Vizesiz seyahat edilebilen küçük Balkan ülkesi Kosova; kozmopolit nüfusu, kültürü ve tarihi yapılarıyla ilgi çekiyor. İşte, uygun bir bütçeyle gezilebilecek ülkenin en önemli şehirleri, görülmesi gereken yerleri, tadılması gereken yemekleri…
Altı etnik grup bir arada yaşıyor
Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk ve Karadağ’ın tam ortasında bulunan Kosova; Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği, 180 gün içinde 90 güne kadar konaklama imkanı sunan bir Balkan ülkesi. Ağırlıklı olarak Türkler, Rumlar, Boşnaklar, Sırplar, Goralılar ve Arnavutların yaşadığı; Arnavutça ve Sırpça dillerinin konuşulduğu ülkenin başkenti ise Priştine. Yaklaşık 200 bin nüfusuyla ülkenin en kalabalık ve en büyük şehri olan Priştine, aynı zamanda üniversitelerin genellikle bu şehirde olması nedeniyle çok da genç bir nüfusa sahip. Ormanlık ve dağlık bir arazi üzerine kurulu olan ve denize kıyısı olmayan Kosova’da karasal iklim mevcut. Bahar ve yaz ayları Kosova’yı ziyaret etmek için en uygun zamanlar olsa da tatil planınızı kış ayları için yapacaksanız yanınıza mutlaka kalın bir şeyler almanızı öneririz.

Genç, dinamik, kültür dolu başkent Priştine
Bu genç ve canlı şehrin sokaklarında dolaşmaya, Azize Teresa Bulvarı’ndan başlayabilirsiniz. Kafe, restoran, mağazalarla dolu bulvar, farklı festivallere ve konserlere de ev sahipliği yapan bir yer. Yine benzer şekilde yerel halkın ve turistlerin ilgi odağı olan Skanderbeg ve Zahir Pajaziti de şehrin ruhunu yakalayabileceğiniz meydanlar. Publar ve gece kulüpleri için ise Peyton Bölgesi ve Garibaldi Caddesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Kosova’nın tüm tarihini arkeolojik, etnografik ve sanatsal eserlerle tanıtan Kosova Ulusal Müzesi, aynı zamanda ülkenin en büyük ve en önemli müzesi. Geçici sergilerin de yer alığı müzeyi, gidilecek yerler listenize mutlaka almanızı öneriyoruz. Ayrıca şehirde; Kosova’nın bağımsızlığını simgeleyen ikonik anıt Newborn Monument (Yeni Doğan Anıtı) önünde fotoğraf çektirebilir, Balkan ülkelerinin en büyük katedrali olan Aziz Rahibe Teresa Katedrali’ni ve Sırp mimarisiyle ilgi çeken Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret edebilir, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen Fatih Sultan Mehmet Cami’ni görebilirsiniz. 1889 yılından kalma bir binada 1949 yılında açılan Kosova Ulusal Kütüphanesi, uzun yıllar kapalı kalmış ve 2014 yılında yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış. Zamanınız olursa, ülkenin tarihini ve kültürünü yansıtan etkileyici bir koleksiyona sahip olan kütüphaneyi bir görün deriz.
Tarih başkenti olarak bilinen Prizren

Şar Dağları’nın eteklerine kurulu olan Prizren, Priştine gibi kozmopolit bir yapıya sahip. İki şehir arasındaki mesafe otobüsle ortalama bir buçuk saat. Our Lady of Ljeviš Kilisesi, diğer adıyla Cuma Cami, bu şehirde görülmesi gereken başlıca yapılardan biri. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kilisenin diğer adının Cuma Camii olmasının nedeni ise ilginç. Şehir 1450’lerin ortasında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethediliyor ve kendisi bir süre Prizren’den ayrılmıyor. Fatih’in, Our Lady of Ljeviš Kilisesi’nin cami olmasını emretmesi ve bir cuma günü cuma namazını burada kılması nedeniyle, şehrin yerlileri burayı Cuma Cami olarak biliyor. Bu otantik, tarihi ve kültürel şehirde görmeniz gereken diğer yerler ise
Balkan Savaşları’nda ağır hasar alan, “olağanüstü öneme sahip kültürel miras” unvanıyla korunan, gün batımının en iyi izlendiği nokta olan Prizren Kalesi; şehrin merkezi olan ve adını ortasında bulunan şadırvandan alan Şadırvan Meydanı; hemen hemen her Balkan ülkesinde görebileceğiniz ve bu şehrin de simgesi olan Taş Köprü; şehirdeki ilk Osmanlı eseri Namazgah, halkın tanımıyla Kırık Cami; 1856-1887 yılları arasında inşa edilen Saint George Sırp Ortodoks Katedrali.
Kosova mutfağını tatmadan dönmeyin
Balkanlar, Osmanlı ve Arnavut mutfağından esintiler taşıyan Kosova yemekleri; hamur işi, et ve tatlı ağırlıklı. Baklava ve trileçeyi çok iyi yapan Kosovalıların elinden tadabileceğiniz lezzetler şöyle:
● Kuzu eti, un, soğan, yeşil biber ve domatesle yapılan güveç tavë prizreni.
● Kuzu eti, pirinç, yoğurt ve yumurta ile yapılan ve kekik ve sarımsakla tatlandırılan güveç tavë kosi.
● Fasulye, füme kırmızı et, havuç ve soğan gibi sebzelerle yapılan güveç pasulj.
● Burek, byrek veya boureki adlarıyla da bilinen, kremalı bir yumurta yoğurt karışımıyla pişirilen ve peynirli, kıymalı, ıspanaklı çeşitleri olan börek.
● Peynirli sarma börek gibanica.
● Kıyma ve sebze karışımı olan iç harcıyla sarılan lahana dolması.
● Dolmalık biber, soğan veya patlıcanla hazırlanan sos ve meze ajvar.
● Salatalık, yoğurt, ceviz, dereotu ve sarımsakla yapılan soğuk çorba tarator.