Kan şekerinin düzenleyen, kötü kolesterolü düşüren tarçının sağlığa birçok faydası bulunuyor ve son zamanlarda uzmanlar tarafından sıkça öneriliyor. Bu lezzetli baharatın faydalarını sıraladık.
Tarçının iki çeşidini tüketiyoruz
Tarçın ağacının dallarının iç kabuğundan elde edilen bu baharat, çubuk ve toz formunda kullanılıyor. İçerdiği antioksidanlar ve bileşenler sayesinde sağlığa birçok sayfası bulunan tarçının ağırlıklı olarak iki çeşidi tüketiliyor. Toz hallerinden ayırt etmek kolay değil fakat çubuk formlarından çeşidi anlaşılabiliyor. Açık renkli, ince tabakalardan oluşan ve kolay kırılan Seylan tarçını; Sri Lanka, Seyşeller ve Madagaskar’da yetiştiriliyor. Koyu renkli, kalın tabakalı ve içi boş görünen Çin tarçını (Kasia tarçını) ise Çin ve Güneydoğu Asya’dan geliyor. Aralarındaki en büyük fark; Çin tarçının Seylan tarçınından daha fazla kumarin (kanın pıhtılaşmasını önleyen madde) içermesi. Bu içeriği nedeniyle aşırı tüketilmemesi gereken Çin tarçının daha uygun fiyatlı ve daha yaygın olduğunu da belirtelim. Yani Seylan tarçının önceliğiniz olması öneriliyor. Uzmanlar, günde bir tatlı kaşığına kadar tarçın tüketimini onaylıyor. İlginç bir de bilgi verelim; tarçının Latince bilimsel adı "Cinnamomum", Yunancada "tatlı odun" anlamına gelen "kinnamomon" kelimesinden geliyor.
Sağlığa faydalarını saymaya başlayalım…
Kan şekerini yönetmeye, kalp hastalıklarına karşı korunmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan tarçın, binlerce yıldır destek amaçlı kullanılan bir baharat. Günümüzde yapılan araştırmalar da gösteriyor ki gerçekten tarçının birçok faydası mevcut.
- Antioksidan içeriyor: Vücudumuzu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruyan antioksidanlarca zengin olan tarçın, kandaki antioksidan oranını artırabiliyor. Bu özelliği sayesinde doğal bir gıda koruyucu olarak da kullanılabiliyor.
- Anti-inflamatuar ve anti-viral özelliklere sahip: İçerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde anti-enflamatuar özelliklere sahip olan tarçın, iltihabı ve hastalık riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tarçın bazı virüslere karşı da korunmaya yardımcı olabiliyor.
- Bağırsak sağlığını destekliyor: Tarçın da bazı baharatlar gibi prebiyotik özelliklere sahip. Bu nedenle tarçın tüketmek bağırsaktaki bakteri dengesini düzenliyor ve sindirim sorunlarını hafifletebiliyor.
- Kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı: Yapılan araştırmaya göre günde yaklaşık 3/4 çay kaşığı tarçın tüketmek trigliserit, kötü kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşmesine yardımcı oluyor. Bu faydalar göz önüne alındığında, uzmanlar tarçının kalp hastalıkları riskini azalttığını belirtiyor.
İnsüline duyarlılığı artırabiliyor, kan şekeri seviyesini düşürebiliyor: Metabolizma ve enerji kullanımını düzenlemek, kan şekerini hücrelere taşımakla görevli olan insülin; bazı insanlarda negatif etkilere yol açabiliyor ve tip 2 diyabet gibi rahatsızlara neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar, tarçının insüline karşı olan duyarlılığı artırabildiğini, kan şekeri seviyelerini dengeleyebildiğini gösteriyor. Bazı uzmanlar, şeker hastalarına tarçın tüketmesini önerebiliyor. Tarçın, yemek yedikten sonra kana karışan şeker miktarını azaltırken, açlık kan şekeri seviyesini düşürüp (Günde 0,5-2 çay kaşığı) uzun vadeli kan şekerini dengeliyor.
Nörodejeneratif hastalıklar üzerinde etkili: Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar tarçının, Alzheimer ve Parkinson gibi sinir hücrelerinin yapısının veya işlevinin kaybolmasına neden olan hastalıklar üzerinde de etkili olabileceği gösteriyor. Tarçının içerdiği bazı bileşenler; Alzheimer hastalarında görülen bir proteinin birikmesini engelleyebiliyor, nöronların korunmasına yardımcı oluyor, nörotransmitter seviyelerini normalleştiriyor ve motor fonksiyonları iyileştiriyor. Uzmanlar bu konuda insan araştırmalarının az olduğunu söylüyor.
Bakteriyel ve fungal enfeksiyonları önleyebiliyor: Tarçında bulunan sinnamaldehit bileşiğinin çeşitli enfeksiyon türlerine karşı etkili olduğu söyleniyor. Listeria ve Salmonella gibi bazı bakterilerin büyümesini engelleyebilen tarçın, diş çürüklerini önleyebiliyor ve ağız kokusunun azaltabiliyor.
Sağlıklı ve lezzetli bir tarçınlı tarif
Bir de tarçın içeren lezzetli, sağlıklı ve çok pratik bir tarif verelim. İşte muzlu, çilekli ve tarçınlı yulaf lapası hazırlamak için gereken malzemeler ve hazırlanışı…
Malzemeler:
100 gr yulaf ezmesi
½ çay kaşığı tarçın
450 ml süt
3 adet dilimlenmiş muz
400 gr temizlenmiş ve ikiye bölünmüş çilek
150 gr ev yoğurdu
Hazırlanışı:
Orta boy bir tencereye yulaf, tarçın, şeker, süt ve dilimlenmiş muzların yarısını koyun. Ara sıra karıştırarak kaynatın. Ateşi kısın ve karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Kaselere servis edin ve üzerine yoğurdu, muzu, çileği ve tarçını ekleyin. İster soğumasını bekleyerek ister ılık şekilde tüketin.
Kaynak: