Büyük ölçekli şirketler ve holdingler dijital dünyanın nimetlerinden sonuna kadar faydalanmaya başlayalı çok uzun zaman oldu. Hatta bazı büyük şirketler, dijital dünyadaki her yeniliği an be an takip edebilmek için “dijital trend araştırmacıları” istihdam ediyor. Peki küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’ler dijital dünyanın neresinde kalıyor? İşte yeni başlayan ve kendini daha iyi bir noktaya taşımak isteyen KOBİ’ler için dijital dünyada başarılı olmanın beş basit yolu:
Arama motorlarında görünürlük yaratın
Şüphesiz ki arama motorları ile arayı iyi tutmak, dijital dünyada var olmanın en temel kuralı. Bunu başarmanın elbette pek çok yolu var: İlk olarak işletmenizin adını içeren bir alan adı satın alarak, kendi resmi web sitenizi oluşturmalısınız. Web sitesi oluşturma fikri gözünüzü korkutmasın; çünkü günümüzde hiçbir kodlama bilgisi gerektirmeyen, son derece basit web sitesi tasarlama araçları mevcut. Wix ve Wordpress bu servisler arasında en çok tercih edilenlerden.
Web sitenizi hazırladıktan sonra, sıra geldi Google’a kendinizi sevdirecek bir strateji izlemeye. Yaptığınız işe dair Google’da en çok aranan kelime gruplarını belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Bunun için Google Adwords’un sunduğu anahtar kelime planlayıcısından yardım alabilirsiniz. Örneğin evden eve nakliye işleriyle uğraşıyorsanız, vereceğiniz Google reklamlarında veya web sitenizde kullanacağınız içeriklerde arama hacmi son derece yüksek olan “evden eve nakliyat” gibi kalıp anahtar kelimeleri sık sık kullanmalısınız. Bunun yanı sıra, arama sonuçlarını özelleştirmek adına anahtar kelimeleri “Kadıköy evden eve nakliyat” gibi kelimelerle modifiye edebilirsiniz. Ayrıca unutmayın, Google’ın web sitenizi üst sıralarda listelemesini istiyorsanız kopya içerikten kesinlikle ama kesinlikle uzak durmalısınız. Özgün, potansiyel müşterinin sorularına cevap olabilecek karakterde ve anahtar kelimelerle zenginleştirilmiş bir içerik, Google algoritmalarına her zaman hitap eder.
Uzman tüyosu: Web sitenize düzenli ve nitelikli içerikler girmek, Google’da üst sıralara çıkmanıza yardımcı edeceği gibi sizi aramalarla bulan kullanıcıların dikkatini çekmeye yardımcı olacaktır. Bu yüzden uzmanlık alanınıza dair faydalı yazılar yayımlamak ve bu yazıları alt metinleri girilmiş görsellerle sunmak, uzun vadede başarılı sonuçlar getirir.
Sosyal medyada satış odaklı değil iletişim odaklı davranın
Sadece KOBİ’lerin değil pek çok büyük markanın da sosyal medyada en sık yaptığı yanlışlardan biri, sosyal medyayı yalnızca bir satış platformu olarak görmek. Pek çok sosyal ağ, ara yüzlerine satış fonksiyonları eklese de (Facebook Mağaza uygulaması gibi…) bizim burada değinmek istediğimiz, sosyal medyayı potansiyel müşterilerinizle duygusal bağ kurmak için kullanma kısmı.
Bu adımı gerçekleştirmek için öncelikle hedef kitlenizin eğilimlerini sorgulayın. Örneğin mobilya perakendecisiyseniz, birincil hedef kitleniz evlilik hazırlığı yapan çiftler olacaktır. Bu noktada, hangi sosyal ağ üzerinden iletişim yapacağınızdan tutun da nasıl bir dille, hangi konulardan bahsedeceğiniz bile söz konusu hedef kitleden doğrudan etkilenir. Örneği devam ettirelim ve evlilik hazırlığı yapan çiftleri ele alalım: Genel olarak 20-35 yaş aralığında bulunan ve eşya alışverişi için görsel etkileyiciliğin yanı sıra fiyat-fayda dengesi arayan çiftlerimiz, evlilik arifesinde genelde Instagram, Facebook ve Pinterest gibi sosyal ağları sıklıkla kullanıyor. Satın alma kararı üzerindeki etkisi erkekten daha fazla olan kadın kullanıcılar, favori sosyal ağları olan Instagram ve Pinterest’te kendilerine ilham veren ve ortak duygularına tercüman olan markaları tercih ediyorlar.
Uzman tüyosu: Hedef kitlenizin ilgi alanlarına ve beğenilerini baz alarak hazırladığınız içeriklerinizi sosyal ağlarda sponsorlu olarak yayımlayabilir ve böylece küçük bütçeler harcayarak potansiyel müşteri kitlenize doğrudan ulaşabilirsiniz. (Facebook, Instagram ve Twitter’da konum, yaş aralığı, cinsiyet ve ilgi alanlarına göre reklam hedeflemeleri yapmak mümkün)
Daima interaktif olun
Müşterileriniz, potansiyel müşterileriniz ve hatta işletmeniz hakkında dijital mecralarda fikir beyan eden hemen herkesle interaktif şekilde iletişim kurmaya çalışın. Sosyal ağlar üzerinden yapılan yorum ve şikayetleri daha hızlı yanıtlamak için daha önceden hazırladığınız cevap metinlerini kullanabilir ve şikayet sahibini size, özel mesaj/e-posta yoluyla ulaşmaya teşvik edebilirsiniz. Hatta muhataplarınızın size her an ulaşabilecekleri bir WhatsApp hattı kurarak, müşteri ve potansiyel müşterilerinizin gözünde daha ulaşılabilir bir imaj çizebilirsiniz.
Ayrıca sosyal ağlar dışında da (örneğin online şikayet platformları ve forumlar) aktif olmak ve işletmeniz hakkında yapılan yorumları gerçek zamanlı olarak takip etmek, dijital dünyadaki ayak izinizi sağlamlaştıracak bir hamledir.
Uzman tavsiyesi: Twitter ve Google üzerinden yapacağınız aramalarla her gün işletmeniz hakkında herhangi bir şey yazılıp yazılmadığını kontrol ederek olası bir krize hazırlıklı olabilirsiniz. İşi bir adım ileriye taşımak isterseniz, dijital dünyada itibar yönetimini oldukça kolaylaştıran ücretli monitoring araçlarından yardım alabilirsiniz.
Kendi dijital müşteri datanızı oluşturun
Elbette bunu yapmak için de pek çok karmaşık araç mevcut. Ama siz dijital dünyadaki verinizi son derece basit şekilde analiz edebilirsiniz. Örneğin bir önceki maddede bahsettiğimiz şikayet ve soru yönetimi konusunda ne kadar başarılı olduğunuzu, sosyal medyadan aldığınız pozitif veya negatif yorum ve soruları bir Excel dökümanında toplayarak görebilirsiniz. Yorumların yanına açacağınız ek bir sütunla yorumun cevaplanıp cevaplanmadığı, müşteri memnuniyetinin sağlanıp sağlanmadığına dair düşeceğiniz notlar, bir süre sonra fazlasıyla işe yarar verilere dönüşecektir.
Uzman tüyosu: İşletmenize fiziksel olarak gelen müşterilere sunacağınız minik jestlerle (İkramlar, eşantiyon ürünler, indirim çekleri vb…) onların sosyal medya hesaplarınızı takip etmelerini sağlayabileceğiniz gibi; doldurtacağınız formlar aracılığıyla size e-posta adreslerini bırakmalarını da isteyebilirsiniz. Bu yöntemle uzun vadede geniş bir e-posta datası elde edebilir ve müşterilerinizle ileriye dönük iletişiminizi sürdürebilirsiniz.