Araba park etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı

Araba park etmek hiç bu kadar kolay olmamıştı

Büyük şehirlerde park yeri bulmanın bile fazlasıyla zor olduğu günümüzde, arabalarını dikkatli bir şekilde park etme kaygısı sürücülerde panik ve stresi tetiklemenin yanı sıra bazen de kazalara neden olabiliyor. Ancak kimi teknoloji ve taktiklerle park etmeyi sorun olmaktan çıkarmak mümkün.

Kameralı park sensörleriyle gelen kolaylık

Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayanlar oldukça dar alanlara park etmek zorunda kalıyorlar. Hatta dar da olsa arabalarını park etmek için yer bulanlar şanslı sayılıyor. Tavana veya araç içinde rahat hissettiğiniz herhangi bir yere monte edebileceğiniz kamerasıyla araç park sensörleri, park etme sorununa çağımızın dinamiklerine uygun teknolojik çözümler getiriyor. Kör noktaları dahi görmenize yardım eden tavan kamerası sayesinde aynalarla göremeyeceğiniz yerleri de görebilir, arabanızı çok az zahmetle park edebilirsiniz.

Kendi kendine park edebilen araçlar diğer arabalara oranla daha pahalı.
Kendi kendine park edebilen araçlar diğer arabalara oranla daha pahalı.

Yapay zekaya sahip, kendi kendine park edebilen arabalar

Sahip olduğu yapay zeka teknolojisinin de desteğiyle kendi kendini park edebilen araçlarla stres ve panikten kurtulabilir, omuzlarınızdaki yükü hafifletebilirsiniz. Araçlar yapay zeka sayesinde kendini pilot konuma getirerek otomatik olarak park edebiliyor. Birkaç yıl önce konuşulmaya başlasa da yaygınlaşmasının biraz daha zaman alacağı öngörülen bu özellik, araba sürmeye yeni başlayan sürücülerin hayatını kolaylaştıracak. Yapılan bir araştırmaya göre New York gibi büyük şehirlerde yaşayanların araba park etmek için yılda ortalama 100 saat harcadıkları göz önünde bulundurulunca tek bir tuşla kendi kendine park eden bir arabaya sahip olmak zaman kaybını da engelleyecektir. Diğer araçlara göre biraz daha pahalıya satılan bu arabalar, özellikle konforuna düşkün sürücülere hitap ediyor. Günümüzde birçok araba markasında otomatik park edebilen modeller bulmak mümkün.

Dikiz aynası kamerası
Dikiz aynası kamerası

Dikiz aynası tipinde geri görüş kamerası

Park etmeyi ve trafikte kendinizi rahat hissetmenizi sağlayan en yaratıcı çözümlerden biri: dikiz aynası tipinde geri görüş kamerası. Sıradan bir dikiz aynası görüntüsündeki bu teknolojik ürünü aracınızın kendi dikiz aynasının üzerine yerleştirerek arka görüş kamerası olarak da kullanabilirsiniz. Arabanın dış tavanına ya da bagajına monte ettiğiniz harici kamera sayesinde tek bir tuşla ürünü klasik dikiz aynası işlevinden çıkararak aracınızın arkasında olan biteni görebilirsiniz. Montajını 10 dakikada tamamlayacağınız dikiz aynası tipindeki geri görüş kamerası ile park stresinizi gözle görülür şekilde azaltıp rahatça hareket edebilirsiniz. Ön kamera ve kayıt özelliği de olan bazı modellerle ise seyir halindeyken kesintisiz kayıt alabilirsiniz. Ürün bireysel kullanıcılar haricinde, taksi ve minibüs şoförleri tarafından da izleme ve güvenlik gibi sebeplerle sıklıkla tercih ediliyor. Özellikle Xiaomi, Wondex, Piranha gibi markalar fiyat/performans açısından oldukça verimli ürünler sunuyor. Siz de araç içi konforunuzu bozmayan teknolojik ürünlerle sürüş keyfinizi artırmak ve park sorununu önlemek isterseniz bu üründen alarak işe koyulabilirsiniz.

Park asistanları

Park asistanı özelliğine sahip olan ya da bu sistemi dışarıdan satın alıp dahil ettiğiniz arabalarla aracınızı strese girmeden ve yorulmadan park edebilirsiniz. Belli talimatlar vererek park etmenizi kolaylaştıran bu arabalar, her ne kadar son zamanlarda gündeme gelse de dünyada 2010’ların başından beri yaygın şekilde kullanılıyor. Volkswagen, Ford, Toyota, Mercedes ve Hyundai gibi markalarda park asistanı olan arabalar bulabilirsiniz.

Park assistanları park sorununu çözmenize destek oluyor.
Park assistanları park sorununu çözmenize destek oluyor.

Park etmeyi kolaylaştıracak öneriler

Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) genel başkanı İsmail Yılmaz’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı bir açıklamada sınava ilk girişlerinde ehliyet almaya hak kazanamayan sürücü adaylarının yüzde 60’ının arabalarını ilk denemede geri park edemediği için elendiğini belirtiyor. Ancak özellikle büyük şehirlerin fiziksel koşulları yalnızca deneyimsiz değil deneyimli sürücülerin de araç park ederken birtakım problemler yaşamasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle belli başlı taktikleri daima göz önünde bulundurmak gerekiyor. 

Araba park etmenizi kolaylaştıracak bazı taktikler de var.
Araba park etmenizi kolaylaştıracak bazı taktikler de var.

● Öncelikle paniksiz, sakin bir şekilde, diğer arabalara çarpma korkusuna kapılmadan arabanızı park etmeye çalışmalısınız. Unutmayın ki tecrübenin ya da çevresel faktörlerin yanı sıra psikoloji ve stres düzeyi de aracınızı park ederken sorunlar yaşamanıza neden olabiliyor.

● Mümkün olduğunca geniş alanlar bulmaya çalışmalı, dar park yerlerinden uzak durmalısınız. Her ne kadar İstanbul gibi büyük şehirlerde zor olsa da daha az araba bulunan yerler seçmeye özen göstermelisiniz.

● Paralel ya da dik, size en uygun, kendinizi rahat hissettiğiniz araç park etme yöntemini tercih etmelisiniz.

● Arabanızda yer alan tüm fonksiyonlardan ve parçalardan yararlanmalısınız. Ayna, direksiyon, tekerler, fren… Hepsini aynı anda ve kontrollü şekilde kullanmalısınız.

● En eski ve yaygın taktiklerden biri ise arabada sizinle olan birinin inerek aracınızı park etmeniz için sizi yönlendirmesi ve talimatlar vermesi. Ancak biz yine de diğer önerilere ve günümüze uygun teknolojik çözümlere göre hareket etmenizi öneriyoruz. Çünkü yanınızda her zaman size yardım edebilecek biri olmayabilir…

BONUS 1: Beş tekerlekli arabalar

1950’lerde piyasada henüz çok sayıda araba ve sürücü yokken Cadillac markası tarafından geliştirilen beş tekerlekli araç yaratıcı ve yenilikçi bir model olarak sürücülerin kolay park etmelerini sağlıyordu. Arabanın arka tekerlerinin arasında bulunan ve ortaya çıkarak aracı tek bir hareketle çok dar alanlara paralel şekilde bile park etmenize imkan veren beş tekerlekli arabaların günümüze niçin ulaşamadığı tartışılıyor. Son birkaç yıldır sosyal medyanın da etkisiyle tekrar gündeme gelen beş tekerlekli arabalar, birçok kişi tarafından “tekrar dönülmesi gereken” icatlar arasında gösteriliyor. 

Beş tekerlekli arabalar tekrar gündeme geldi.
Beş tekerlekli arabalar tekrar gündeme geldi.

BONUS 2: Direksiyon seti ile araç simülasyon oyunları

Gerçeğiyle arasında çok az fark bulunan direksiyon, ayak pedalı ve el vitesi ile oynayacağınız araç simülasyon oyunlarının yardımıyla eğlenmenin yanı sıra araba kullanma ve park etme yeteneklerinizi de geliştirebilirsiniz. Özellikle yeni sürücüler için önerilen araç simülasyon oyunları, profesyonel oyuncu ekipmanların da desteğiyle gerçeğe çok yakın bir sürüş keyfi veriyor. Araç park etme pratiğinizi oyun oynamanın verdiği rahatlıkla artırabilir, trafiğe çıktığınız zaman kendinizi çok daha sakin ve stressiz hissedebilirsiniz. 

Araba simülasyon oyunlarıyla da pratiğinizi artırabilirsiniz.
Araba simülasyon oyunlarıyla da pratiğinizi artırabilirsiniz.