Araç satış sözleşmesi örnekleri ve bilgileri

Araç satış sözleşmesi örnekleri ve bilgileri

Aracınızı satacağınız veya araç satın alacağınız zaman, tüm işlemlerin resmi olarak kayıt altında olması için araç satış sözleşmesi hazırlanır. Tarafların haklarını koruyan ve noterce hazırlanan araç satış sözleşmesi hakkındaki sorularınızı yazımızda bulabilirsiniz. 

Araç satış sözleşmesi nedir?

Alış satış işlemlerinde resmi bir belge hazırlanması, iki tarafı da olası olumsuz durumlara karşı korur. Bu resmi adımlardan biri de araç satış sözleşmesidir. Satıcı ve alıcının haklarının kanunen korunmasını sağlayan araç satış sözleşmesi, noterde hazırlanır ve maddi sorunlara karşı güvence sağlar. Araç satış sözleşmesi sayesinde araç satışıyla birlikte ortaya çıkabilecek eksik ödeme, aracın geçmiş borçları, önceki kazalar gibi durumların telafisi, resmi olarak sorumlu kişi üzerinde kalması sağlanır.

Araç satış sözleşmesi nasıl yapılır?

Tarafların haklarını koruyan araç satış sözleşmeleri, noter aracılığıyla yapılmaktadır. Satışı yapılacak aracın kaporası alındıktan sonra, satış için gerekli olan belgeler hazırlanmaya başlanır ve notere sunulur. Noter tarafından aracı satan kişiden; kimlik, ruhsat, trafik belgesi, gerekiyorsa vekaletname gibi bilgiler istenir. Ayrıca araç satışı yapılmadan önce mutlaka aracın trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi, araç muayenesi, kredi ödemeleri gibi borç sorgulamaları yapılmalıdır. Aracın trafik cezası varsa ve saydığımız bu belgelerde eksiklik varsa, araç satışı yapılamamaktadır. Örneğin satışı yapılacak aracın zorunlu trafik sigortası bulunmalıdır. Tüm bu belgeler ilgili notere sunulur ve araç satış sözleşmesi hazırlanır. Aracın satıcısı ve alıcısı maddeleri inceler, onay verir ve belgeyi imzalar. 

Araç satış sözleşmesinde; araç, satıcı ve alıcı, ödeme bilgileri yer alır.
Araç satış sözleşmesinde; araç, satıcı ve alıcı, ödeme bilgileri yer alır.

Araç satış sözleşmesi örnekleri

Araç satış sözleşmesinde genel olarak satılan araç bilgileri, satıcı ve alıcı kimlik bilgileri, ödeme çeşidi, ek maddeler gibi detaylar yer alır. Araç satış sözleşmesi örnekleri, araç satış sözleşmesi örneği Word ve araç satış sözleşmesi pdf olarak birçok internet sitesinde bulunabilir. Araç satış sözleşmesi boş formlarını kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Araç satış sözleşmesinde araçla ilgili şu bilgiler yer almalıdır:

● Araç plakası

● Araç cinsi

● Araç tipi ve markası

● Aracın modeli ve rengi

● Aracın motor numarası

● Aracın şase numarası

● Aracın tescil tarihi

● Aracın ruhsat sahibi

● Ruhsat sahibi adresi

Araç satış sözleşmesinde alıcı ve satıcının şu bilgileri yer almalıdır:

● Adı ve soyadı

● Adresi

● Telefon numarası

● T.C. kimlik numarası

Araç satış sözleşmesinde ödeme hakkında şu bilgiler yer almalıdır:

● Satış bedeli

● Alınan kapora

● Peşinat

● Kalan miktar

Ayrıca araç satış sözleşmesinde tarafların belgede yer almasını istediği maddeler bulunur. Örnekleri inceleyerek araç satış sözleşmesinde bulunmasını istediğiniz maddelere karar verebilirsiniz.

Araç satış sözleşmesinin geçerliliği

Araç satışlarının ve araç satış sözleşmelerini geçerli olması için bu işlemler, Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/d maddesi uyarınca noterlik tarafından yapılmalı. Kişilerin birikimlerini ortak bir amaç doğrultusunda birleştirdikleri adi sözleşmeler ve sözlü satışlar, araç satış sözleşmesini geçersiz kılar.

Rehinli araç satış sözleşmesi örneği

Eğer bankalardan kredi alınmış ve aracın borcu ödenmemişse, ilgili kurumlar aracı “satılamaz” olarak nitelendirir ve aracın satışı yasaklanır. e-Devlet üzerinden kontrol edilebilen bu durum, rehin sahibinin haklarından vazgeçmesi halinde ortadan kalkar ve araç satışı gerçekleşebilir. Rehinli araçların satış sözleşmesi ancak bu süreçten sonra hazırlanabilir.

Aracın üzerinde borç bulunması durumunda araç satılamaz ve rehinli sınıfında yer alır.
Aracın üzerinde borç bulunması durumunda araç satılamaz ve rehinli sınıfında yer alır.

Vadeli araç satış sözleşmesi örneği

Vadeli araç satış sözleşmesinde; aracın bedeli, ödenecek miktar, ödeme günleri ve sıklığı yani vade zamanları yer almalıdır. Noter huzurunda yapılan araç satış sözleşmesinde, tüm bu detaylar belirtilmeli ve mutabakat sağlanarak imzalanmalı.

Noter araç satış sözleşmesini kaybettim

Noterden hazırlanan ve taraflarda hazırlanan araç satış sözleşmesini korumanızı ve kaybetmemenizi öneririz. Eğer araç satış sözleşmesini kaybederseniz, bu belgeyi ilgili noterden talep edebilirsiniz. Ayrıca karşı taraftan da araç satış sözleşmesinin örneğini istemeniz mümkün.

Araç satış sözleşmesi ne kadar?

En çok sorulan sorulardan biri de araç satış sözleşmesinin ücretidir. Araç satış sözleşmesi ücreti her sene değişmektedir. 2021 yılında 301 TL olan sözleşme noter ücreti, aracı alan kişi tarafından ödenir. 

Quick Kasko Sigortası

Aracının maruz kalabileceği zararları güvence altına alan kasko sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kasko-sigortasi