Maaş pazarlığı iş görüşmelerinin en hassas konularından biri. Bu süreçte net bir tavır takınırsanız işverenin güvenini kazanabilirsiniz. İşte oyunu kuralına göre oynayabilmeniz için tavsiyeler...
Başvuru, sabırsız bir bekleme süreci ve mülakat daveti için gelen telefon derken nihayet hayalinizdeki işe bir adım daha yaklaştınız. Ancak yetkinliğiniz ve pozisyona katacağınız değer ne derece yüksek olursa olsun, idealinizdeki pozisyonun maddi karşılığını alabilmek için oyunu kuralına göre oynamanız gerekiyor.
İş hayatındaki en hassas konulardan biri olan “maaş pazarlığı” konusunda avantajlı duruma geçmek için Fortune Global 500 listesinde yer alan strateji ve danışmanlık firması Accenture’de kıdemli insan kaynakları uzmanlığı görevini yürüten ve Berna Aksoy’un tavsiyelerine kulak verin...
Konumunuzun farkında olun
Temas halinde olduğunuz firma ile ilişkinizdeki konumunuzu iyice analiz edin. Örneğin sizin başvurunuz neticesinde sizinle temasa geçen bir firmaya karşı konumuzla, size doğrudan mülakat talebi ile gelen firmaya karşı konumunuz arasında fark olduğunu unutmayın. Kariyeri boyunca yüzlerce mülakat ve teklif aşamasında aktif olarak rol alan Berna Aksoy’a göre iş mülakatında pazarlık kartını elinizde tutup tutamayacağınızı belirleyen bir diğer önemli etken ise mülakat aşamasında aktif olarak çalışıyor olmak. Yani eğer hali hazırda bir işiniz varsa ya da özgeçmişinizde önemli bir kronolojik boşluk / işsizlik dönemi görünmüyorsa görüştüğünüz firmaya karşı daha talepkar bir tavır takınabilirsiniz.
Araştırma yapmadan görüşmeye gitmeyin
Mülakata girmeden önce şirket ve pozisyon hakkında bilgi edinmek nasıl şartsa, internetin nimetlerinden faydalanarak, ilgili şirketin görüştüğünüz pozisyon için ne kadar maaş verdiğini öğrenmek de sizi oyunda avantajlı duruma getirir. Bu araştırmayı Linkedin üzerinden yapabileceğiniz gibi çeşitli forumlar ve hatta firmaların Facebook gruplarından da önemli bilgiler edinebilirsiniz. Böylece çok düşük ya da fazla yüksek taleplerle kendinizi sabote etmemiş olursunuz.
Sınırlarınızı baştan belirtin
Genellikle olumlu geçen ilk mülakattan sonra sorulan “Ücret beklentiniz nedir?” sorusuna net bir cevap vermeniz çok önemlidir. Yani örneğin 5000 TL’nin altında bir maaş ile çalışmak sizin için imkansız ise bunu baştan belirtin. Hem işverenin tavrını belirlemesi hem de sizin gereksiz zaman harcamamanız adına faydalı olabilir. Yaşam standardınızı korumak için gereken meblağ konusunda net olmanız hem karşı tarafa güven verecek hem de görüşmelerin daha gerçekçi bir çerçevede devam etmesini sağlayacak. Ancak Aksoy’a göre, burada adayların en sık düştükleri hata: Talep ettikleri maaş miktarını sonraki görüşmelerde, pozisyon detaylarını öğrendikçe ya da şirketi tanıdıkça yukarıya çekmeleri. Bernay Aksoy, adayın işveren nazarındaki güvenilirliğini ve tutarlılığını sarsan bu tavırdan kesinlikle uzak durması gerektiğinin altını çiziyor.
Alternatif çözümlere açık olun