Sosyal Medyanın Paralı Orduları:Sahte Takipçiler

Sosyal Medyanın Paralı Orduları:Sahte Takipçiler

Sosyal medya dünyasında bir çok marka Hollywood filmlerindeki dekorlar gibi; önden baktığında Beyaz Saray, arkadan baktığında karton...
Bu dünyada elinizi nereye atsanız farklı "1 milyon takipçim var" havasıyla karşılaşıyorsunuz.
Takipçi satın alıp bir günde yüz binlerce takipçiye sahip olan fenomenler!
Beğeni satın alıp popüler hale gelen, her projesi her paylaştığıyla rekor kıran uzmanlar!
İnternette milyonlarca takipçisi olan, daha önce adını bile duymadığımız firmalar!
SONUÇ?
Takip edeni takip eden, dijital dünyada var olan değil "var olduğunu sanan" koca koca "liseli" markalar!

kaynak:avatarabyss
kaynak:avatarabyss

Peki sosyal medyanın her şeyi yalan mı? Nasıl oluyor bu "milyonluk markalar"?

Tabi ki değil. Etrafınızda kaç kişinin akıllı telefonu var? Kaç kişi boş zamanını sosyal medya hesaplarında dolaşarak geçiriyor? Eğer halk bir şekilde internete bağlıysa demek ki orası her kurumun yer alması gereken gerçek bir mecra!

Fakat bu iletişim, kurumlar için hayati öneme sahip. Atacağı her adım, kuracağı her temas kurumun dijital imajını oluşturuyor. Yani o er meydanına çıkmadan önce bol bol çalışmak ve gerekli donanıma sahip olmak gerekiyor. Mesela markayı yansıtan kurumsal dil, vizyonuyla uyumlu bir tutum, paylaşım kalitesi, mecraya uygun içerik, hedef kitlenin sahipleneceği bir misyon, sektör analizi, dijital medya bilgisi, samimiyet...

Liste uzun geldi değil mi? İşte bunların hepsine çalışmak bir çok yöneticinin de işine gelmediği için daha illegal yolları tercih ediyorlar. Takipçi satın alıp bir anda sahte şöhretlere kavuşuyorlar. Fakat tamamen sahte olan bu şöhret hem markaya hiç bir satış sağlamıyor hem de güvenilirliğini zedeliyor. Paylaştığı içeriğe 10 beğeniyi zor alan milyonluk markalar her geçen gün mantar gibi çoğalıyor...

Bu soruların temelinde marka kimliği hakkında hiç bir bilgisi ve eğitimi olmayan yöneticiler ve sözde sosyal medya uzmanları yatıyor aslında.

Türkiye'de bir çok yetkili, patronu etkilemek için parayla takipçi satın alma hilesini kullanıyor ve gerçek uzmanların markaya yaklaşmasını engelliyor. Patron şirketini çok başarılı sanıyor, yönetici etrafına sahte havalar atıyor fakat asıl hedefte olması gereken müşteriler bu markayla ilgilenmiyor.

kaynak: Huffington Post
kaynak: Huffington Post

1000 takipçi 10 TL!

Evet, gerçekten el altından takipçi almak bu kadar kolay. İllegal yöntemlerle toplanan bu takipçiler kalitelerine göre "Sahte Türk Takipçi" , "Sahte Yabancı Takipçi", "Gerçek Yabancı Takipçi" gibi kategorize edilerek satılıyor. Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralar belirli dönemlerde bu sahte takipçileri tespit edip temizlik yapıyor, bu dönemler "yalancı markalar" için de kabus haline gelebiliyor. Bazı şirketlerin bu sahte takipçiler nedeniyle hesapları kapanıyor, bazı şirketler bir günde takipçilerini kaybediyor.

Açıkçası böyle örnekler sosyal medya ve dijital imaj eğitimlerinde çok işimize yarıyor çünkü sosyal medya yönetimini yalnızca takipçi sayısı zanneden marka yöneticileri ve bu yanılgıyı kazanç kapısı haline getiren küçük kardeşlerimiz nedeniyle büyük markalar kaliteden uzak bir çizgiyle geri dönüşü imkansız hatalar yapıyorlar.

Siz dijital dünyada içerik üretmeyin, farklı olmak için enerji harcamayın, yenilikçi olmak için çabalamayın, sonra parayı verip sahte takipçilerle bu açığınızı kapatın ve sadece bir günde milyonlarca kişinin takip ettiği dev bir marka olun!

Apartman boşluğuna açılan camı, çirkin görünmesin diye deniz fotoğrafıyla kaplayan kebapçılar olur. Bu da böyle bir durum. Bu yalana inanıp deniz havası almak isteyen müşteriler her an o boşluğa düşebilir:)