Mevsim geçişlerinde yaşanan bahar yorgunluğu, sağlığımızı ve hayat tempomuzu olumsuz etkiliyor. Oysa sağlıklı beslenme, egzersiz ve düzenli uyku ile bu dönemi sorunsuz atlatmak mümkün.
Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorsanız, günlük işlerinizi yapmak sizin için eziyete dönüşmüşse, hatta vücudunuzda sebepsiz kas ve eklem ağrıları hissediyorsanız bahar yorgunluğu tüm ağırlığıyla üzerine çökmüş olabilir. Mevsim değişikliğinin vücutta yarattığı yorgunluk hissi, yani halk arasındaki deyimle bahar yorgunluğu, günümüzde çok yaygın bir şekilde görülüyor. Vücudumuzun mevsim değişiminden kaynaklanan ısı, ışık ve nem değişimine uyum sağlayamama süreci olarak tanımlanan bahar yorgunluğu ortalama iki hafta sürüyor. Bir diğer deyişle, doğanın uyandığı, kuşların cıvıl cıvıl öttüğü bu dönemde pek çok kişide halsizlik, uyku hali, ağrılar, konsantrasyon güçlüğü, kaygı, asabiyet gibi durumlar yaşanıyor.
Düzensiz beslenme, vitamin ve mineral eksikliği, sigara ve alkol tüketimi, tiroid bezi bozuklukları ve tansiyon da yorgunluk belirtilerini artıran unsurlar olarak sıralanıyor. Peki bugünlerde kendimizi daha iyi hissetmek ve bahar yorgunluğuna yenik düşmemek için neler yapabiliriz? Aslında düzenli beslenme, egzersiz ve sağlıklı bir uyku düzeni ile ilkbaharın yarattığı değişime adapte olmak mümkün. Çoğunlukla kadınları ve çocukları etkileyen bu dönemi hasarsız atlatmanın yollarını sizin için araştırdık.
1- Vücudunuzu susuz bırakmayın
Susuz kalmak metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle günde en az 10 bardak su içmek gerekiyor. Bunun yanı sıra çay ve kahve tüketimi de mümkün olduğunca azaltılmalı. Kafeinli içecekler yerine ada çayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları içebilirsiniz.
2- Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek önemli
Düzenli beslenmek, mevsim geçişlerinde vücudu dinç tutmanın en önemli ipuçlarından biri. Her gün mutlaka çiğ sebze, meyve ve protein içeren besinler dengeli olarak tüketilmeli. Öncelikle güne sağlıklı bir kahvaltı yaparak başlamak, ara öğünleri atlamamak bu dönemde stres ve halsizlik şikayetlerini azaltıyor. Gün içinde ise hamur işlerinden ve yağlı besinlerden uzak durmak, vitamin ve mineral zengini gıdalara ağırlık vererek beslenmek gerekiyor. Uzmanlar bu dönemde sindirim problemleri yaşanmaması adına, meyvelerin iyice yıkandıktan sonra soyulmadan kabuğuyla yenmesini, her akşam yeşil salata tüketilmesini ve tam buğday, çavdar gibi ekmeklerin tercih edilmesini öneriyor.
3- Güneşin enerjisini hissedin
Kış aylarında görülebilen D vitamini eksikliğini gidermek için havalar ısınmaya başladığında güneş ışınlarından bolca faydalanmak gerekiyor. İster bahçenizde kısa yürüyüşler yaparak ister balkona çıkarak fırsat buldukça gün ışığından faydalanın, vücudunuza D vitamini depolayarak daha enerjik olun. Ayrıca evinizi de sık sık havalandırın.
4- Düzenli egzersizle metabolizmanızı hızlandırın
Enerjik ve zinde olmak için haftanın en az üç günü egzersiz yapmak gerekiyor. İmkanınız varsa kısa yürüyüşlere çıkabilir yoksa evinizde basit hareketler yapabilirsiniz. Fiziksel olarak vücudunuzu harekete geçirmek hem kas ve eklem ağrılarınızın azalmasını hem de metabolizmanızın hızlanmasını sağlayacaktır. Kan dolaşımını artıran spor, vücudun endorfin salgılamasına da yardımcı olur. Yani doğru şekilde spor yapmak kişiyi yormaz aksine daha enerjik hissetmesini sağlar. Ayrıca uzmanlara göre bahar yorgunluğu düzenli spor yapan kişilerde daha az görülüyor.
5- Günde sekiz saat kaliteli uyku
Düzenli uyku saatleri belirlemeye ve hafta içi ya da hafta sonu fark etmeksizin bu düzene sadık kalmaya özen gösterin. Yatmadan önce odanızı mutlaka havalandırın ve günde yedi-sekiz saat kaliteli uyku uyumaya çalışın. Böylece gün içinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer imkanınız varsa gün içinde maksimum 30 dakikalık öğlen uykusu molaları verebilirsiniz. Ancak bu sürenin 30 dakikayı aşmamasına özen gösterin aksi takdirde vücudunuzda melatonin salınımı artar ve kendinizi uykulu hissedebilirsiniz.
6- Aklınızdaki işleri ertelemeyip enerjinizi yükseltin
Yaşam enerjimizin kısmen azaldığı bu dönemde pek çoğumuz yapmamız gereken işleri erteleriz. Oysa ertelemek kişinin enerjisinin daha da düşmesine neden olur. Başka bir zamana ötelediğiniz her iş zihninizde ağırlık yapar. Bu nedenle ertelememeyi alışkanlık haline getirin.
7- Mutlu olmak için kendiniz motive edin
Güne mutlu uyanmak için birçok sebebiniz olduğunu unutmayın. Kendi kendinizi motive edin. Örneğin, güne sevdiğiniz şarkıları dinleyerek başlayabilirsiniz. Nefes egzersizleri yapabilirsiniz. İçsel konuşmalarla da kendinizi motive edebilirsiniz. İçinizden “Bugün kendimi çok iyi hissediyorum, güzel bir gün beni bekliyor” gibi cümleler geçirerek enerjinizi yükseltebilirsiniz. Meditasyon yapmak da motivasyon kazanmak için birebir. Sabah ve akşam düzenli olarak yapacağınız 10 dakikalık seanslar, zihninizi arındırarak yeni güne mutlu uyanmanızı sağlayacaktır.