Derin internet ne kadar derin?

Derin internet ne kadar derin?

Ardında ne olduğu bilinmeyen bir yolun varlığı, o yolda yürümenin heyecanını arttırır. İnsanlar tarafından bilinmeyen gizli bilgiler ise daima bizi kendine hapseder ve o yolda kendimizi kanıtlamak isteriz. Çünkü biliriz ki gizli ve korkutucu kısım daha fazla dikkatimizi çeker. İşte bunun fırsatını bize veren, derinlere inmemizi sağlayan taraf Deep Web! İnternet aracılığıyla kullanılan Deep Web sizce de fazla bilinmez değil mi hala bizler için… Peki nedir bizi diğer tarafa çeken bu Deep Web?

Deep Web Türkçe derin internet denen, Google, Yahoo gibi ağlar ile bizlere ulaşılmaz gibi görünen bilgilere ulaşmamızın fırsatını veren, özel bir ağdır. Daima duyulan, bahsi geçilen bir konu olan internetin karanlık yüzü bu ağ aracılığıyla perdelenir. Kısacası Deep Web, aratmak istenilen gizli sitelerin ev sahipliğini yapmakta, buz dağının bilinmeyen tarafını bizlere internet kullanıcılarına sunmaktadır. 

Ne kadar geniş bir alana sahip?

İnternet dünyası gerçekten de akla hayranlık veren bir büyüklüğe sahip. Ve bilinen diğer bir gerçek de arama motorlarının kendi bünyesine katmadığı daha yüzlerce veri mevcuttur. Bu normal şartlarda erişilemeyen sunucuların tüm internete oranı %90 civarındadır ki geriye kalan %10 civarındaki kısım bizim şuan da arama motorları aracılığıyla erişebildiklerimizden oluşur. Lakin Deep Web’in amacı itibariyle gerçekte ne kadar veri ya da site barındırdığı hala net rakamlarla bilinemiyor. 

Deep Web ile Darknet arasındaki ilişki nedir?

Sanılanın aksine Deep Web ile Darknet aynı şey değildir. Deep Web denildiğinde akla korkutucu içerikler gelse de asıl olan şey bu korkutucu içeriklerin yer aldığı paydanın Darknet olduğudur. Darknet bünyesine sadece üye şifreleriyle alıyor. Ve bu ortamda yasadışı işlerin varlığı daha yüksek bir olasılıktır.

Darknet siteleri ne oranda gerçek?

Kurucuları tarafından büyük bir hassasiyetle korunan bu alan, normal kullanıcıların herhangi bir arama motoru ile ulaşamadığı bilgilere kolaylıkla ulaşma imkânı sağladığı konusunda artık fikir sahibiyiz. Darknet siteleri de IP tabanlı erişime imkan sunması haliyle birlikte el altından ve ciddi kullanıcılara ulaştırılır. Yani gerçek anlamda, kiralık katil temini gibi ya da illegal işlere ulaşım oldukça güçtür.

İnternetin bilinmez ve gizli yüzü nelerden oluşuyor?

Bilinmeyen bu büyük alanda illegal içerik olarak geniş bir alan mevcuttur. İnternet kullanıcısının normal şartlarda psikolojik olarak yüksek oranda etkileneceği; oyun, müzik, pornografik, içeriklerin tamamı, uyuşturucu, silah satışları, kitaplar, gizli belgeler yahut kiralık katiller… Listenin uzayıp bu şekilde devam etmesi bile bir süre sonra tüyleri ürpertiyor. Ve de birçok etik ve insanlık dışı medyaların yer alması da mümkün olan bu alanda hackerlara da ulaşmak oldukça kolay. 

Deep Web kullanıcılarının kullanım amacı nedir?

Bu konuda kullanıcılarının tamamı meraklarıyla başa çıkmayıp bilmedikleri bir ortamın keşfine çıkmayı arzuluyorlar. Asıl olan bu platformu kullanırken katmanlarına oranla fazla bilgiye sahip olması gerektiğidir. Aksi halde istenmeyen durumlarla karşılaşılması olasılığı bile can sıkıcı bir hal alabilir. 

Deeb Web’in başlıca örneği: Wikileaks

Wikileaks, devletlere ait gizli belgelerin sızdırılmasıyla bilinen bir platformdur. Brighnet olarak adlandırılan kapsam dahilinde yani Darknet’in içeriklerinin insanlık dışı olmayan ancak doğrudan Deep Web içeriği olarak da tanımlanamayacak kadar da özel içerikler sunan bir yüzdür. Fakat zamanla Deep Web içerisinde gizliliğini yitirmiş ve de herkes tarafından bulunabilir bir hal almıştır. 

Bilinmeyen bu dünyaya nasıl girilir?

Temel olarak bir VPN servisi ile benzerlik gösteren Tor Ağı bilinmeyen bu dünyaya girişte kilit noktadır. Tor Browser ile erişilen Tor ağı, kullanıcıya dünya üzerinde birçok noktadaki bilgisayarlar üzerinden bir erişim sağlıyor. VPN servislerine nazaran çok daha karmaşık ve bilgi gerektiren bu kısımda oldukça dikkatli ve bilinçli ilerleyerek ulaşım sağlanabilir. 

Destekçi birçok devlet kurumu da mevcut!

Bedava anonim yazılım Soğan Yönlendiricisi olarak da bilinen Tor, kullanıcının IP’sini maskeleyerek ve takibini imkansız kılarak anonim olmak konusunda garantili bir şekilde çalışıyor. Ve de bu konuda ABD’de birçok destekçi kurum mevcuttur. Zaten kuruluş amacına da değinirsek bir dijital çağ enigma makinesi şeklinde ABD’nin istihbaratını koruması hedeflenmiştir.