Dünyanın En Yüksekten Dökülen 3.Büyük Şelalesi; Tortum Şelalesi

Dünyanın En Yüksekten Dökülen 3.Büyük Şelalesi; Tortum Şelalesi

2016'da Türkiye'nin 11.sakin ilçesi seçilen Erzurum'un Uzundere ilçesi sizi de hayretler içerisinde bırakacak doğal güzelliklere sahip. UNESCO'nun Dünya Mirası listesine aday gösterilen, 48 metre yüksekliği ile dünyanın üçüncü büyük şelalesi olan Tortum Şelalesi ve eşsiz doğal güzellik Tortum Gölü, her mevsim ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor.  

Quick Routes serüvenimizin Erzurum duraklarından biriydi Uzundere ilçesi. Aslında, sadece Tortum Şelalesi'ni görmek için döndürdük tekerimizi ama nereden bilelim bizi böyle sürprizlerle karşılayacağını. Birbirinden güzel doğa manzaraları içerisinde, çok eğlendiğimiz bir yolculuk sonrası önce Uzundere ilçesine vardık. 

Uzundere'de Dağ Keçileri Karşıladı

Uzundere ilçesine varır varmaz, bir benzinlikte mola verdik. Buralara çok uzaktan ve motosiklet ile geldiğimizi öğrenen çalışanlar, hemen sıcak bir çay söylediler ve tabi hemen sohbet başladı. Yolda "dağ keçilerine rastladınız mı ? " Öğrendik ki bu dönemde, yol kenarlarındaki tepelerde dağ keçilerine çok sık rastlanırmış. Yiyecek bulmak umudu ile inerlermiş buralara. Daha bu konuda ki sohbetimiz bitmeden, benzinlik arkasındaki tepeden gürültüler geldi ve taşlar düşmeye başladı. Çevredekiler "işte ordalar, keçiler orda" diye bağrışlar eşliğinde de görüntülemeye çalışıyorlardı. Hemen motosikletimizden drone alıp, hızlıca görüntülerini almaya çalıştık. O sarp kayalıkları nasıl kolaylıkla aştıklarına inanamazsınız. Çok ilginç ve çok güzellerdi. Böyle muhteşem karşıladı bizi Uzundere.

Tortum Gölü
Tortum Gölü

Tortum Gölü Mutlaka Tanıtılmalı

Dağ keçilerini yaşam alanlarında görmek harika bir deneyimdi. Yolların böyle güzel sürprizlerine bayılıyoruz. Ama artık yola devam etmemiz gerekli. Dünyanın en yüksekten dökülen 3.büyük şelalesi olduğu söylenen Tortum Şelalesi'ne doğru yeniden koyulduk yola. Yaklaşık 15 kilometre sonra, araştırmalarımızda çok dikkatimizi çekmese de muhteşem görüntüsü ile bizi çok etkileyen Tortum Gölü'ne ulaştık.   

Yaklaşık olarak 18'nci yüzyılda Kemerli Dağ’dan inen bir heyelan kütlesinin, Tortum Çayı’nın önünü kapaması sonucu oluşan göl, Tortum Çayı üzerinde 8 kilometre boyunca uzanıyor ve gölün fazla sularının Tev Vadisi’ne döküldüğü yerde Tortum Şelalesi’ni oluşturuyor.

Fotoğrafta gördüğünüz kısım ise küçük bir kuş cenneti. Yırtıcı kuşların uğrak yeri olan gölün bulunduğu vadide, Türkiye'nin dört akbaba türünü de görmek mümkünmüş. 

Dört tarafı yüksek tepelerle çevrili, dar ve derin bir göl olan Tortum Gölü etrafında mesire ve kamp alanları mevcut. Gölün sunduğu manzaralara eşlik edebileceğiniz, gölün üzerine doğru uzanan bir cam teras ta yapılmış. Gölde sandal ile gezinti yapmak ta mümkün.

Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi

Dünyanın En Yüksekten Dökülen Üçüncü Şelalesi Tortum Şelalesi mi ?

Tortum gölünün bu kadar etkileyici olduğunu bilmediğimiz ve böyle bir güzellikle karşılaştığımız için keyfimiz iyice arttı. Şelale ile neredeyse yan yana olan Tortum Şelalesi'ne ulaştık. Daha birinin etkisinden kurtulamadan, başka bir doğa harikası ile karşılaşmak tansiyonunu yükseltiyor insanın. Şelalenin olduğu bölge çok güzel organize edilmişti, bu bizi çok sevindirdi. Yöresel satış alanlarında bölge halkı ürettiklerini sunuyor misafirlerine. Şelale etrafını güvenli bir şekilde gezebileceğiniz yollar yapılmış, her yer tertemiz. Öncelikle emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Dünyanın En Yüksekten Dökülen Üçüncü Büyük Şelalesi Tortum Şelalesi
Dünyanın En Yüksekten Dökülen Üçüncü Büyük Şelalesi Tortum Şelalesi

Unesco Dünya Mirası Listesine Aday

Tortum Çayı'nın Tev Vadisindeki heyelan kütlesini aşan suları, 22 metrelik genişlikten 48 metre yükseklikten düşüyor. Bu özelliği ile dünyanın en yüksekten dökülen üçüncü büyük şelalesi olduğu Erzurum Valiliği tarafından açıklanmış. Afrika'daki Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi 120 metre yükseklik ile dünyanın en yüksek şelalesi, A.B.D'nde Erie Gölü ile Ontario Gölü arasındaki Niagara Şelalesi 51 metre yükseklik ile ikinci, 48 metre yükseklik ile dünyanın üçüncü yüksek şelalesi Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesidir. Ayrıca oluşumu açısından da dünyanın ikinci önemli şelalesi olduğu bildirilmiş.

48 metre yükseklikten düşen su, altta dev kazanı oluşturmuş. Merdivenler yardımı ile bu bölgeye inebiliyorsunuz. Özellikle yaz aylarından bu bölgede uçuşan sular serinlemenize çok yardımcı oluyor. Ama eğer soğuk bir mevsimde giderseniz sıkı giyinin. İndiğiniz yerde piknik alanları oluşturulmuş. Burada su sesi ve şelale manzarası eşliğinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.  Güneşli bir günde geldiyseniz eğer şelale üzerinde oluşan gökkuşaklarını günün her saatinde görebilirsiniz.

Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi

Peki; o çok ünlü Niagara’dan sadece 3 metre daha az yüksek olan Tortum Şelalesi görülmeye değmez mi sizce de ?

Bildiğiniz gibi motosikletimiz ile yola çıkarken mottomuz "Önce Türkiye’yi Keşfet" idi. Ne kadar doğru bir karar verdiğimizi, güzel ülkemizin böyle özel ve muhteşem doğal güzelliklerini gördüğümüzde daha iyi anlıyoruz. Siz de öyle yapın olur mu ? 

Gelin, görün, siz de fotoğraflarını videolarını çekin ve o her şeyi paylaştığımız sosyal medya hesaplarınızda paylaşın, yazın. Önce insanımız bilsin, değer versin, değerini anlasın. Buraları görme istekleri ateşlensin. 

Şelale sularının kış ve ilkbahar aylarında debisi yaklaşık 400 m³/sn. akışa çıkması nedeniyle, şelalenin en hırçın zamanları ilkbahar ayları. Haziran ayının sonlarına doğru ise su debisi düşüşe geçiyor ve şelalenin suyu da azalıyor. Bu muhteşem güzelliği ilkbahar aylarında ziyaret etmenizi öneririz.

Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi özellikle kamp yapmayı ve doğa yürüyüşlerini sevenler için de vazgeçemeyecekleri bir yer olacaktır. Bu bölgenin daha çok duyurulmasına ve daha çok tanıtılmasına ihtiyaç var diye düşünüyoruz. Bizim "iyi ki geldik" dediğimiz yerlerden biri oldu. Anı torbamıza altın yıldızlı anılar attık burada. Size de tavsiye ederiz.

Yeni yazılarımızda buluşmak üzere. Bizi Quick Routes sosyal medya hesaplarımızdan da takip etmeyi unutmayın.  

Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi yol hikayemize aşağıdaki videodan da eşlik edebilirsiniz.

Quick Trafik Sigortası

Yaptırmak zorunlu, yüksek fiyat ödemek değil!

quicksigorta.com