Geçmişten günümüze robotlar

Geçmişten günümüze robotlar

Yakın gelecekte olduğu kadar uzun vadede de gündemdeki yerini koruyacak olan robotlar, hayatlarımızı ve iş yapış biçimlerini değiştirmeye devam ediyor. Robot kelimesinin ilk kez kullanıldığı 1920 yılı itibariyle hep birlikte robotların tarihsel serüvenine tanık olmaya ne dersiniz? 

Robot kelimesi nereden geliyor?

Robot kelimesinin günümüzdeki anlamıyla ilk kez kullanılması 1920 senesine uzanıyor. Çek yazar Karel Čapek, R.U.R. “Rossum’s Universal Robots” adlı kitabında robot kelimesine ilk kez yer verdi. 100 yıl önce “işçi, angarya iş” gibi anlamlarda kullanılan “robot” kelimesi yıllar içinde global çapta kabul görmüştür. Yani ilk başlarda robotların insanlara destek olan ve onları gereksiz iş yükünden kurtaran yardımcılar olarak hayal edildiği söylenebilir. 

Robot kelimesi ilk olarak işçi anlamında kullanılmıştır.
Robot kelimesi ilk olarak işçi anlamında kullanılmıştır.

Robotlar 20. yüzyılın ortalarında günlük hayatta konuşulmaya başladı

20. yüzyılın ortaları itibarıyla popüler kültüre entegre olan ve günlük hayatta sıkça konuşulan robotlar, teknolojik gelişmeler konusunda önemli kıstaslar arasında yer almaya başladı. Öyle ki hayat kolaylaştıran bir yenilik sunmayan, alakasız teknolojik ürünler robot görünümünde insanlarla buluşturuluyordu. 1953 yılında bugün bile dünyadaki robotların yarısına sahip olan Japonya’da saat parçalarının montajını yapan bir robot geliştirildi. Japon markası Seiko tarafından üretilen robot birçok saat parçasının montajını yapabiliyordu.

1953 yılında saat parçalarının montajını yapan bir robot geliştirildi.
1953 yılında saat parçalarının montajını yapan bir robot geliştirildi.

İlk endüstriyel robot “Unimate”

General Motors tarafından 1962 yılında üretilen ilk endüstriyel robot Unimate, fabrikada birkaç bant boyunca işçilerin yaptığı işi tek başına yapabilmesi nedeniyle toplumda büyük şaşkınlık yarattı. Üretimdeki bu olumlu etki sebebiyle kısa süre içinde 450 Unimate çalışmaya başladı. Çok büyük ve hantal bir görüntüye sahip olan ilk robot, günümüzdeki Sophia gibi insan boyutlarındaki robotlara oranla oldukça farklı görünüyordu.

İlk endüstriyel robot Unimate 1962’de geliştirildi.
İlk endüstriyel robot Unimate 1962’de geliştirildi.

Robotlar pek çok alanda kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor

Robotların günlük hayatta, iş hayatında ya da bilimsel hayatta kullanımıyla ilgili farklı fikirler ve projeler hız kazanmıştı. Teknolojisinin yanı sıra tasarımı da mükemmelleşen ve daha küçük boyutlarda üretilmeye başlanan robotlar, yaşamın içine hızla dahil oluyordu. 1999’da Sony’nin köpek olarak geliştirdiği sevimli robot Aibo’nun piyasaya sürülmesiyle robotların evlere girme fikrine insanlar daha da alıştı. Günümüzde de geliştirilmeye devam eden Aibo, artık gerçek köpek reflekslerinin tamamına sahip. Ev hayatına da destek olabilen Aibo, ev işleriyle ilgili uyarılarda bulunabiliyor.

1999 yılında ev hayatına da destek olan robot evcil hayvan Aibo üretildi.
1999 yılında ev hayatına da destek olan robot evcil hayvan Aibo üretildi.

Sophia, tüm dünyanın robotik teknolojilere bakış açısını değiştirdi

Honda’nın uzun yıllar yaptığı çalışmalar sonunda 2000 yılında tanıtılan dünyanın ilk insansı robotu Asimo’nun tek bir amacı vardı: İnsanlara yardımcı olmak. Asimo ileri, geri ve yana yürüyebiliyor, merdiven çıkabiliyordu. İnsanların gündelik hayatına bağımsızlık ve mobilite katmak amacıyla üretilen Asimo, projenin durdurulması sebebiyle günümüze kadar gelemedi.

2016 senesinde ise Hanson Robotics tarafından geliştirilen ve tüm dünyaya damga vuran Sophia, görüntüsü, teni, konuşmaları ve hareketleriyle neredeyse bir insandan farksızdı. Sosyal duyarlılığa ve insani hislere de sahip olan robot Sophia aylarca dünyanın gündeminden düşmedi. Duygularını belli eden, konuşurken göz teması kuran ve sorulara esprili yanıtlar veren Sophia tüm dünyanın robotik teknolojilere bakış açısını değiştirdi. 

İnsansı duyguları olan, espriler yapabilen robot Sophia.
İnsansı duyguları olan, espriler yapabilen robot Sophia.

Değişen ve gelişen robotlar hayatlarımızda olmaya devam edecek

Başlarda otomotiv sanayisinde, boyamada, parça alıp koyma ve makine yönetiminde kullanılan robotların günümüzde beyaz yakalar tarafından icra edilen pek çok mesleği yapabileceği konuşuluyor. Örneğin muhasebecilik hatta gazetecilik... 15 yıl içinde haberlerin yüzde 90’ının yapay zeka tarafından yazılacağı ön görülüyor. Ancak yine de insana dokunan hikayeler anlatabilen kişilerin işini hiçbir zaman kaybetmeyeceği de konuşulanlar arasında. Tıpkı bundan 20 yıl önce olduğu gibi 20 yıl sonra da gündemdeki yerini koruyacak olan robotların teknoloji ve tasarımı geliştikçe hem günlük hayatta hem de iş hayatında daha çok yer alacağı düşünülüyor. Robotlar, yapay zeka ve dronelar daha çok uzun yıllar konuşulacağa benziyor.

Robotlar, yapay zeka ve dronelar tıpkı dünya gibi Türkiye’yi de etkileyecek.
Robotlar, yapay zeka ve dronelar tıpkı dünya gibi Türkiye’yi de etkileyecek.