Trafikte motosiklet kazalarını azaltmanın yolları

Trafikte motosiklet kazalarını azaltmanın yolları

Motosiklet kullanımı ülkemizde her geçen gün artış gösterse de henüz diğer araçlar tarafından pek de benimsenmiş durumda değil. Öyle ki haberlerde sık sık motosiklet kazaları karşımıza çıkıyor. Peki şehir içinde gün geçtikçe artan bu kazaları azaltmanın bir yolu yok mu? Kimileri için büyük bir tutku, kimileri içinse korkunun karşılığı olan motosikletlerin yarattığı kazaları azalmanın yollarına birlikte bir göz atalım. 

Motosiklet kazalarına ehliyetsiz sürücülerin deneyimsizlikleri neden oluyor.
Motosiklet kazalarına ehliyetsiz sürücülerin deneyimsizlikleri neden oluyor.

Ehliyet, ehliyet, ehliyet!

Motosiklet kazalarında ehliyetsiz sürücülerin çoğunlukta olduğu görülüyor. Ehliyeti olsa dahi deneyimsiz oldukları, motorlarını iyi tanımadıkları ve sürücü kursu tarafından verilen eğitimlere tam anlamıyla katılmadıkları da biliniyor. Ehliyeti alırken işin sadece bir kimlik kartı almakla bitmediğini, yolları ve motosikleti de iyice tanımak gerektiğini bilmekte fayda var.

Güvenli sürüş tekniklerinde hakimiyet

Ehliyeti aldınız, yollar artık sizin. Tamam da bir eksik yok mu sizce de? Şehir içi ve şehir dışı yollar, sizi her an bir sürprizle karşılayabilir. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmak için güvenli sürüş teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Yollardaki sürprizlere hazırlıklı olunmalı

Trafik kurallarını bilmek, motosikleti tanımak da yeterli bir çözüm olmuyor. Yollarda hakimiyet kurmalı, dikkatinizi üzerinden geçtiğiniz yollara vermelisiniz. Beton çatlakları, birikmiş sular, toprak birikintileri, çöpler, benzin akıntısı gibi kötü yol şakalarına karşı her zaman hazırlıklı olmalısınız. 

Kask takmayın asla ihmal etmeyin.
Kask takmayın asla ihmal etmeyin.

Görünür olmak önemli

Diğer sürücülerin motosikletlerin varlığına hala tam anlamıyla alışamadığını göz önünde bulundurun ve mutlaka görünür olmaya bakın. Farlarınızı mutlaka açık tutun. Motorunuzda fosforlu şeritlerin olmasına dikkat edin. Kıyafet seçiminizi de canlı ve parlak renklerden yana kullanın.

Kasksız yola çıkma mı? Asla!

Motosiklet kazalarında kask takmanın hayat kurtardığı bir gerçek. Kaliteli bir kask ve güvenilir kıyafetler sayesinde olası bir kaza esnasında hayatınızı kurtarabilirsiniz.

Yakın takip demek, risk demek

Trafikte yalnız olmadığınızı unutmayın.
Trafikte yalnız olmadığınızı unutmayın.

Unutmayın ki yollar sadece sizin değil. Önünüzdeki araç herhangi bir sebepten ötürü aniden durabilir. Bu yüzden her zaman yakın takipten kaçınmalı, önünüzdeki araçla aranıza belli bir mesafe koymalısınız.

Şeritler arası geçişlere dikkat!

Trafikte yol alırken görüneceğiniz bir bölümde ilerleyin. Gerekmedikçe şerit değiştirmemeye dikkat edin. Diğer araçlara bir sonraki hareketlerinizi hatırlatmak adına mutlaka sinyal verin.  

Yağışlı havalarda olabildiğince yola çıkmayın.
Yağışlı havalarda olabildiğince yola çıkmayın.

Hava durumuna karşı önlem

Motorcular için yağışlı havalarda yollarda olmak her zaman daha zor olmuştur. Aşırı yağmurlu ve yoğun kar yağışlı havalarda yola çıkmamaya özen gösterin. Şiddetli rüzgarlı havalarda rüzgarın kuvvetini hesaplamanızda da fayda var.

Deneyimlilerin tavsiyelerine kulak vermeli

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Bulvar Sürücü Kursu’ndan Hüseyin Kaya, motosiklet kazalarını önlemenin yollarından birinin de trafikte telefon kullanımını azaltmak olduğuna değiniyor. “Günümüzde birçok motor kazası telefonla konuşmayla ya da telefonla ilgilenmeyle doğru orantılı olarak gerçekleşiyor” diyen Hüseyin Kaya, araç ehliyeti alırken de motosiklet eğitimi verilmesinin gerekliliğini vurgulamadan geçemiyor. 

Seyir halindeyken telefonla konuşmak kazalara zemin hazırlayabilir.
Seyir halindeyken telefonla konuşmak kazalara zemin hazırlayabilir.

Yıllardır sıkı bir motosiklet tutkunu olan Sevan Özonur ise eğitimin bu konuda destekleyici bir çözüm olduğunu düşünüyor. “Kurslarda yeterli eğitim verilmiyor. Sadece sürücü kurslarında değil, kurs sonrası da sürücülerin eğitimlerine ağırlık verilmeli. Devlet teşvikleri ile özel eğitim kurs fiyatları aşağıya çekilebilir ve bu sayede çok daha fazla sayıda motosiklet sürücüsü güvenli motor sürüş eğitimi alabilir” diyen Özonur, diğer araç sürücülerinin de trafikte motorlarla birlikte güvenli bir şekilde seyahat etmeyi öğrenmesi gerektiğini ekliyor. Yolların kalitesini artırmakla da kazalara çözüm getirilebileceğini dile getiren Sevan Özonur ekliyor: “Ülkemizdeki yolların asfalt kalitesi Avrupa’ya kıyasla çok kötü. Bu da kazaları beraberinde getiriyor. Yolların iyileştirilmesi, trafik denetiminin, muayenelerin, kontrollerin, bakımların sıklaştırılması da kazaları azaltabilecek etkenler arasında yer alıyor.”