Beynimiz sandığımızdan çok daha fazla güce sahip. Önemli olan bu gücü nasıl kullanacağımızı bilmek. Baştan uyaralım: Bu 15 madde hayata bakış açınızı değiştirebilir!
1. Çocukluk ve gençlik dönemi anıları, daha sonra yaşanılanlara oranla daha az unutulurlar. Bazen insanlar o yaşlarda hiçbir anlam veremedikleri halde, öğrendikleri bilgileri aynen aktarabilirler. Bunun nedeni, bu çağlarda beynin öğrenme kapasitesinin ve öğrenilenlerin arasında bağ kurma yeteneğinin yüksek olmasıdır.
2. Gece uykusu, gündüz öğrenilenleri pekiştirir. Beyin için “en ideal uyku” olan gece uykusu, beyinde bulunan sinir hücreleri arasındaki bağların geliştirilmesini sağlar. Çünkü yetersiz uyku, beyni etkileyip iradenin zayıflamasına ve tepkileri yavaşlatmaya yol açar.
3. Rutin davranışlardan uzaklaşmak beyni aktifleştirmeyi sağlar. Araştırmalara göre, yeni yerler görmek, yeni lezzetler tatmak, yeni insanlarla tanışmak gibi değişik eylemler beyin aktivitesinde ciddi artışa yol açar.
4. Beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından büyük önem taşıyan B vitaminlerinin eksikliği, depresyon, unutkanlık ve sinirliliğe yol açabilir. Sakatat, tam tahıllı pirinç, baklagiller ve pekmez, iyi birer B vitamini kaynağı olarak tüketilmeli.
5. Bilim insanlarına göre sessizlik, beynimizde yeni hücrelerin oluşmasını sağlıyor! “Beyin, Yapı ve Fonksiyon” isimli dergide yayınlanan çalışma kapsamında fareler farklı zamanlarda gürültü ve sessizliğe maruz bırakıldı ve bunların beyinlerinde ortaya çıkan farklı etkiler gözlemlendi. Ulaşılan sonuçlara göre günde iki saat düzenli olarak sessiz kalan farelerin beyinlerinin hipokampüs isimli bölümünde yeni hücrelerin oluşmaya başladığı gözlemlendi.
6. Avustralya'nın Canberra Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, haftada birkaç kez yapılan orta dereceli egzersizin, 50'li yaşlardan sonra aklı zinde tutmanın en iyi yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Geçmişte yapılan 39 farklı araştırmanın analiz edildiği çalışmaya göre, düşünme ve hafıza kabiliyetleri en çok kalp ve kaslarını düzenli olarak çalıştıranlarda gelişiyor.
7. Beynin cinsiyete göre farklılık gösterdiği tartışmalıyken 2014 yılında yürütülen bir araştırmaya göre, kadınların beyninde daha fazla miktarda gri madde bulunduğu tespit edildi. Gri maddenin çok olması kişinin dil yeteneklerinin çok gelişmiş olması anlamına geliyor.
8. Yağ kalbiniz için zararlı olabilir ama beyniniz için faydalıdır. Miyelin de dahil olmak üzere, insan beyninin yarısından fazlası yağdan oluşmuştur.
9. İnsan beyni ortalama olarak 1.5 kilo ağırlığındadır ve beden ağırlığının yüzde 2-3'lük kısmını oluşturur. Fakat beyin, vücut oksijeninin yüzde 20'sini ve glikozunun yüzde 15-20'sini tüketir.
10. İnsan beyninde ağrı alıcısı bulunmaz ve bu yüzden beyin ameliyatları hastayı bayıltmadan gerçekleştirilebilir.
11. Uzmanlara göre beynin dokusu oldukça önemlidir ve birtakım farklılıklara sebep olur. Gyri olarak bilinen beyin kırışıklıkları, hafızamızda veri depolamamıza ve düşünce üreten nöronların hareket etmesine olanak sağlar.
12. Müzik aleti çalmak, beyninizin görsel, işitsel ve motor kortekslerinin aynı anda çalışmasına neden olur. Bir enstrüman çalarken sol lobun dilsel ve matematiksel yetenekleri, sağ lobun yaratıcılık yetenekleri etkileşime girer.
13. Çocukların müziğe olan ilgisi anne karnından itibaren başlar. 10 yaşında müzikal arayışlar gündeme gelir. 14 yaşından itibaren ise müzikal kalıpları oturur, beğeniler ortaya çıkar. Erken yaşlarda zihne oturan müzikal yapı, müzik dinleyen insanı o müzikal içeriğin taşıdığı kültür kodlarına da sonuna kadar açık hale getirir.
14. Bundan 15 yıl öncesine kadar insan beyninin yalnızca yaşamın ilk yıllarında geliştiği düşünülüyordu. Fakat günümüzde beynin ergenlik döneminin sonuna kadar geliştiği kanıtlanmış durumda. Özellikle prefrontal korteks ve limbik sistemin gelişimini tamamlaması 20'li yaşları buluyor.
15. Uzun süreli depresyon varlığı kişide alzheimer riskini iki kat artırıyor. Hem ruh hem de beyin sağlığı için de depresyon tedavisi görmekte fayda var.