Astarı yüzünden pahalı teknolojik ürünler

Astarı yüzünden pahalı teknolojik ürünler

Binlerce lira ödeyerek aldığınız son model akıllı cihazlar size kötü sürprizler yapabilir. Üstelik Samsung ve Apple gibi büyük üreticilerin açıkladığı ekran değişim ve servis ücretleri de hiç iç açıcı değil!

Teknoloji, kimilerine göre bir ihtiyaç. Bazıları ise teknolojiyi çok yakından takip etmeyi; yeni bir cihazı çıkar çıkmaz satın almayı gereksiz buluyor. Fiyatların her geçen gün daha da yükseldiği bu dönemde herkesin ister istemez teknolojinin biraz gerisinde kaldığını da kabul etmek gerek! Ayrıca, yüksek bir meblağ ödeyerek yeni bir cihaz alırken başınıza gelebilecek kazaları da düşünmek lazım.

Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi teknolojik cihazların el yaktığı sır değil. Ayrıca bu telefonların yedek parçaları ve servis ücretleri de çok yüksek. 

Fiyatlarının yüksekliğine rağmen iPhone kullanıcılar arasında çok popüler.
Fiyatlarının yüksekliğine rağmen iPhone kullanıcılar arasında çok popüler.

Yeni iPhone’ların ekran ve servis ücretleri

Apple Türkiye, bu yıl piyasaya sürülen yeni iPhone’ların ekran değişim ve servis ücretlerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Buna göre, ülkemizde 12 bin liralık başlangıç fiyatıyla satışa sunulan, üç kameralı iPhone 11 Pro Max’in ekran değişim ücreti 2 bin 190 lira. Daha önceki yıllarda piyasaya sunulan iPhone XS Max için de aynı fiyat geçerli. Eğer bu cihazlardan herhangi biri garanti kapsamı dışında bir hasara uğrarsa ödemeniz gereken meblağ ise 5 bin 799 lira. Gelelim yine bu yıl satışa sunulan iPhone 11’e… 64 gb’lık versiyonu yaklaşık 7 bin 300 lira olan bu akıllı telefonun ekran değişim ücreti ise bin 899 lira. Garanti kapsamı dışındaki bir hasar için ödeyeceğiniz ücret ise 5 bin 299 lira.

Samsung daha merhametli!

Gelelim Apple’ın akıllı cihaz alanındaki en büyük rakiplerinden birine: Samsung… Samsung’da 2019 yılında, akıllı telefon kategorisindeki amiral gemisi Samsung Galaxy Note 10’u piyasaya sürdü. Bu cihazın türkiye fiyatı yaklaşık 10 bin lira. Plus (+) modeli ise yaklaşık 11 bin 500 lira. Satış fiyatları Apple’ınkilere yaklaşan bu akıllı cihazların ekran değişim ücretleri ise biraz daha makul! Samsung Galaxy Note 10’un ekranını bin 600 liraya değiştirebiliyorsunuz. Samsung Galaxy Note 10 Plus’ın ekran değişim ücreti ise bin 850 lira.

Samsung, Apple’ın piyasadaki en ciddi rakibi.
Samsung, Apple’ın piyasadaki en ciddi rakibi.

Tabletlerde de durum aynı!

Ekran hasarları, akıllı telefonlarla birlikte tabletlerin de başına gelebilecek en pahalı aksilikler. Çantamızda taşırken çizilen ya da 10 santimetrelik bir yükseklikten düşse bile kırılan ekranlar korkulu rüyamız haline geldi. En yeni nesil iPad’lerin garanti kapsamı dışında kalan hasarları için en az 4 bin lira ödemeniz gerekiyor.

Tüm bu fiyatlar Apple ve Samsung markalarının Türkiye ofislerinin açıkladığı rakamlar. “Yan sanayi” olarak tanımlanan yedek parçaları daha ucuza bulabilirsiniz. Ancak bu işlemin cihazınızı garanti kapsamı dışında bıraktığını da hatırlatalım. Üstelik uzmanlara göre bu yan sanayi yedek parçalar beklediğiniz kadar uzun ömürlü olmayabilir. Örneğin, birkaç gün önce taktırdığınız dokunmatik ekran bir anda çalışmayı bırakabilir. Üstelik bu hasar sadece ekranınızla değil, cihazınızın ana parçalarıyla ilgili de hasarlar yaratabilir. Bizden uyarması…