Bu konuyu GPT-4 yazmış olabilir mi?

Bu konuyu GPT-4 yazmış olabilir mi?

Teknoloji gündeminin en popüler konulardan biri olan ChatGPT’nin yeni sürümü GPT-4, 14 Mart’ta tanıtıldı. Yapay zeka temelli sanal sohbet uygulaması GPT-4 daha akıllı, daha kolay öğreniyor, üstelik görselleri de algılıyor. Belki de bu yazıyı o hazırlamıştır? 

En gelişmiş versiyonu yayında

Geniş bilgi kapasitesi ve problem çözme yetenekleri sayesinde, daha güvenli ve daha faydalı yanıtlar üreten GPT-4, şu ana kadarki en gelişmiş olarak sistem olarak tanımlanıyor. Sohbet formatında etkileşim kuran ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer), yeni yeni popüler olsa da OpenAI için durum bu değil. Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka araştırma ve dağıtım şirketi OpenAI, aslında 2018 yılından beri sohbet robotu GPT üzerinde çalışıyor. 2019’da yayımlanan GPT-2, 2020 yılında tanıtılan GPT-3 ve Kasım 2022’de kullanıma açılan GPT-3,5 versiyonundan sonra mart ayında da en gelişmiş versiyon GPT-4 ile tanıştık.

Önceki sürümlerden daha akıllı

GPT-4 şarkı besteliyor, senaryo ve hikayeler, web sitesi ve oyun kodu yazıyor; bir kişinin yazma stilini kopyalayarak benzer bir yazı üretiyor… GPT-3’te sadece yazı yoluyla soru sorarak yapay zekadan bilgi alınabiliyordu. GPT-4’e görsel yükleyerek de yanıt almak mümkün. Ayrıca komut sınırı 25 bin kelimeye (GPT 3,5’te 8000 kelimeydi) çıkartılan GPT-4, Türkçe dahil birçok dilde daha başarılı yazabiliyor. Grafikleri okuyabiliyor, teknik bir sınavdaki çizim içeren bir soruyu detaylarıyla yanıtlıyor, kağıt üzerine elle çizilmiş bir taslağı html sayfasına dönüştürebiliyor, görselleri tanımlayabiliyor. Yani GPT-4 çok daha akıllı ve çok daha hızlı öğrenebiliyor. Fakat OpenAI CEO'su Sam Altman, GPT-4’ün hala kusurlu olduğunun da altını çiziyor. OpenAI Başkanı ve Kurucu Ortağı Greg Brockman ise kullanıcılardan geri bildirimler alarak daha yetenekli olan son sürümü sunduklarını açıklamıştı. GPT-4 kullanabilmek için ChatGPT Plus aboneliği gerekiyor, aylık ücreti 20 dolar.

Gündemden düşmüyor

ChatGPT’nin, dezenformasyonu yaymak, ayrımcı bir dille propaganda yapmak isteyen kötü niyetli kişilerin elinde büyük bir tehlike olabileceği konuşuluyor.
ChatGPT’nin, dezenformasyonu yaymak, ayrımcı bir dille propaganda yapmak isteyen kötü niyetli kişilerin elinde büyük bir tehlike olabileceği konuşuluyor.

ChatGPT hakkında hemen hemen her gün yeni bir gelişmeye veya fiyaskoya şahit olmak mümkün. Örneğin 20 Mart Pazartesi günü, kullanıcıların sohbet geçmişlerindeki başlıkların başka kullanıcılar tarafından görüldüğü gerekçesiyle 10 saatliğine ChatGPT’yi kapatan OpenAI, bu hatanın düzelttiğini açıklayarak uygulamayı tekrar kullanıma açtı.

Genel kanı olarak ChatGPT’nin, birçok yaratıcı çalışanın yaptığı işi elinden alacağından endişe ediliyor. Fakat daha önemlisi de şu ki ChatGPT’nin dezenformasyonu yaymak, ayrımcı bir dille propaganda yapmak isteyen kötü niyetli kişilerin elinde büyük bir tehlike olabileceği konuşuluyor.

Ülkeler bir bir yasaklıyor

ChatGPT’nin Amerikalı bir şirket tarafından üretilmiş olmasına rağmen, geçtiğimiz Ocak ayında New York’ta bulunan okullarda erişimi yasaklandı. Tabii bu yasağın nedeni, birçok eğitimcinin öğrencilerin ChatGPT'yi kopya çekmek için kullanmasından endişe etmeleriydi. Şubat ayında ise güvenlik gerekçesiyle Çin hükümeti tarafından yasaklanan ChatGPT, bugünlerde ise Avrupa’nın odağında.

Son olarak 31 Mart Cuma günü İtalyan hükümeti, gizliliği ve kişisel veri kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ChatGPT’nin hizmetinin ülkede kullanılmasını engelledi. ChatGPT’nin kullanıcıların yaşının doğrulayamadığını, yazılımı kullanan çocukların gelişim ve farkındalık seviyelerine uygun düşmeyen yanıtlara maruz kalacağını savunan İtalya; kişisel veri kurallarına uyana kadar ChatGPT engelinin devam edeceğini belirtti.

OpenAI hakkında

OpenAI’ın gelirinin, 2024 yılına kadar bir milyar doları aşacağı öngörülüyor.
OpenAI’ın gelirinin, 2024 yılına kadar bir milyar doları aşacağı öngörülüyor.

2015 yılında video oyunları, eğlence amaçlı yapay zeka ve makine öğrenimi araçları geliştirmek amacıyla Elon Musk, Greg Brockman ve Sam Altman tarafından San Francisco’da kurulan OpenAI; bir milyar dolarlık sermayeyle faaliyetlerine başladı. Elon Musk, Şubat 2018'de, Tesla'daki görevinin bir çıkar çatışmasına neden olmaması için şirketten ayrıldı. OpenAI, 2019 yılında Microsoft ile bir iş ortaklığına girdi ve bir milyar dolar yatırım aldı. Microsoft son olarak 2023 yılı içinde uzun yılları kapsayan milyarlarca dolarlık yeni bir yatırım yapacağını açıkladı.

Yapay genel zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasını misyon edinen OpenAI’nin GPT dışında; yaratıcı görseller üretebilen DALL·E, ses tanıma sistemi Whisper gibi yapay zeka ürünleri de bulunuyor. OpenAI’ın gelirinin, 2024 yılına kadar bir milyar doları aşacağını öngörülüyor.