Uzmanlara ve araştırmalara göre pozitif düşünce, fiziksel ve zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkiliyor. 13 Eylül Pozitif Düşünce Günü’ne özel, pozitif düşünmenin faydalarını ve pozitif düşünmek için neler yapmak gerektiğini anlattık.
Pozitif düşünmenin faydaları
Pozitif düşünmek; yaşam kalitesini ve enerjiyi yükseltiyor, fiziksel ve psikolojik sağlığın korunmasını sağlıyor, ömrü uzatıyor ve stresle başa çıkma becerilerini geliştiriyor. 2017 yılında Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmaya göre; olumlu düşünen insanların bazı kanser tipleri, kalp hastalıkları, felç, enfeksiyon ve solunum rahatsızlıklarından ölme riski, olumsuz düşünen insanlara göre çok daha düşük. Özetle; çoğu hastalığa davetiye çıkaran stres ve olumsuz düşünmek, baş ve beden ağrılarına, uyku sorunlarına yol açabiliyor.
Pozitif düşünmeye başlamak kolay mı?
Tabii ki birinin size “pozitif düşün” demesiyle iş bitmiyor. Beynimizin alışkanlıklarını değiştirmek, olumlu düşünmeyi hayat tarzı haline getirmek kolay değil. Pozitif düşünmenin, yaşamınızdaki ciddi sorunları bir anda ortadan kaldırması da beklenemez fakat hem psikolojimizde hem de fiziksel sağlımızda olumlu etkisi olduğu kesin. Ayrıca pozitif düşünerek zorluklara karşı daha güçlü ve çözüm odaklı bir insan olmak mümkün. Eğer çok zorlayıcı bir dönemdeyseniz, duygu ve düşüncelerinizi kontrol edemiyorsanız bir uzmandan destek almanın önemine inanın. Tam da bugün, yani Pozitif Düşünce Günü’nde olumlu düşünmeye başlamak için neler yapabiliriz?
Kendinize güvenin
Herkes hata yapabilir; bundan endişe duyarak her duruma veya karara kaygıyla yaklaşmayın. Cesur olun, başarabileceğinize inanın. Birazcık pozitif düşünmeye başladınız bile değil mi?
Bedeninize ve ruhunuza iyi bakın
Olumlu düşünmeyi sağlayan faktörlerden biri, iyi bir fiziksel sağlık. Bedeninizi dinleyin, sağlıklı beslenmeye, egzersiz yapmaya, hastalıklarınız varsa düzenli kontrole gitmeye özen gösterin. Öncelikle enerjinizi düşürecek fiziksel sorun varsa bunu ortadan kaldırın. Kendinize küçük hediyeler alın; en sevdiğiniz çiçek, arayıp sonunda bulduğunuz bir kitap, hep ertelediğiniz tiyatro oyununa bir bilet… Yorucu günün sonunda, sizi en çok rahatlatan şeyleri yapmaya çalışın.
Fark edin, ifade edin
Genellikle olumsuz düşündüğünüz konuları belirleyin; sağlık mı, iş mi, aile mi, aşk mı? Üzüldüğünüz veya stres yaşadığınız anları fark edin ve bunu ifade edin; ister kendi kendinize ister bu hisleri sizi yaşatan kişiye… Pozitif düşünmeye yaklaşmak için önce negatifi fark etmek gerekiyor.
Şükredin, not edin
Hayatınızda “İyi ki” dediğiniz şeyleri ve insanları düşünün. Şükretmenin stresi azalttığını ve psikolojik dayanıklılığı artırdığını unutmayın. Sizi mutlu eden anları düşünün, bu anlar için şükredin ve bunu ifade edin. Hatta bunları bir deftere her gün not alın. Sizi zor durumdayken yalnız bırakmayan dostunuza teşekkür etmek için en güzel gündeyiz.
Gülümsemeyi unutmayın
Artık hepimiz gülümsemenin etkisini biliyoruz; uzmanlar, gülümsemenin stresi ve depresyon belirtilerini azalttığını üstüne basa basa söylüyor. Kötü bir gün mü geçirdiniz; en eğlendiğiniz arkadaşlarınızla buluşun, bir komedi filmi açın veya çok eğlenceli bir stand up gösterisi izleyin, en olmadı sosyal medyayı açıp kedi videolarına gömülün.
Çevrenizde olumlu insanlar olsun
Negatif ve pozitif enerjinin bulaşıcı olduğunu duymuşsunuzdur. Size sürekli o işin altından kalkamayacağınızı söyleyen, hayatın karamsar taraflarını anlatan insanlardan uzak durmaya çalışın. Pozitif insanlar motive eder, iyiyi gösterir, hedeflere ve hayallere yaklaştırır. Bugün, hayatınızdaki en olumlu insana bir telefon açmaya ne dersiniz?
Kendinizle konuşurken dikkat
Bir hata yaptığınızda kendi kendinize konuşurken yargılayıcı bir ton yerine olumlu konuşmayı tercih edin. En çok eleştirdiğiniz kişi kendinizse, bundan hemen vazgeçin. Kafanızdaki sesin negatif söylemlerini susturun. Araştırmalar bu yöntemin pozitif düşünmede çok işe yaradığını söylerken stresi azalttığını da belirtiyorlar. Hemen şu an “Yapamazsın” diyen sesi kısıyor, “Bunun da altından kalkarsın” sesine odaklanıyoruz.