Yakıt fiyatlarının aşırı yükselmesi, dizel yakıtlı motorların çevreye verdiği zarar ve bakım masraflarının artması, tüketicileri hibrit motorlu araçlara yönlendirdi. Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında hibrit araçların satın alımında yüzde 113’lük rekor bir talep gerçekleşti.
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı veriler, otomotiv sektörünün bir krizin eşiğinde olduğunu çok net bir şekilde ortaya koydu. 2019’un ilk sekiz ayındaki satışlar, geçen yılki satışların yüzde 48 gerisinde. Özellikle dizel otomobillerin pazar payları bir hayli azaldı. Otomotivciler için bu moral bozucu tablonun yanında çok ilginç bir detay da gözden kaçmadı. Doğa dostu hibrit otomobillerin satışında gözle görünür bir artış gözlendi.
Araştırmada, yılın ilk sekiz ayındaki hibrit otomobil satışlarında yüzde 113’lük bir artış olduğu görüldü. Bu süre içinde 6107 adet hibrit araç satın alındı. Tercih edilen elektrikli araçların sayısı da 109 olarak belirtildi.
Gelenekçi otomotiv tutkunlarının farklı bir teknolojiye bir anda adapte olması, çok kolay olmuyor. Ancak yeni veriler, hibrit teknolojisinin daha iyi anlaşılıp tercih edilmeye başladığının bir göstergesi.
Hibrit teknolojisi nedir?
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz hibrit araçların tanımı, özellikleri, avantajları ve dezavantajları neler? Öncelikle hibrit otomobil teknolojisinin basit bir tanımını yapalım. Hibrit, “melez” anlamına geliyor. Bu tanım arabadaki iki farklı motor yapısı olmasından kaynaklı. Bu motor yapıları, benzin ve elektrik. Özellikle trafiğin yoğun oldu zamanlarda benzinli ve dizel arabalardaki karbon salınımı çok yüksek oluyor ve bu da çevresel sorunlara yol açıyor. Hibrit teknolojisinde yoğun trafikte sistem, benzin yerine elektrik motoruna geçiş yapıyor ve hem benzin tasarrufu sağlanıyor hem de havaya karbon salınımı önleniyor.
Hibrit otomobiller nasıl çalışır?
Benzinli ve dizel araçların pahalılığı, elektrikli araçların şarj sürelerinin uzun ve gidilen mesafenin halen yetersiz oluşu hibrit otomobillerin tercih nedenlerinin başında geliyor. Hibrit araçların elektrik motorunun şarj edilme gibi bir durumu yok. Araç kendi kendini şarj edebiliyor ve bu da büyük bir zaman avantajı getiriyor.
Hibrit araçlarda, kalkışta ve yoğun trafikte elektrik motoru devreye giriyor ve benzin kullanımını sıfıra indiriyor. Bu tercih arabanıza hem performans, hem de yakıt tüketiminde büyük avantaj sağlıyor.
Hibrit arabalar, elektrikli motor sayesinde de güç alabildiği için benzin motorlu araçların aksine büyük bir motora ihtiyaç duymuyor. Bu durum aracın hafiflemesini, daha yüksek performansı ve daha düşük yakıt tüketimini sağlıyor. Trafiğin bulunmadığı ortamlarda ve otoyollarda, aracın daha yüksek performans göstermesi beklenen durumlarda ise benzinli motor devreye girebiliyor.
Hibrit otomobillerin kullanımı esnasında her frene basılmasında akünün dolumu sağlanıyor. Böylece açığa çıkmış olan enerji boşa gitmemiş oluyor ve bu enerji bir üretece çevriliyor.
Hibrit otomobillerin artı ve eksileri
Hibrit araçların sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz:
● Hibrit otomobiller diğer otomobillere göre daha düşük emisyona sahip. İki motor özelliğini ve trafikte elektrikle çalışma prensibini de eklersek hibrit araçlar tam bir çevre dostu.
● Aracın şarj edilmesine gerek yok. Kendi elektrik enerjisini, kendisi üretiyor.
● Motordaki gürültü çok düşük seviyeye indiriliyor.
● Hibrit otomobillerin daha cazip hale getirilmesi adına düşük ÖTV ya da MTV gibi devlet destekleri bulunuyor. Bu da fiyat konusunda bir rahatlık getiriyor.
● Hibrit araçlar, hareketleri esnasında daha az enerji harcamaları için daha hafif malzemeden üretiliyor.
Hibrit otomobillerin bu avantajlarının yanında yeni bir teknoloji olması açısından bazı dezavantajları da bulunuyor. Şöyle ki:
● Hibrit araçların hız kapasitesi diğerlerine oranla daha düşük. Şehir içindeki kullanım avantajları şehir dışında hızlı hareket isteyenler için bir dezavantaj sağlayabilir.
● Hibrit otomobiller devlet tarafından özel olarak desteklenmiyorsa aynı özellikteki araçlara kıyasla daha pahalı. Ancak bu peşin olarak fazladan ödenmiş olan tutar, sonradan düşük tüketim ve düşük yıllık araç vergileri ile kendisini telafi edebiliyor.
● Hibrit otomobillerde çift motor olması sebebiyle sürekli motor teknolojileri iyileştiriliyor, bu da bakım masraflarının artmasına sebep oluyor. Bu fazladan bakım masrafları artı bir maliyet getirebiliyor. Hibrit teknolojisine hakim teknik eleman bulmak, bu teknolojinin emekleme dönemlerinde biraz sıkıntılı.
Yeni teknolojiler gündemde
Yukarıdaki dezavantajları giderecek teknolojiler de hızla geliştirilmeye devam ediyor. Toyota, hareket halinde değilken güneş paneli teknolojisi ile şarj olabilen otomobiller üretiyor. Toyota’nın Prius PHEV modeliyle hibrit araçlardaki elektrik bataryaları sadece seyir halinde değil, durdukları zaman da güneş panelleri vasıtasıyla kendilerini şarj edebilecek. Prius PHEV’in tavanına, kaputuna ve bagaj kapağına geliştirilmiş solar güneş panelleri yerleştirdi. Bu sayede Prius, güneş enerjisinden faydalanarak şarj olacak ve bunu daha fazla yol kat etmek için kullanılabilecek.
Porche piyasanın yeni oyuncusu
Dünyaca ünlü Porche firması Taycan isimli tam elektrikli aracını basına tanıttı ve üretime eylül ayında başlanacağını belirtti. Porsche CEO'su Oliver Blume tarafından yapılan açıklamaya göre, Porsche’nin ilk tam elektrikli aracı Taycan’da toplamda 592 beygir güç elde eden iki elektrikli motor kullanılacak. Bu değer, elektrikli Porsche Taycan’ın 0-100 km/s hızlanmasını 3.5 saniyede, 0-200 km/s hızlanmasını da 12 saniyede tamamlamasına imkan verecek. Aracın menzili ise yeni standartlar doğrultusunda 500 km olacak.
Alman üretici elektrikli Porsche Taycan'ın şarj süresinde oldukça iddialı. Zira Oliver Blume, aracın sadece dört dakikalık şarj ile 100 km yol gidebileceğini belirtti. Günümüz şartları göz önüne alındığında oldukça etkileyici olan bu özellik, Porsche Taycan’ı rakiplerinden bir adım önde tutmaya yetecek gibi görünüyor.
Türkiye’deki Hibrit otomobillerin fiyatları
Ülkemizde satılan hibrit marka araçların fiyatları ve bazı araçların en düşük ve en üst donanımlara ortalama fiyatları şöyle:
Toyota Corolla Hibrit: 163 bin ₺ – 203 bin ₺
Toyota Yaris Hibrit: 135 bin ₺ – 159 bin ₺
Kia Niro Hibrit: 230 bin ₺
Lexus CT Hibrit: 275 bin ₺ – 348 bin ₺
Volvo XC60 T8 Twin Engine Hibrit: 687 bin ₺
Land Rover RR Sport Hibrit: 992 bin ₺ – 1 milyon 687 bin ₺
BMW 740Le xDrive Hibrit: 1 milyon 547 bin ₺
BMW i8 Hibrit: 1 milyon 491 bin ₺
Mercedes Benz GLC 350 e Hibrit: 618 bin ₺