Tesla'dan Floridalılara Uzaktan Destek!

Tesla'dan Floridalılara Uzaktan Destek!

 İçinde bulunduğumuz günlerde hem dünyanın hem de ülkemizin gündeminde Irma Kasırgası var. ABD'nin Florida eyaleti bir süredir Irma Kasırgası'nın etkisi altında. Olağanüstü hal ilan edilen eyalette yaşayan milyonlarca insan için tahliye kararı verildi. Dünyaca ünlü elektrikli araba firması Tesla da Floridalı kullanıcıları için kolları sıvadı. Florida bölgesinde bulunan Tesla marka araçların batarya kapasitelerinin yazılım güncellemesiyle artırılması kararını aldı.

Tesla Model X
Tesla Model X

Kasırga mağduru milyonlarca insan hızla eyaleti boşaltırken, Tesla'da tahliyeyi kolaylaştırmak ve hızlandırmak için Tesla model araçlara ücretsiz bir yazılım güncellemesi göndererek 60kWh olan batarya kapasitelerini 70kWh'e çıkardı.

Electrek.com'a konuşan Floridalı bir sürücü aracıyla normalden 40 mil (yaklaşık 65km) daha fazla yol kat edebildiğini belirtirken güncelleme isteği yapmamasına rağmen bataryasının 75kWh'e güncellenmiş olduğunu ifade etti.

Tesla Model S
Tesla Model S

Bunun üzerine Electrek, Tesla'ya ulaşarak konu hakkında bir açıklama talep etti. Tesla şirket sözcüsü geçtiğimiz pazartesi günü konu hakkındaki söylentileri doğrulayacak bir açıklamada bulundu. Tesla, Florida'da yaşanan acil durumdan dolayı geçici olarak bölgedeki araçların menzilini ücretsiz olarak arttırma kararı aldı. 

Tesla Şarj Noktaları
Tesla Şarj Noktaları

Şirketin açıklamasına göre zorunlu tahliye bölgesindeki Tesla marka araç kullanıcılarından biri bölgeyi daha kolay terk edebilmek için şirketi arayarak aracının batarya kapasitesinin arttırılmasını talep etti. Bunun üzerine firma aynı problemi yaşayabilecek tüm kullanıcılarını da düşünerek 60kWh'lik batarya kilitlerini kaldırarak tüm bataryaların 75kWh'e çıkmasına izin verdi. Bu da kullanıcıların bataryalarını şarj etmeden gidebilecekleri mesafe miktarını oldukça arttırdı.

Tesla markalı X ve S model araçlarin bataryaları 75kWh'lik kapasiteye sahip olsa da araçlar ekstra paket sahip almadıkları takdirde bunun 60kWh'lik kısmını kullanabiliyorlar. Kullanıcılar aracın modeline bağlı olarak 4.500-9.000 dolar arasında değişen bir ücret karşılığında araçlarının batarya kapasitesitesini yükselten paketi alma imkanına sahip. Tesla, Irma Kasırgası nedeniyle bu hizmeti geçici olarak Florida'lı müşterilerine ücretsiz bir şekilde sağladı.

Tesla Model S
Tesla Model S

Uzaktan Kontrollü Araçlar

Tesla'nın bu iyi niyetli hareketi, bazı internet kullanıcıları tarafından endişe verici bir teknoloji şeklinde değerlendirildi.

Otomotiv blogu Jalopnik'in haberine göre Tesla'nın bu kararı ne kadar takdir edilesi olsa da bu teknoloji otomobillerle ilgili korku senaryolarının da kapısını aralıyor.

Tesla'nın araçları üzerinde sahip olduğu otomatik kontrolle bataryaların kapasitesini uzaktan arttırması, otomobil firmalarının sahip olduğu gücün ne kadar fazla olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Teknolojinin gelişmesiyle araçların uzaktan kontrol edilebilmesi bazı kötü senaryoları da beraberinde getirebiliyor. Otomobil firmalarının nereye ve ne şekilde gideceğimiz üzerindeki kontrolü ve örnekteki Irma Kasırgası gibi acil durumlarda karar mekanizması konumunda olması oldukça büyük bir güç. 

Tesla Şehiriçi, Supercharger
Tesla Şehiriçi, Supercharger

Gelişen ve değişen otomotiv teknolojileri her ne kadar kafalarda geleceğe dair bazı soru işaretleri uyandırmış olsa da Tesla'nın aldığı karar Irma Kasırgası sırasında kullanıcılarının işini kolaylaştırmış ve tahliyeyi hızlandırmış görünüyor. Tesla'nın sunduğu ücretsiz güncelleme 16 Eylül 2017'ye kadar geçerli olacak.

Kaynaklar:

jalopnik.com

electrek.co

Fotoğraflar:

instagram.com/teslamotors/

www.tesla.com/