru kırdım. Rekor denemesi için yüzdüğüm 200 metre kurbağalama stilde ise açık yaş dünya rekoru sahibi oldum. 

Ada Zehra Anlatıcı, profesyonel olarak yüzmeye 10 yaşında başladı
Ada Zehra Anlatıcı, profesyonel olarak yüzmeye 10 yaşında başladı

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem

Yarışmalara nasıl hazırlanıyorsunuz? Antrenmanlarınızı ne sıklıkta yapıyorsunuz?

Aslında SUDS Open EuroTrigames Şampiyonasına, 2019 yılında yine İtalya’nın Sardunya adasında katıldığım Avrupa şampiyonasından beri hazırlanıyordum. Bireysel antrenörüm ile birlikte haftada beş gün havuz, iki gün kara antrenmanı yaptım. Antrenmanlara pandemi döneminde de büyük ölçüde aksatmadan devam ettim.

Antrenman yapamadığım günlerde ise yürüyüş, koşu yaptım ya da evde fizik egzersizleri ve ağırlık çalıştım. SUDS Open EuroTrigames Şampiyonası yarı olimpik havuzda gerçekleşeceğinden, bu havuz ölçülerine alışabilmek adına yarışa son iki ay kala Hendek Gençlik Merkezi yüzme havuzunda antrenmanlara devam ettim. Sosyal medyada ve internette yarış, eğitim ya da yarışta çıkış - dönüş videoları izleyerek kendimi motive ettim. Her şeyden önce babam bana der ki “yaptığın şeyden keyif al.” Bana söylediği gibi keyif almaya odaklandım.

SUDS Open EuroTrigames Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda dört dünya rekoru kırdınız. Bu sizin için ne anlam ifade ediyor?

Ülkemi iyi bir şekilde temsil ettiğim için çok gurur duydum. Emeklerimin karşılığını almak; beni sevenlerin mutlu olması, benimle gurur duyması beni daha çok sevindirdi. Çok keyif aldım. Yaptığım sporda en iyisi olmak, çok farklı ve özel bir duygu. Yüzmedeki başarılarıma arkadaşlarımın, beni tanıyan insanların sevinmesi ve öğretmenlerimin beğenisi ile mutluluğum çoğalıyor.

Ada Zehra Anlatıcı sevdiklerinin desteğiyle daha da motive olduğunu söylüyor
Ada Zehra Anlatıcı sevdiklerinin desteğiyle daha da motive olduğunu söylüyor

Okul ile birlikte spor hayatınızı nasıl dengeliyorsunuz?

Sekizinci sınıf öğrencisiyim. Derslerimi çalışıyorum ve ödevlerimi aksatmadan düzenli olarak yapıyorum. Bu yıl dersler biraz beni zorluyor ancak çok çalışarak bunu da başaracağımı biliyorum. Okulda yakın arkadaşlarım var. Okulumuz bahçesinde onlarla vakit geçirmekten keyif alıyorum. Yüzmedeki başarılarıma onlar da çok seviniyor. Öğretmenlerim ve arkadaşlarımın beğenisi ile mutluluğum çoğalıyor. Sanırım bu tempoya ve düzene artık alıştım. Keyif alarak spor yaptığım için yoğun tempoya rağmen hem okulumu hem de antrenmanlarımı bir arada götürebiliyorum.

Yüzmenin dışında ilgilendiğiniz başka spor dalları var mı?

Aslında okul sporlarında binicilik, voleybol ve tenis ile de kısa süreli tecrübelerim oldu. Pandemi öncesi dönemde yüzme ile birlikte haftada iki gün jimnastik dersleri de alıyordum. Ama yüzmenin yeri benim için bir farklı. Yerçekiminden uzaklaşmak, suyun içinde akmak ve kendi kendine kalmanın verdiği duygu bambaşka. Bu ay da annemle birlikte reformer pilates yapmaya başladım. Özellikle kol, bacak ve karın kaslarımın esnemesine, güçlenmesine fayda sağlayacağını düşünüyorum.

İlerisi için hayalleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Gelecek sene Portekiz’de düzenlenecek olan Dünya Şampiyonasında altın madalya almak almak istiyorum. Gelecekte su altı fotoğrafçılığı yapmak istiyorum. Çocuklara yüzme öğretmek ve spor antrenörü olmak istiyorum.

Quick Ekstrem Sporlar Sigortası

İhtiyacınız olan ekstrem spor sigortasını seçin, yeni maceralara gönül rahatlığıyla atılın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/Ferdi-Kaza-Sigortasi-ekstrem