Teknoloji ile hayvan sevgisi birleşti: Pati Birliği

Teknoloji ile hayvan sevgisi birleşti: Pati Birliği

Teknolojinin nimetlerinden faydalanan Pati Birliği, sokak hayvanlarının yaşam standartlarını yükseltmek için çabalıyor. Siz de destek vermek isterseniz uygulamayı indirip kullanmaya ya da bağış yapmaya başlayabilirsiniz.

Çoğu zaman sadece yanlarından geçip gitmekle yetinsek de sokakların daimi sakinleri olan sokak köpekleri aslında oldukça zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor. İşte tam bu noktada semt sakinleri ile semtin köpeklerini kaynaştırmayı hedefleyen Pati Birliği devreye giriyor. “Dört Ayaklı Sevgi App’i” mottosuyla yola çıkan Pati Birliği, dört ayaklı dostlarımızın hayatlarına dokunmayı amaç ediniyor.

Pati Birliği nedir?

Pati Birliği’nin amacı sokak köpeklerinin yaşan standartlarını yükseltmek.
Pati Birliği’nin amacı sokak köpeklerinin yaşan standartlarını yükseltmek.

Geçtiğimiz yılın ağustos ayında İstanbul sınırlarında seçilen pilot bölgelerde çalışmalarına başlayan Pati Birliği’ni çok yönlü bir proje olarak tanımlayabiliriz. Odaklandıkları konular arasında, sokak köpeklerinin beslenmeleri, ışıklandırmanın yetersiz oldukları yerde otomobiller tarafından fark edilmeleri ve acil klinik desteğe ihtiyaç duydukları hallerde yardım alabilmeleri gibi sorunlar yer alıyor. Pati Birliği’nin en önemli amacı sokak köpeklerinin yaşam standartlarını yükseltmek olsa da projenin üstlendiği çok önemli bir misyon daha var: Sokak köpeklerine karşı oluşan ön yargıyı yıkmak ve aynı mahalleyi paylaşan iki tür arasında sürdürülebilir bir dostluk kurmak.

Pati Birliği uygulaması ile neler yapabiliyoruz?

Hem Apple Store hem de Google Play’den indirilebilen uygulamanın kullanımı da çok basit.
Hem Apple Store hem de Google Play’den indirilebilen uygulamanın kullanımı da çok basit.

Hali hazırda İstanbul, Beşiktaş’ta pilot uygulamalarına devam eden Pati Birliği, şu ana kadar toplamda 19 sokak köpeğini, ürettiği GPS’li özel tasmalar yardımıyla kayıt altına almış durumda. Beşiktaş Belediyesi ile ortaklaşa yürütülen pilot uygulamalardan şimdiye dek son derece iyi geri dönüşler alındığını belirten Pati Birliği proje yöneticisi Ece Iraz Dinçer, uygulamayı indirerek yapabileceklerinizi şu şekilde özetliyor: “Android ya da iOS işletim sistemli akıllı cihazlarınıza ücretsiz olarak indireceğiniz Pati Birliği uygulamasını kullanmadan önce konum paylaşımını aktif hale getirmeniz gerekiyor. Daha sonra ister sistem üzerinden yeni üyelik açarak isterseniz mevcut Facebook hesabınız aracılığıyla Pati Birliği uygulamasına kolayca giriş yapabiliyorsunuz. Daha sonrasında isimleri ve fotoğraflarıyla listelenen patili dostlarımızdan hangisine daha yakınsanız seçip yanına gidiyor ve onun mama, su ve sevgi ihtiyaçlarını karşılayabiliyorsunuz. Besleme ve oyun gibi görevleri tamamladıktan sonra yaptıklarınızı app üzerinden işaretlemek hem köpeğin tok ve mutlu olduğunu kayıt altına almamızı sağlıyor hem de sosyal medyada arkadaşlarınıza şahane şekilde örnek oluyorsunuz.”

Pati Birliği uygulamasının sokak köpekleri için hayati önem taşıyan bir diğer özelliği ise klinik yardım sağlaması. Bu noktada dünyanın önde gelen otomotiv markalarından olan Subaru’nun tahsis ettiği ve köpeklerin ihtiyaçları gözetilerek düzenlenen acil müdahale araçları imdada yetişiyor. Yani Beşiktaş’ta dolaşırken kaza geçirmiş bir sokak köpeği ile karşılaştığınızda uygulama içinde bulunan “Acil Yardım” butonu ile tam da köpeğin bulunduğu noktaya özel donanımlı bir acil yardım aracı çağırmak mümkün oluyor.

Türler arası uyum her şeyden önce geliyor

Pati Birliği Proje Yöneticisi Ece Iraz Dinçer, sokak hayvanları olmadan sokak kültürünün eksik kalacağını savunuyor.
Pati Birliği Proje Yöneticisi Ece Iraz Dinçer, sokak hayvanları olmadan sokak kültürünün eksik kalacağını savunuyor.

Türkiye’nin hayvanlar için çalışan en aktif STK’larından olan Çak Bi’ Pati Derneği ile iş birliği içinde bulunan Pati Birliği için türler arası diyalog sağlamak çok önemli bir amaç. Bu amacın bir yönü, sokaktaki köpeklerle her gün o sokaktan geçen insanları kaynaştırmak. Diğer yönü ise sokakta yaşayamayacak durumdaki köpeklerin uygulama kullanıcıları tarafından sahiplenilmesi. “Satın alma sahiplen” felsefesinin önemine her fırsatta değinen ve yaşamı bir evcil hayvanla paylaşmanın güzelliğini hatırlatan Ece Iraz Dinçer’e göre “Kendini hayvan sever olarak tanımlayan herkesin petshop’larda yapılan evcil hayvan satışlarından kesinlikle uzak durması ve sokaklarda yaşayan hayvanlara karşı daha duyarlı olması gerekiyor.”

Yakın bir tarihte İstanbul’un diğer bölgelerinde de faaliyete geçecek olan Pati Birliği uygulaması ayrıca Silivri, Şile, Riva, Beykoz ve Kemerburgaz gibi karanlık ve şehre nispeten daha uzak noktalarda yaşayan sokak köpeklerinin trafikte fark edilmeleri için reflektörlü tasmalar da üretiyor. Yani eğer Beşiktaş’ta yaşayan sokak köpeklerine doğrudan yardım edemeyecek kadar uzaktaysanız ya da bunu yapacak vaktiniz yoksa Pati Birliği uygulaması içinde yer alan “Bağış Yap” butonundan dilediğiniz miktarı patili dostlarımıza gönderebiliyorsunuz. Uygulama üzerinden toplanan bu bağışlar mama ve klinik giderlerinin yanı sıra reflektörlü ve GPS’li tasmaların üretimi için de finansman sağlıyor.