Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky, “Earth 2050” adını verdiği projeyle gelecek öngörülerini bir araya getiriyor. İşin uzmanları kadar amatörlerin de katılabildiği bu interaktif proje 2050.earth adresinden takip edilebilir.
Gelecek öngörüleri her zaman ilgi çeker! Bilim kurgu türünü hem edebiyat hem de sinema alanında bu kadar ilgiyle takip etmemizin sebebi de bu merak olabilir. Fransız sanatçı Villemard’ın 1910 yılında, 2000’li yıllarda hayatın nasıl olacağına dair ortaya atılan fikirleri illüstrasyonları ile kitlelere duyurması da bu açıdan eşsizdir. 1910’da ortaya atılan öngörülerin bazıları gerçeğe dönüştü örneğin. Bazıları ise hâlâ “gelişme aşaması”nda. Şüphesiz; edebiyat, sinema ve görsel sanatlar alanındaki bu çalışmalar bilim insanlarına da ilham veriyor. Zira, filmlerden fırlayan teknolojilere daha önce yine Qblog’da yer vermiştik.
“Robotlar eylem yapacak”
Kaspersky tarafından hazırlanan Earth 2050 projesi, Villemard ve ona ilham verenlerin adımlarını takip ederek geleceğe dair herhangi bir fikri olanları geleceği tasarlamaya davet ediyor. Projenin internet sitesini ziyaret ederek isterseniz düşünce ve öngörülerinizi yazıyla, isterseniz de illüstrasyonlarınızla “gelecek meraklıları”na aktarabilirsiniz. Üstelik gelecek tahminleriniz siteyi ziyaret edenler tarafından da oylanıyor.
Projeye katkı sağlayanlar arasında ünlü fütüristler de var. Ian Pearson bunlardan biri… Pearson’ın dikkat çeken öngörülerinden bir tanesi “Robot Hakları” üzerine. Robot ve yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesinin bir sonucu olarak “Robot Hakları”nın gündeme geleceğini söyleyen Pearson, şehir merkezlerinde elinde “ikili kod”larla yazılmış sloganlar olan robotların eylemlerini görebileceğimizi iddia ediyor. Pearson ayrıca geleceğin tuvaletlerini tanımlıyor. Buna göre, gelecekte tuvaletler atıklarımızı inceleyerek sağlık durumumuz hakkında bize bilgi verecek.
“Eğitim çok kolay olacak”
Kaspersky’de güvenlik araştırmacısı olarak çalışan Dmitry Galov ise geleceğe farklı bir açıdan yaklaşıyor: “2050’de beynimizin nasıl çalıştığına dair bilgimiz ve beyni onarma becerimiz o kadar gelişecek ki, her şeyi hatırlamak ve yeni şeyleri inanılmaz bir hızda öğrenmek normal hale gelecek. Çoğu çocuğa öğrenme becerilerine destek olmak için en yeni bellek geliştirme çipleri takılacak ve bu da eğitimi daha önce hiç olmadığı kadar kolay hale getirecek.”
Nasıl şehirlerde yaşayacağız?
Şangay’ın 2050 yılında nasıl görüneceği ile ilgili bir öngörü yapan Vodogreev adlı kullanıcı, gelecekte şehirlerin multifonksiyonel gökdelenlerle dolu olacağına inanıyor. Bu gökdelenlerin her biri kendi kendine yetebilen şehirler gibi olacak. Bazı katlarda fabrikalar üretim yapacak, bazılarında ofisler yer alacak, bazılarında ise insanlar yaşayacak. Böylece bulunduğunuz binayı terk etmenize gerek kalmadan senelerce yaşayabileceksiniz.
Veganlar çoğunlukta…
Öne çıkan bu öngörülerle birlikte, Earth 2050 projesinde şu tahminlere de yer verildi:
● Gen düzenleme teknolojisi sayesinde tüm canlıları genetik düzeyde iyileştirmek mümkün olacak.
● Teknoloji sayesinde temsili demokrasiden, doğrudan demokrasiye geçmek mümkün olacak. Vatandaşların kanunlara onay verme yetkisi kazanmasıyla birlikte “vatandaş hükümetleri” kurulacak.
● Fosil yakıtların tükenmesiyle tekno-endüstriyel çağ sona erecek.
● İnsan çoğunlukla vegan olacak ve endüstriyel ölçekli et üretimi sona erecek. Etler, canlı hayvanlardan alınan dokularla üretilecek.