Kış lastikleri neden önemli?

Kış lastikleri neden önemli?

Kış mevsiminde, bu zorlu şartlara uygun olmayan lastikler kullanmak güvenlik zafiyeti yaratabilir. Kışın zorlu şartlarına hazır olmak için kış lastiği kullanmak şart. Peki ama nasıl kış lastiği seçeceksiniz?

Türkiye, son haftalarda soğuk ve yağışlı havanın etkisinde. Birçok kentte de kar yağışı uzun bir süre etkili oldu. Bu dönemde, eğer trafiğe çıktıysanız, maddi hasarlı trafik kazası sayısında bir artış olduğunu gözlerinizle de görmüşsünüzdür.

Yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar, 2016 yılından bu yana, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takmak zorunda. Ancak bu yasal zorunluluk, hususi araçları kapsamıyor. Yine de tüm sürüş güvenliği uzmanlarına göre kış lastiği kullanmak sizi birçok trafik kazasından kurtarabilir. Üstelik kış lastikleri sadece karlı havalarda kullanılmıyor. Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Ahmet Özgün’e göre kış lastiğinin sadece karlı havalarda değil, 7 derecenin altındaki tüm hava koşullarında kullanılması gerekiyor.

Kış lastiğinin farkı ne?

Kış mevsiminde yol tutuşu hayati bir önem taşır.
Kış mevsiminde yol tutuşu hayati bir önem taşır.

Kış döneminde otomobil kullanırken, kar yağışı ya da aşırı soğuktan kaynaklı gizli buzlanma gibi tehlikelerle karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz. Kış mevsiminin bu zorlu koşullarında yaz lastiği kullanmanız güvenlik zafiyeti yaratır. Bunun en büyük nedeni de yaz lastiklerinin diş derinlikleri, desenleri ve karışımlarının bu zorlu şartlara uygun olmaması. Kış mevsiminde aracınızın yola sağlam tutunmasını sağlamak için bu mevsime özel olarak üretilen lastikleri kullanmalısınız. Kış lastikleri, zorlu şartlarda yüksek performans göstermek için tasarlanmış diş derinliklerine, desenlere ve karışımlara sahiptir. Bu sayede yaz lastiklerine göre, zorlu koşullarda otomobilinizin yola tutunmasını sağlarlar.

Kış lastiği alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Lastik üzerindeki kodların ne anlama geldiğini bilmelisiniz.
Lastik üzerindeki kodların ne anlama geldiğini bilmelisiniz.

Otomobilinizin lastiklerini, kış lastikleri ile değiştirmek istiyorsanız ilk önce doğru lastiği aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Otomobilinize uygun lastik ölçülerini bildiğinizden emin olun. Ardından satın almak istediğiniz lastiğin üzerindeki işaretlere dikkat edin. (M+S) ya da (M&S) işaretlerini gördüğünüz lastikleri alabilirsiniz. Mud (Çamur) ve Snow (Kar) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bu işaret lastiğin, Avrupa yönetmeliklerine göre “kış lastiği” olduğunu gösterir. Bu işaretle birlikte “dağ üzerinde kar tanesi” işareti olan lastikleri de tercih edebilirsiniz. Bu lastikler, (M+S) işareti olan lastiklerden farklı olarak karlı ağır hava koşulları için özel tasarlanmış ve performansları test edilmiştir.

Lastik üzerindeki kodlar

Lastiklerin üzerinde beş farklı kod vardır.
Lastiklerin üzerinde beş farklı kod vardır.

KAYNAK: michelin.com.tr

Satılan tüm lastikler, lastiğin kış lastiği olduğunu gösteren işaretlerle birlikte farklı kodlar da taşır. Lastiğinizin üzerinde görebileceğiniz beş farklı kod vardır. Bunların ilki, üç haneli bir sayı ile ifade edilir ve lastiğin genişliğini gösterir. İkinci sırada yer alan iki basamaklı sayı ise lastiğinizin yan yüzeyinin en-boy oranını ifade eder. Üçüncü sırada yer alan ve bir harf ile başlayan kod ise lastiğinizin cinsini ve inç cinsinden çapını gösterir. R harfi ile başlayan kodlar “radyal lastik” anlamına gelirken, bu harfin arkasından gelen “16” rakamı, lastiğin 16 inçlik jantlar ile uyumlu olduğunu ifade eder. Dördüncü sıradaki iki basamaklı sayı lastiğin taşıyabileceği maksimum ağırlığı ifade ederken, son kod ise maksimum hızı ifade eder.

Kış lastiği satın alırken tüm bu kodlara dikkat etmeye özen gösterin ve lastiğin üretim yılını özellikle sorun. Çünkü Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Özgün’e göre bekletilmiş lastikler özelliğini kaybetmiş olabilir. Tüm bunlarla birlikte, yedek lastiğinizin de kış lastiği olmasına özen göstermenizi öneririz. Çünkü üç kış lastiği ile tek bir yaz lastiği kullanmak otomobilinizde dengesizlik yaratabilir.