Sıcaklarda sağlığımızı nasıl koruyalım

Sıcaklarda sağlığımızı nasıl koruyalım

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar, sağlığımız üzerinde çeşitli etkilere yol açıyor. Yüksek sıcaklıkların yol açabileceği sağlık sorunlarını ve alınması gereken önlemleri derledik.

Yaz mevsimi hem beklenen hem de son dönemlerde yaşanan aşırı sıcaklarla zorlayan bir zaman dilimi. Özellikle içinde bulunduğumuz temmuz ve ardından gelen ağustos aylarında yaşanan sıcak hava dalgaları sırasında vücut ısısı kendisini düzenlemekte zorlanıyor ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. İşte sıcakların sağlığımız üzerindeki etkileri ve bu etkilerle başa çıkma yöntemleri…

Isı Çarpması ve Isı Bitkinliği: Isı çarpması, sıcak havayla beraber vücut sıcaklığının hızla artması ve vücudun soğutma mekanizmalarının yetersiz kalması sonucu ortaya çıkıyor. Ciddiye alınıp acil tıbbi müdahalede bulunulması gereken ısı çarpması kendisini, yüksek ateş, kuru cilt, baş ağrısı, baş dönmesi ve bilinç kaybı gibi hallerle gösteriyor. Yine uzunca bir süre yüksek sıcaklıklara maruz kalınması halinde oluşan ısı bitkinliğinde ise aşırı terleme, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve kas krampları görülüyor.

Dehidrasyon (Sıvı Kaybı): Yüksek sıcaklıklar, vücudun terleme yoluyla fazla miktarda sıvı kaybetmesine neden olduğundan, kişi kaybettiği sıvının yerine yeterli miktarda su almıyorsa dehidrasyon gelişebilir. Bu durum, baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve idrar renginin koyulaşması gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Solunum Problemleri: Sıcak hava, özellikle yüksek nem oranıyla birleştiği zaman solunum yollarını olumsuz etkileyebiliyor. Astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalığı olan kişilerde semptomların kötüleşmesi beklenebiliyor.

Kalp ve Dolaşım Problemleri: Vücut sıcaklığı arttıkça kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum, kalp hastalığı olan kişilerde ek bir yük anlamına gelebiliyor. Dahası böyle kişilerde kalp krizi riski artabiliyor.

: Yaz sıcaklarında serinleten dondurmanın abartılmaması ayrıca hafif ve su içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmesi öneriliyor.
: Yaz sıcaklarında serinleten dondurmanın abartılmaması ayrıca hafif ve su içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmesi öneriliyor.

Sıcaklarla nasıl mücadele edilmeli

Sıcak havalarda gereken tedbirlerin alınması ve mücadele yollarının bilinip uygulanması gerekiyor. Bu yöntemlere bir bakalım.

Bol Sıvı Tüketiminde Bulunmak: Gün boyunca düzenli aralıklarla, özellikle susamayı beklemeden su içmek, vücudun sıvı dengesini korumak açısından son derece önemli. Alkol ve kafeinli içeceklerden kaçınmak ya da en azından bu içecekleri sınırlamak da dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.

 Şapka ve güneş gözlüğü yaz mevsiminin en gerekli aksesuarları olarak mutlaka kullanılmalı.
Şapka ve güneş gözlüğü yaz mevsiminin en gerekli aksesuarları olarak mutlaka kullanılmalı.

Serin Ortamlarda Olmak: Günün en sıcak saatlerinde mümkünse serin ve gölgeli alanlarda bulunmak, dışarıda kalma süresini sınırlamak gerekiyor. Serinletilmiş ortamlarda vakit geçirmek de vücut sıcaklığını dengelemeye yardımcı olabilir elbette.

Uygun Giyinmeye Dikkat Etmek: Yaz mevsiminde, özellikle de aşırı sıcak havalarda pamuk oranı yüksek hafif, bol ve açık renkli giysiler tercih edilirse vücut çok daha iyi nefes alır. Bu şekilde güneşten korunmak ve beden ısısını dengelemek mümkün olur. Öte yandan şapka ve güneş gözlüğü yaz mevsiminin en gerekli aksesuarları olarak mutlaka kullanılmalı.

Fiziksel Aktiviteyi Sınırlama: Sıcak saatlerde yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekiyor. Bu şekilde vücudun aşırı ısınması önlenebilir. Egzersiz yaparken sık sık mola vermek ve bol su içmek de uzmanların uyarıları arasında yer alıyor.

Serinletici Duşlar ve Güneş Koruyucu Kullanımı: Yaz aylarında ılık duş almak, vücut sıcaklığını düşürmeye ve bedeni rahatlamaya yardımcı oluyor. Elbette imkan varsa yüzmek de birçok anlamda sağlığı korumaya yardımcı bir eylem olarak tavsiye ediliyor. Öte yandan ister sahil kenarında ister şehirde olunsun mutlaka yüksek koruma sağlayan güneş kremleri kullanılması da gerekiyor.

Beslenmeye Dikkat: Yaz mevsiminde beslenmeye özellikle dikkat etmek gerekiyor. Ağır ve yağlı gıdalardan uzak durulması, çok daha hafif ve su içeriği yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi öneriliyor. Mevsimin meyve ve sebzelerini tüketmek sıcak havalarda hem serinletici hem de besleyici seçenekler olarak tercih edilmeli.

Yüksek sıcaklıklarla başa çıkarken bu önerileri dikkate almak, sağlığı korumaya yardımcı olup sıcak hava dalgalarının olumsuz etkilerini azaltabilir kuşkusuz. Unutulmamalı ki özellikle risk grubundaki yaşlılar, bebekler, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar, alınacak önlemlere çok daha fazla özen göstermeli.