2021 yılında neleri merak ettik: Google 2021 arama trendleri

2021 yılında neleri merak ettik: Google 2021 arama trendleri

Yeni yıla çok az kaldı. Peki 2021 nasıl geçti? 2021 yılına dair merak ettiklerimizi Google yılın arama trendlerini yayımlayarak bizimle paylaştı.

Google arama trendleri neden önemli?

Her yıl yayımlanan Google arama trendleri raporu, girilen sorgu teriminin aranma yoğunluğuna göre hesaplanıyor. Hem dünya genelinde hem de ülke bazında arama trendlerini sunan rapor birçok bakımdan ilgi çekici.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının giderek değer kazandığı yeni dünya düzeninde bilgi kazancın karşılığı. Bu bakımdan Google arama trendleri birçok farklı sektör için altın değerinde. Hem markaların pazar incelemesine yardımcı olan hem de toplumların sosyolojik olarak incelenmesini sağlayan Google arama trendleri tüm dünyayı etkileyen teknoloji, müzik, sağlık, sanat, spor ve benzeri alanlara dair önemli bilgiler sunuyor. Raporda arama trendleri “aramalar”, “isimler”, “dizi/film”, “kaybettiklerimiz”, “nasıl”, “tarifler”, “ne zaman”, “kim”, “nasıl geçer” başlıkları altında sıralanıyor. Peki 2021 yılında Türkiye’de neler merak edildi?

“EBA giriş” araması ilk sırada yer alıyor

2021 yılında Türkiye’de en çok merak edilen 10 sorgu terimi şu şekilde: “EBA giriş”, “squid game”, “AÖL”, “Mesut Özil”, “Elmalı Davası”, “MHRS randevu”, “Okulun ilk günü”, “Sadakatsiz”, “Sezai Karakoç” ve “HES kodu alma”. 

Eba giriş Türkiye sorgularında ilk sırada yer alıyor.
Eba giriş Türkiye sorgularında ilk sırada yer alıyor.

Pandemiyle birlikte hayatlarımızda birçok değişiklik oldu. Bunlardan biri de eğitim. Uzun süre online yapılan eğitim bu yıl ekim ayında yüz yüze yapılmaya tekrar başlamıştı. Yine de bazı okullar hibrit sistemi kullanarak hem online hem yüz yüze derslere devam ediyor. Bu bakımdan EBA (Eğitim Bilişim Ağı) sorgusunun ilk sırada yer alması şaşırtıcı değil. EBA sistemi aslında pandemiden önce etkin olan bir sistem. Lakin pandemiyle birlikte kullanımı giderek aktifleşti.

İkinci sırada yer alan Squid Game ise son yıllarda popüler olan Güney Kore yapımları arasında. Güney Kore dizileri, müziği ve kültürü genel olarak Türkiye coğrafyasında seviliyor ve takip ediliyor. 2019 yılında ödül alan Parazit filminden sonra ise Güney Kore yapımları daha da popüler olmaya başladı. Gerek geleceğe gerekse günümüze dair etkileyici referansları olan Squid Game Türkiye’de çok beğenildi.

Aramalar Türkiye gündemini ortaya koyuyor

“Nasıl?” kategorisindeki arama sıralaması ise şu şekilde: “Hes kodu nasıl alınır?”, “Aşı randevusu nasıl alınır?”, “Aşı kartı nasıl alınır?”, “Tam kapanma nasıl olacak?” ve “Su diyeti nasıl yapılır?”.

Nasıl yapılır kategorisindeki arama sorguları Türkiye gündemini gözler önüne seriyor. Yeni gelen düzenlemeler ile Hes kodu almadan herhangi bir mekana girmek ya da yolculuk yapmak mümkün değil. Bunun yanında yine her türlü bilet işlemlerinde aşı kartı ya da pcr testi zorunluluğu da arama sonuçlarını doğrular nitelikte. Bir diğer konu ise aşı randevusu. Mart ayında başlayan aşı süreci yoğun bir şekilde devam ediyor. Birinci doz aşılama oranı yüzde 91’i bulurken ikinci doz aşılama oranı yüzde 82’yi buldu.

Sağlık sorgulamaları ön planda

Öksürük ve burun akıntısını nasıl geçer sorguları öne çıkanlar arasında.
Öksürük ve burun akıntısını nasıl geçer sorguları öne çıkanlar arasında.

Pandeminin etkisiyle sağlık sorgulamaları da artış gösterdi. Nasıl geçer kategorisini sıralaması şu şekilde: “Burun akıntısı nasıl geçer?”, “Grip nasıl geçer?”, “Öksürük nasıl geçer?”, “Arpacık nasıl geçer?” ve “Pişik nasıl geçer?”. Virüsün bir diğer etkisi de insanların hastaneye gitmekten kaçınması oldu. Başka bir hastalığa yakalanma korkusuyla evden çıkmayan kişiler rahatsızlıklarını evde geçirmeye çalışıyor. Bu yüzden birçok kişi öksürük, burun akıntısı gibi daha hafif rahatsızlıkları evde iyileştirmenin yollarını Google arama motoruna sordu.

Kaybettiklerimiz kategorisinde, usta oyuncu Rasim Öztekin ilk sırada yer alırken ünlü Psikolog Doğan Cüceloğlu ikinci sırada yer alıyor. Bunların yanında korkunç bir cinayete kurban giden Başak Cengiz de en çok aratılan sorgular arasında yer alarak her yıl çok sayıda gerçekleşen kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Instagram ve Tiktok uygulamalarında 2021 yılı özetleri

Tiktok uygulaması 2021 yılına özel kullanıcılarına sorular sordu.
Tiktok uygulaması 2021 yılına özel kullanıcılarına sorular sordu.

Google arama trendlerinin yanında farklı sosyal medya uygulamaları kullanıcılarına 2021 yılına özel etkinlikler sunuyor. Instagram on hikayeden oluşan 2021 yılı özeti sunarken TikTok kullanıcılarına "2021'deki en mutlu anın neydi?" ve "2021'de ne öne çıktı?" sorularını “TikTok’a Sor” özelliği altında kullanıcılarına yöneltti. Bu özellik sayesinde kullanıcılar kısa videolara çekere 2021 yılı özetlerini paylaşabiliyor.

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/konut-sigortasi

Quick Konut Sigortası
Quick Konut Sigortası