İkinci el araç ticareti artık daha güvenli

İkinci el araç ticareti artık daha güvenli

Bu yılın nisan ayında yasalaşan “ikinci el araç ticaretinde ekspertiz zorunluluğu” otomotiv piyasasını çok daha güvenli bir hale getirdi. Bu değişiklikle birlikte kilometre düşürme, aracın hasarını gizleme gibi usulsüzlüklerin de önüne geçilmiş oldu.

İkinci el araç alım-satımlarında yıllardan beri süregelen aldatmacalar, Nisan ayındaki ekspertiz zorunluluğu kanunu ile büyük oranda azalacak gibi görünüyor. Her isteyen firmanın ekspertiz hizmeti veremeyecek olması, sadece Türk Standartları Enstitüsü’nden (TSE) Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmaların ekspertiz hizmeti vermesi bu konudaki güvenirliği artırdı.

Neler değişti?

Daha önce sadece alıcı talep ederse ekspertiz raporu alınıyordu. Genellikle, satıcının araçla ilgili beyanlarına ve trafik kaza kaydına bakılarak alım satımlar gerçekleşiyordu. Şimdi ise ekspertiz raporlarıyla ikinci el aracın özellikleri, arıza ve hasar durumuyla kilometre bilgilerine yer veriliyor. Motorda, kaportada değişen parçalar ortaya çıkıyor. Frenler, hatta boyanın orijinalliği bile kontrol ediliyor.

Son aylarda, ekspertiz merkezleri otomotiv sektörünün yönlendirici ve tamamlayıcı unsuru olmaya başladı. TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, ikinci el araç alım satımının sektörde yeni bir trend haline geldiğini, pahalı otomotiv fiyatlarına rağmen 1 milyona yaklaşan ikinci el otomotiv satışlarıyla, sektördeki olumlu havanın devam ettiğini söylüyor. Konuyla ilgili tüm merak ettiklerimizi Ayözger ile detaylıca konuştuk.

TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger.
TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger.

Ekspertiz zorunluluğu, araç piyasasında yeni ve güçlü bir ekspertiz sektörü mü yarattı?

Sektörde yapılan düzenleme sayesinde ekspertiz merkezi açma standartları belirlenirken, kurumsallaşma yolunda ilk adımlar atıldı. Kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren firmalara duyulan güvenin arttı. Dolayısıyla sektördeki firmalar kaliteli hizmet verebilmek adına kendilerini geliştirme yarışına girecektir ve bu sayede sektörümüz zaman içerisinde daha da güçlenecektir.

Türkiye'deki ekspertiz merkezleri yeterli hizmeti verebilecek seviyede mi?

Yeni ortaya çıkan ve büyüme potansiyeli olan tüm sektörlerde olduğu gibi ikinci el araç ekspertiz sektöründe de birçok küçük ve büyük ölçekli firma hizmet veriyor. Bu sebeple müşterilerin güvenebilecekleri firmalara olan ihtiyacı her geçen gün artıyor. Otomobil sektöründe geçmişi ve tecrübesi olmadan ikinci el araç ekspertiz hizmeti veren firmalarda, tüketicilerin karşılaşabilecekleri hata oranının yüksekliği nedeniyle TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış kurumsal firmalardan hizmet alınması büyük önem taşıyor. Getirilen düzenlemeyle birlikte ekspertiz merkezlerinin belirlenen standartlara uygun hizmet verilmesi amaçlanıyor.

Ekspertiz zorunluluğu olmadığı günlerde, ikinci el alım satımlarındaki en büyük aldatmacalar nelerdi? Yeni zorunluluk, bu olumsuzlukların ne kadarını giderebilecek?

Ekspertiz, alıcıların almayı düşündükleri araçların mevcut durumunu öğrenerek araçları daha iyi tanımalarına olanak sağlıyor. Yönetmelik öncesinde aracını satmak isteyenlerin beyanına güvenmek zorunda olan araç alıcıları sonraki süreçte kötü sürprizlerle karşılaşabiliyordu. Bu nedenle alıcıların ikinci el araç almaya karar verdikten sonra mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasına aracı götürüp ekspertizini yaptırması büyük önem taşıyor.

Yönetmelikle birlikte ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle ilgilenen gerçek ve tüzel kişilerin son kullanıcıya yaptığı satışlarda, aracı satan firma tarafından en az üç ay veya 5 bin km garanti uzatımı verilmesi zorunluluğu geldi (8 yaş ve 160 bin km üzerindeki araçlar kapsam dışında). İkinci el aracını bu firmalardan alan tüketiciler garanti uzatımlarını mutlaka talep etmeli. Bireysel satış işlemlerinde garanti zorunluluğu olmamasına karşın motor, şanzıman, tork konvertörü diferansiyel ve elektrik sistemini kapsayan garanti uzatımının en az altı ay/10 bin km olarak yaptırılmasını tavsiye ediyorum.

TÜV SÜD D-Expert’in garanti uzatma paketleri sayesinde tüketiciler bu hizmeti ekspertiz sonrası merkezlerimizden üç ay/5 bin km, altı ay/10 bin km veya 12 ay/20 bin km olarak alabilirler.

İkinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketiciler kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren firmaları tercih etmeli.
İkinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketiciler kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren firmaları tercih etmeli.

Ekspertiz sektöründe büyüme artışı ne durumda?

Türkiye’deki yeni ortaya çıkan ve büyüme potansiyeli olan tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de birçok küçük ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı ve farklı markalar oluştu. Bu sebeple ikinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketicilerin kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren, bizim gibi firmalara olan ihtiyacı arttı.

Sektörde kurumsallaşma adına getirilen düzenlemeler alıcıyı memnun etti mi?

Sektörde yapılan düzenleme sayesinde ekspertiz merkezi açma standartları belirlenirken, kurumsallaşma yolunda ilk adım atılmış oldu. Atılan bu önemli adımın devamında Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi ekspertiz merkezleri için denetim standartlarının oluşturulması, oluşturulan standartlar ışığında ekspertiz merkezlerinin denetimlerinin düzenli yapılması ve bu denetimler sonucunda karşılaşılan olumsuzluklara karşı cezai yaptırımlar getirilmesiyle sektörde kurumsallaşma süreci büyük ölçüde tamamlanacak. Dolayısıyla ikinci el araç ekspertiz sektörü hem alıcılar hem satıcılar için şeffaflığın hakim olduğu bir sektör haline gelecek.

Alıcılar için hayata geçirdiğiniz güncel uygulamalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

İlk kurulduğumuz günden bu yana hizmetimizi en üst seviyelere taşımak ve sektörde öncü olmak amacıyla çalışıyoruz. Bunun için hizmet ağımızı ve ürün çeşitliliğimizi genişletmenin yanı sıra müşterilerimize en hızlı şekilde hizmet verebilmek adına da geliştirmeler yapıyoruz. Randevu sistemimizde yaptığımız son geliştirmeler sayesinde müşterilerimiz kendilerine uygun gün, saat, lokasyon ve paketleri hızlı bir şekilde tercih ederken şubelerimizde sıra beklemeden işlemlerini tamamlayabiliyor.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını en doğru şekilde anlayıp oluşturduğumuz ekspertiz paketlerimize ek olarak Garanti Uzatımlı Paketlerimiz sayesinde ekspertiz sonrasında garanti altına alınmış araçlarda oluşacak arızalar da kapsam süresi içerisinde üst limit olmadan karşılanıyor.

Çok yakında sigortaladım.com ile başlayacağımız iş birliği sayesinde müşterilerimiz 21 farklı sigorta şirketinden trafik sigortası ve kasko teklifi alabilecek ve kendilerine en uygun poliçeyi taksitlendirme imkanıyla anında satın alabilecekler. Sektörümüzde güven noktası olma yolundaki hedefimize her geçen gün yaklaşırken, ikinci el araç alıcılarının işlerini kolaylaştıracak sürprizlerimizin devam edeceğini de müjdeleyebiliriz.

İkinci el otomobil satışlarında, kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi hileler artık yapılamayacak.
İkinci el otomobil satışlarında, kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi hileler artık yapılamayacak.

Yeni getirilen ikinci araç ticareti düzenlemesiyle ilgili vatandaşların dikkat etmesi gerekenler neler?

Yeni yönetmelik ikinci eş araçların kimler tarafından, nerede ve nasıl satılacağını düzenlerken, alıcıların da aldıkları araçları daha iyi tanımalarına olanak sağlıyor. Alıcıların bu haklarını bilerek alacakları araçları, kendi istedikleri ve güvendikleri TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış ekspertiz merkezlerine götürmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede sonraki süreçte yaşanabilecek kötü sürprizler önlenebilir.

Önümüzdeki bir yıl içerisinde ikinci el araç sektörü nasıl bir gelişim izleyecek?

Yönetmeliğin yansımalarının net bir şekilde gözlemlenebileceği bir yıl içinde, sektörde kurumsallıkla ilerleyen firmaların avantajlı olacağını söyleyebilirim. Hizmet kalitesini tescilleyerek güven sağlayanların güçlenerek yollarına devam edeceklerini düşünüyorum.

İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASI

Araç almak isteyenler ikinci el otomobillere yöneliyor.
Araç almak isteyenler ikinci el otomobillere yöneliyor.

Döviz kurunun artması, otomotiv sektöründe sıfır kilometre araçların fiyatlarını bir hayli yükselti. Bu da araç almak isteyenleri ikinci el otomobillere yönlendirdi. Ancak ikinci el piyasasında yaz tatilinin başlamasıyla araç talebinin artması fiyat yükselmesine sebep oldu. Bu yüzden ikinci el araç fiyatları kış mevsimine göre daha yüksek.

Peki şu sıralar ikinci el piyasası nasıl? Hangi araçlar en revaçta? Alıcılar, yakıt tasarrufu, az hasar, kolay yedek parça bulunması ve uygun fiyat açısından hangi avantajlı arabaları tercih etmeliler?

Fiat Egea

Fiat Egea
Fiat Egea

Az yakan ve bu yüzden tercih edilen otomobillerden biri olan Fiat Egea’nın 2016 dizel-manuel modelinin, şehir içi yakıt tüketimi 5.2 lt. Şehir dışı ise 3.5 lt. Fiyat aralığı ise 55-65 bin ₺ arasında.

Renault Megane

Renault Megane
Renault Megane

Ülkemizde çok ilgi gören araçlardan biri olan Renault Megane fiyat aralığı en değişen otomobil markalarından biri. 2016 model, dizel-otomatik, 1.5 bir Megane Touch’ın ortalama fiyatı 90 ila 100 bin ₺ arasında.

Hyundai i20

Hyundai i20
Hyundai i20

Piyasaya girdiği günden beri alıcısı çok olan Hyundai i20, 2015, 1.4 Jump Modeli’nin fiyat aralığı 50 ila 65 bin ₺ arasında.

Volkswagen Golf

Volkswagen Golf
Volkswagen Golf

Çekirdek aileler için son derece uygun olan Volkswagen’in sağlam ve sorunsuz arabası Golf’ün 2015, 1.6 Comfortline, dizel-otomatik modelinin fiyat aralığı 100 ile 110 bin ₺ arasında.

Opel Corsa

Opel Corsa
Opel Corsa

Bir dönemin efsane arabası Opel Corsa’nın yıldızı hâlâ parlamaya devam ediyor. Opel Corsa’nın Essentia, 2015, 1.4, otomatik modelinin fiyat aralığı 60 ila 70 bin ₺ arasında.

Nissan Micra

Nissan Micra
Nissan Micra

Sürücülerinin gözdesi Nissan Micra’nın 2015, 1.2, otomatik vites modelinin fiyatı 60 ila 68 bin ₺ arasında.

Ford Fiesta

Ford Fiesta
Ford Fiesta

Az yakıt tüketimiyle tercih sebebi olan Ford Fiesta’nın 2015, 1.5, dizel-manuel modelinin fiyatları 50 ila 60 bin ₺ arasında.