Yeni randevu sistemi ile hastanelerde “onay” dönemi başlıyor

Yeni randevu sistemi ile hastanelerde “onay” dönemi başlıyor

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) değişti. Yeni randevu sistemine göre randevu öncesi hastaların onay vermesi gerekecek. Böylelikle gelinmeyen randevuların yol açtığı kapasite kaybının engellenmesi planlanıyor. 

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye'de daha etkin ve verimli bir şekilde sağlık hizmetlerine ulaşılması amacıyla yürüttüğü Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin önemli bir ayağı da 2010 yılında uygulamaya alınan Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca “MHRS”. MHRS, vatandaşların 182’yi arayıp canlı operatörlerden ya da web üzerinden ve MHRS mobil uygulamasından faydalanarak Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerinden randevu alabildikleri bir sistem. Türkiye'de uygulanmakta olan MHRS, AB'nin kabul ettiği 20 temel kamu hizmetinden biri. Ancak bir süredir MHRS’de işler yolunda gitmiyordu. Sağlık sisteminde yaşanan sıkışıklığın nedeni olarak görülen gidilmeyen randevularla alakalı alınan yeni karar duyuruldu. Bu kapsamda yeni randevu sisteminde önemli değişiklikler var. 

MHRS’de onaylı yeni randevu sistemi 13 Mayıs Pazartesi günü başlıyor.
MHRS’de onaylı yeni randevu sistemi 13 Mayıs Pazartesi günü başlıyor.

Yeni randevu sistemi nasıl işleyecek?

Peki yeni randevu sistemi nedir, nasıl bir yol izlenecek? Bir süredir ayak sesleri duyulan ve vatandaşlar tarafından beklenen MHRS’deki yeni düzenlemeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu. Gelinmeyen randevu sayısının 81 milyona ulaştığını ve bu sayının, toplam randevu kapasitesinin yüzde 30'u olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MHRS'yi modifiye ettiklerini ifade ederek, basına yansıyan şu açıklamayı yaptı "Sağlık hizmeti almayı kolaylaştıracak bir noktayı paylaşmak isterim. Bir altyapı kurduk. Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek."

MHRS’de 13 Mayıs Pazartesi günü uygulamaya geçecek bu sisteme “Onaylı Randevu Sistemi”, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de “Onaylı Randevu Dönemi” deniyor. Boş kalan her bir randevuda sistemden randevu alamayıp talep bırakmış hastalara ulaşılacak. Randevu önceliği bu şekilde talep bırakan hastalarda olacak. Öte yandan uygulamada 65 yaş üstü ve kanser hastaları onay verme yükümlülüğüne tabi tutulmayacak.

 Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, sağlıkla ilgili harcamalarda en önemli destekçilerden biri.
Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, sağlıkla ilgili harcamalarda en önemli destekçilerden biri.

MHRS’nin güncellenme saatleri açıklandı 

Kamu hastanelerinde ve bağlı sağlık kurumlarında dağınık halde uygulanan randevu sistemlerini merkezileştiren MHRS, genellikle sabahın erken saatlerinde açılıyor. 2024 güncellemeleriyle birlikte, sistemin açılış saatlerinde bazı değişiklikler söz konusu. MHRS, sabah 10.00'da hizmet vermeye başlıyor ve gece yarısına kadar açık kalıyor. İstenen polikliniğe randevu oluşturabilmek adına yeni sistem açılır açılmaz randevu almak gerekiyor. MHRS sistemi üzerinden en erken bir gün, en geç 15 gün sonraya randevu alınabiliyor. Yeni randevu sistemindeki saatler ise her gece 00.01'de açılacak şekilde ayarlandı. MHRS için Alo 182 Çağrı Merkezi üzerinden, internetten, mobil uygulamalar aracılığıyla hastane ve aile hekimlerinden randevu alınabiliyor.

Daha az maliyetle özel hastaneden randevu almak isteyenler ne yapmalı? 

Sağlık sisteminden faydalanmanın tek yolu MHRS’den randevu alabilmek değil elbette. Geniş kapsamlı sağlık sigortalarının aksine çok daha az maliyet gerektiren ve anlaşmalı özel hastanelerde kolayca muayene olmayı sağlayan tamamlayıcı sağlık sigortaları, tam da bu ihtiyacı karşılar nitelikte. Quick Sigorta’nın sağlık alanında sunduğu bir paket olan “Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” da bu açıdan avantajlı bir paket sunuyor. Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında karşılanan sağlık giderlerinde oluşan fark ücretlerinin, yalnızca SGK zorunlu katılım payının ödenmesiyle karşılanabilmesine imkan sağlıyor. Sağlıkla ilgili harcamalarda önemli bir destekçi olan Quick Tamamlayıcı Sağlık Sigortası paketi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

Yeni randevu sistemi ile ilgili sıkça sorulan sorular 

13 Mayıs’ta uygulamaya geçecek yeni randevu sistemi hakkında çokça merak edilen soru var. “Randevu sistemi ne zaman yenileniyor, hastane randevu sistemi değişti mi?” gibi soruların yanı sıra sistemi kullanma detayları da merak konusu. İşte başlıca sorular ve cevapları…

Yeni randevu sistemi nasıl çalışır? 

Vatandaşlar, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerine Alo 182’yi arayarak ulaşır. Canlı destek alarak, web üzerinden ya da MHRS mobil uygulaması aracılığıyla istediği hastane ve hekimden randevu oluşturabilir. Yeni randevu sisteminde randevu alma saatleri ise her gece 00.01'de açılacak şekilde ayarlandı. Sisteme eklenen yeni uygulama sonrasında akşam saat 8’e kadar alınan randevuya onay verilmesi gerekecek.

MHRS ilk kayıt nasıl yapılır? 

Yeni randevu sistemi kullanmak için öncelikle MHRS ilk kaydını oluşturmak gerekiyor. https://www.hastanerandevu.gov.tr ya da https://www.mhrs.gov.tr adresinden randevu al bölümüne girilir. "Yeni Üye" bölümünden kullanıcı tarafından belirlenecek bir şifre ile üyelik oluşturulur.

Parola nasıl sıfırlanabilir? 

https://www.mhrs.gov.tr adresinden “Randevu Al” bölümüne girilip önceden üyelik kaydı oluşturulmuşsa "Parolamı Unuttum" bölümünden üç yol ile parola sıfırlanabilir.

“SMS ile Parola Sıfırlama” bölümünde T.C. kimlik numarası ve sistemde kayıtlı cep telefonu numarasını yazıp telefona gelen doğrulama kodunu ekrandaki alana yazarak sıfırlanabilir.

“E-posta ile Parola Sıfırlama” bölümünde T.C. kimlik numarası ve sistemde kayıtlı e-postayı yazdıktan sonra e-posta adresinize gelen parola doğrulama kodunu ekrandaki alana girerek sıfırlanabilir.

“Detaylı Kimlik ile Parola Sıfırlama” için ise üye olurken belirlenen gizli soru - cevap ile resim seçilerek, yeni parola alınabilir.

Bu yöntem ile de parola sıfırlanamıyorsa da “e-Devlet ile Giriş” yöntemi kullanılarak ya da e-Nabız üzerinden giriş yapılarak parola sıfırlanabilir.

Yeni randevu sisteminden nasıl randevu alınır? 

Yeni randevu sisteminden yine MHRS üzerinden randevu alınıyor. Bu amaçla MHRS web sitesi https://www.mhrs.gov.tr, MHRS mobil uygulaması ve ALO 182 Çağrı Merkezi kullanılabilir. Web sitesi üzerinden randevu almak için "Randevu Al" butonuna tıklanır, gelen ekranda (üyelik kaydınız yok ise) "Üye Ol" seçeneğini takiben üyelik işlemi gerçekleştirilir. Üyelik varsa T.C. kimlik numarası ve parola ile giriş yapılıp hastane, hekim veya bölüm seçilerek randevu oluşturulabilir.

Mobil uygulama üzerinden randevu almak için öncelikle kullanılan akıllı cihaza MHRS Mobil uygulaması indirilir. Uygulamaya girip üyelik kaydı yoksa oluşturulabilir, varsa T.C. kimlik numarası ve parola ile giriş yapılıp randevu alınabilir.

“e-Devlet ile Giriş” butonu kullanılarak ayrı bir parola gerekmeden de web ve mobil uygulaması üzerinden sisteme giriş yapılıp randevu işlemi yapılabilir.

ALO 182 hattında görevli vatandaş temsilcileri de randevu oluşturmak için destek verebilir.

Aile üyeleri için nasıl randevu alınır? 

MHRS web ve mobil uygulamasında bulunan ''Yetkili Olduklarım'' sekmesinden yalnızca 18 yaş altı çocukları için ebeveynleri randevu oluşturabilir. e-Nabız üzerinden karşılıklı onay verildikten sonra randevu oluşturulur. Diğer aile bireylerinin T.C. kimlik numaraları ve parolaları ile ayrı giriş yapması gerekir. Ayrıca üyelik kaydı oluşturulan aile fertleri için https://www.mhrs.gov.tr, MHRS Mobil uygulamasından giriş yapılarak ya da T.C. Kimlik numarası ile ALO 182 Çağrı Merkezi’nden randevu alınabilir.

En erken ne zaman randevu alınabilir? 

T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezlerine aynı gün en erken 2 saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına muayene randevusu oluşturulabilir. Aile hekimliklerine aynı gün en erken 2 saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına randevu alınabilir.

Yeni randevu sisteminde randevu iptalinde ne olur? 

Yeni randevu sisteminde alınan bir randevuyu iptal edildiğinde öncelikle söz konusu randevu, kullanıcının takviminden kaldırılır. Kullanıcıya randevu iptal e-postası gönderilir. İptal edilen randevu saati, rezervasyon sayfasında müsait olarak gösterilir.

MHRS 15 gün kuralı nedir? 

Buna göre MHRS üzerinden randevu alıp randevusuna gitmeyen ve randevuyu iptal de etmeyen kişiler, 15 gün süreyle tekrar aynı branştan randevu alamaz.

Devlet hastanesi randevusuz hasta kabul ediyor mu? 

Sağlık Bakanlığı'na ait MHRS sistemi üzerinden ya da Alo 182'yi arayarak devlet hastanelerinden randevu almak mümkün. Koronavirüs salgınında getirilen randevusuz hasta bakmama şartı uzun süredir uygulanmıyor. Hastane ve bağlı semt polikliniklerinde (bazı sınırlamalar dışında) randevusuz muayene imkanı da bulunuyor.

MHRS faydaları nelerdir? 

MHRS vatandaşın saatlerce sıra bekleme derdi yaşamadan, sisteme giriş yaparak istediği hekimden istediği gün ve saate randevu almasını sağlar.