Geleceğin şehirleri akıllı olacak

Geleceğin şehirleri akıllı olacak

17-19 Nisan tarihleri arasında Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen World Cities Congress İstanbul kapsamında geleceğin şehirlerinin nasıl olacağı konuşuldu.

21. yüzyılın ortasına doğru yavaş yavaş gelirken dünyanın yüzleşebileceği problemler arasında ilk sırada kuşkusuz küresel ısınma geliyor. Bunun için başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin devlet kurumları, özel dernekleri küresel ısınmayla baş etmek için çalışmalar sürdürüyor. Bununla birlikte bir yandan da sürdürülebilir yaşam anlayışı gittikçe yaygınlaşıyor ve anlam kazanıyor.

Küresel ısınmanın nedenleri arasında yer alan nüfus artışı, insan doğasına aykırı yaşam alanlarını ve çevresel deformasyonu beraberinde getirirken, çözüm olarak ortaya “akıllı şehir” fikri atmış durumda. Gerçekten de akıllı şehirler, kentsel problemlerin akılcı bir şekilde çözülmesinde önemli bir rol oynayabilir. Bunun nasıl olacağı ise nisan ayında İstanbul’da düzenlen “World Cities Congress”te konuşuldu.

Toplu taşıma ağının iyileştirilmesi önemli

Kongre kapsamında düzenlenen fuarda yeni teknolojiler tanıtıldı.
Kongre kapsamında düzenlenen fuarda yeni teknolojiler tanıtıldı.

Üç gün süren kongrede hem ülkemizden hem de dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar konuşma yaptı ve workshop’lara katıldı. Akıllı şehir çözümleri üreten 100’den fazla firma, atık dönüşüm projelerinden ileri düzey dijital güvenlik sistemlerine, üzerlerinde çalıştıkları veya denemeye aldıkları projeleri katılımcılara tanıttı.

Konferans programının “Mega Kentlerde Sürdürülebilir Ulaşım Stratejileri” adlı konuşma başlığında başta küresel ısınmayı engellemek ve sürdürülebilir yaşamı desteklemek için özel taşıt kullanımının azaltılması savunulurken bu durumla başa çıkabilmek için büyük şehirlerde yüksek kaliteli toplu taşıma ağı olması gerektiği tartışıldı.

Konuşmacılar arasında yer alan Berkeley Üniversitesi Kentsel ve Bölgesel Kalkınma Enstitüsü Başkanı Robert Cervero, ülkelerdeki toplu taşıma yatırımlarıyla beraber yol, kaldırım, kanalizasyon gibi yan yatırımların da yapılmasının sürdürülebilir ulaşımda önemli rol oynadığından bahsetti. Önümüzdeki yıllarda nüfusun daha da yükseleceğinin altını çizen Cervero, akıllı şehir çözümlerinde önceliğin yayalara verilmesinin bir gereklilik olduğunu savundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çözümleri 

İETT’nin geliştirdiği otonom araç ilk önce havaalanlarında kullanılacak.
İETT’nin geliştirdiği otonom araç ilk önce havaalanlarında kullanılacak.
Kongrede açılış konuşmasını, ev sahibi sıfatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal yaptı. Uysal, İETT'nin geliştirdiği, elektrikli otonom aracı tanıttı. Şimdilik tek örnek olarak üretilen ve konsept olarak nostaljik tramvayı andıran araç, minibüslere benziyor ama elektrikle çalışıyor. Araç, ilk etapta havaalanı ve trafiğe kapalı alanlarda hizmet verecek. 
iTaksi geçtiğimiz yıl kullanıma girdi.
iTaksi geçtiğimiz yıl kullanıma girdi.
Geçtiğimiz yıl hizmet vermeye başlayan iTaksi uygulaması da akıllı şehir çözümleri arasında yer alıyor. Kullanıcılar mobil uygulama sayesinde zamandan tasarruf ederken taksilerin de bir merkezden takibi ve kontrolü sağlanıyor. Bu sayede sürücü ve yolcu güvenliği de sağlanmış oluyor. 
İsbike istasyonları İstanbul’un geneline yayılıyor.
İsbike istasyonları İstanbul’un geneline yayılıyor.
Son zamanlarda İstanbul’un belirli noktalarında göze çarpan bir diğer uygulama ise İspark’ın hayata geçirdiği Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi: İsbike. İlk etapta toplamda 19 istasyon ve 200 bisikletin yer aldığı proje kapsamında dileyenler istasyonlardan kredi kartları veya abonelik sistemi ile bisiklet kiralayıp sağlıklı yaşam sürdürebiliyor.