Bilimkurgu filmlerindeki konseptlerin teker teker gerçekleştiği bir dünyada yaşıyoruz. Bunlardan biri de iletişimin evrimi ve iş dünyasının dijitalleşmesiyle ortaya çıkan hologram görüşme teknolojisi, ofis toplantılarının gözdesi oldu. Online ve fiziksel toplantılar, hologram teknolojisi kullanılan toplantılara dönüşebilir mi?
Toplantılardaki iş birliği, iletişim ve etkileşim biçimleri değişiyor
Birbirimizden uzak kalmaya alıştığımız pandemi döneminde, neredeyse tüm çalışanlar online toplantılara alıştı. Fiziksel toplantıları, online toplantılara göre daha az gerçekleştiren şirketler ise hala mevcut. Aynı zamanda son yıllarda çoğu çalışan, farklı şehirlere veya ülkelere göç etti. Artık uzaktan veya hibrit çalışmak bu kadar normalken ve teknoloji her geçen gün gelişiyorken, holografik görüşmelerin toplantıların tarzını değiştirmesi kaçınılmaz. Öncelikle hologram teknolojisinin çalışma prensibine göz atalım.
Gerçek dünyayla sanal dünyayı birleştiren hologram kullanılan toplantılar; ekiplerin birbirine olan fiziksel mesafesi binlerce kilometre olsa da iş birliği, iletişim ve etkileşim biçimlerini değiştiriyor. Bu teknoloji, toplantıların deneyimini ve verimini de online ve fiziksel toplantılardan daha yukarıya taşıyor. Hologram teknolojisi; insanlar, nesneler veya sahnelerin, toplantı yapılan alanda gerçekten fiziksel olarak var oluyormuş gibi görünmesini sağlıyor, bunu da ışık projeksiyonları kullanıp 3D görüntüler oluşturarak yapıyor. Hologramın sağladığı derinlik algısı, gerçeklik hissinin oluşturuyor.
Hologram teknolojili toplantıların avantajları
Hologram görüşme teknolojisi ile online toplantılardaki “ekranda görülen yüzler” sıkıcılığı değişiyor. Üç boyutlu ve gerçeklik hissi veren teknoloji, ekip arkadaşlarımızla gerçekten aynı odadaymış gibi toplantı yapmamızı sağlıyor. Bu da ekip üyelerini, toplantıya katılmalarına teşvik ediyor.
Fiziksel toplantıların zaman ve bütçe dostu olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Seyahat, ulaşım, konaklama masraflarını yok eden teknoloji, dünyanın iki ucundaki çalışanların yan yana hissetmelerini sağlıyor. Hologram teknoloji toplantılar sadece insanlar için değil sunumları, ürünleri ve modelleri de gerçekçi hale getiriyor. Toplantı yapılan alanın tam ortasında, herkesin içine dahil olacağı şekilde, dinamik, üç boyutlu ve 3B görseller içeren sunumlar yapmak mümkün. Bir diğer avantaj da ekip liderleri, yöneticiler ve iş sahiplerinin online toplantılarda daha güçlü, daha önemli, daha etkili konuşmalar yapmalarına olanak sağlaması.

Bu teknolojinin bazı dezavantajları da bulunuyor fakat yakın gelecekte bu zorluklar yok olacak gibi görünüyor. Mesela hologram teknolojisinin kullanılmasını sağlayan projektörler, kameralar ve yazılımlar oldukça pahalı. Bu teknoloji teknik uzmanlık da gerektiriyor. Yani şirketlerin hologram teknolojisini kurmak ve çalıştırmak için tecrübeli birini işe alması veya personelin eğitilmesi gerekiyor. Toplantıları hologram teknolojisiyle gerçekleştirmek için geniş bant aralığına sahip kusursuz bir internet hızı gerekmesi ise bir diğer zorluk.
Gelecekte, yapay zeka ile uyum bekleniyor

Hologram teknolojili toplantılara, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçekliğin (VR) dahil edilmesi ve bu buluşmaların sürükleyici bir deneyim haline gelmesi öngörülüyor.
Bu sayede ekiplerin üç boyutlu nesne, ürün veya modellerle fiziksel etkileşime girebileceği tahmin ediliyor. Ayrıca insan sesi konusunda da gelişmeler bekleniyor. Örneğin otomatik dil çevirileri, sesli not alma, ses tonu ve dudak hareketlerine uyumlu olabilen yapay zeka destekli avatarlar; geleceğin toplantılarını şekillendirecek gibi duruyor.
Dünyadaki öncü şirketlerin ilgili çalışmaları
● 2016 yılında Microsoft, Microsoft Hololens'i kullanarak gerçek zamanlı holografik iletişim sağlayan Holoportation projesini tanıttı.
● 2021 yılında Google, kullanıcıların iletişim kurdukları kişinin 3D modelini görmelerini sağlayarak sanal gerçeklik gözlüklerine ihtiyaç duymadan aynı odada bulunma hissi yaratan deneysel bir görüntülü iletişim yöntemi olan Project Starline'ı duyurdu. 2024 yılında Google, bu teknolojiyi online toplantı platformlarına entegre etme amacıyla HP ile ortaklık kurdu.
● 2024 yılında İspanyol telekomünikasyon şirketi Telefónica’nın holografik toplantılar için uzamsal bir bilgi işlem deneyimi sunmak üzere bu teknolojinin uzmanlarından MATSUKO ile ortaklık kurdu.
● 2024 yılında Çin merkezli MicroCloud Hologram şirketi, holografik iletişimin gerçekçiliğini ve verimliliğini artırmayı amaçlayan “kuantum tensör ağ” araştırma gelişmelerini duyurdu.
● Tüketici Elektroniği Fuarı 2024’te (CES) Hollandalı şirket Holoconnects, gerçekçi holografik etkileşimler sağlayan ve uzaktan iletişimde devrim yaratmak için tasarlanan yeni nesil sürükleyici hologram teknolojisini tanıttı.