E-ticaret platformlarında satış yapmak için gerekenler

E-ticaret platformlarında satış yapmak için gerekenler

Kendi ürettiğiniz ürünleri e-ticaret platformları üzerinden satmak istiyorsanız, bu yazı sizin için. Satacağınız ürünü, hedef kitlenizi, marka adınızı ve detayları belirlediniz. Ürününüzü hangi e-ticaret sayfasında satacağınıza karar vermeden önce rehberimizi incelemenizi öneririz. 

Üreticilere verdiği vergi muafiyeti desteğiyle Etsy

Etsy’de el emeği ürünlerinizi satmak isterseniz ihtiyacınız olan tüm bilgiler linkte: https://www.etsy.com/sell
Etsy’de el emeği ürünlerinizi satmak isterseniz ihtiyacınız olan tüm bilgiler linkte: https://www.etsy.com/sell

Amerika merkezli Etsy, el yapımı ürünler ve küçük işletmeler için en ideal platformlardan biri olsa da Türkiye’de çok fazla tanınmıyor. Tüm dünyada sekiz milyon satıcıya ve 100 milyon müşteriye sahip Etsy, Türkiye’de bulunan ve satış yapmak isteyen fakat şirketi olmayan üreticilere özel fırsatlar sunuyor. Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı 7256 sayılı yasaya göre evde üretilen veya el ile üretilen ürünlerin internet ortamındaki satışlarında herhangi bir vergi ücreti alınmıyor. Faydalanmak için gerekli olan şey ise esnaf muafiyet belgesi. Bu belgeyle birlikte yılda 250 bin TL’nin altında kazanç sağlayan kişiler vergi ödemiyor. Ayrıca platformdan elde edilen yıllık gelir 35 bin 316 TL'nin altında ise vergi mükellefi olunmadığı için fatura kesmek de gerekmiyor.

Aylık üyelik ücreti almayan Etsy’de ürün başına listeleme ücreti 0,20 dolardan başlıyor.

Yüzde 6,5 + 3 TL ödeme işlem ücreti alan platform, sosyal medya platformları üzerinden yapılmak istenen reklamlardan ek ücret talep ediyor. Etsy, 2020’de Türkiye’de kullanıma açılan ve banka veya kredi kartıyla ödeme yapılmasına olanak tanıyan Etsy Payments sistemini kullanıyor.

81 ilde, 35 milyondan fazla müşterisiyle Trendyol

Trendyol’da satış yapmak için merak ettiğiniz tüm detaylar bu sayfada: https://akademi.trendyol.com/satici-bilgi-merkezi
Trendyol’da satış yapmak için merak ettiğiniz tüm detaylar bu sayfada: https://akademi.trendyol.com/satici-bilgi-merkezi

2010 yılında hizmet vermeye başlayan ve Türkiye’nin en köklü e-ticaret sitelerinden biri olan Trendyol’da 100 binden fazla mağaza bulunuyor. 35 milyondan fazla müşterisi bulunan platformun 81 ile ürün gönderebilmesi, avantajlı kargo fiyatlarını iletebilmesi, iade, kişisel verilerin korunması, güvenli ödeme gibi konularda sorun yaşanmaması, reklam ve kupon gibi pazarlama çözümleri sunması, ürün ve kategori hakkındaki analizlerin incelenebilmesi, Trendyol Akademi tarafından verilen satış eğitimleri gibi onlarca faydası da mevcut. Eğer siz de Trendyol’da el üretimi ürünlerinizi satmak isterseniz, izlemeniz gereken bazı adımlar bulunuyor.

Öncelikle şahıs, anonim veya limited şirketi açmanız ve vergi mükellefi olmanız lazım. Ardından Satıcı Başvuru Formu'nda sizden detaylı bilgiler isteniyor. Formda yer alan ad ve soyadı, e-posta adresi, T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, il ve ilçe, satılacak ürün kategorisi, şirket türü gibi bilgileri doldurduktan sonra SMS ile doğrulama gerçekleşiyor. Takiben mağaza adı, vergi dairesi, fatura türü, mersis no, IBAN numarası gibi şirket bilgilerini doldurmanız gerekirken bu bilgilerin bazıları, olarak Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarından otomatik olarak doldurulmuş halde karşınıza çıkıyor. Kargo şirketi, fatura adresi, iade depo adresi, finans sorumlusu gibi operasyon ve iletişim bilgilerinin doldurulması; başvuru kontrolü ve ürün yükleme adımlarından sonra mağaza açma işleminiz sona eriyor. Başvuru onayınız, belirttiğiniz e-posta üzerinden geldiği zaman yapmanız gereken şey ise satıcı paneline giriş yapmak, şirket bilgilerinizi girmek ve dijital sözleşmeye onay vermek. Trendyol’un başvuru ve mağaza ücreti almadığını, satıştan alınan komisyon ücretlerinin ise kategoriye ve ürüne göre değiştiğini de belirtelim. Trendyol’un vergi muafiyeti ile satış yapma konusunda bilgiler de veriyor.

Sunduğu özel fırsatlarla, Amerikalı Amazon

Amazon’da satış yapmak isteyenlerin aradığı tüm bilgiler başlangıç kılavuzunda: https://satis.amazon.com.tr/satis/baslangic-kilavuzu
Amazon’da satış yapmak isteyenlerin aradığı tüm bilgiler başlangıç kılavuzunda: https://satis.amazon.com.tr/satis/baslangic-kilavuzu

180'den fazla ülkede 300 milyon müşteriye sahip olan Amerikan şirketi Amazon, 2018’den beri Türkiye’de hizmet veriyor. Mağaza açma aşamasında işletme e-posta adresi, kimlik bilgileri, şirket kayıt bilgileri, telefon numarası ve kimlik doğrulama belgeleri talep eden platform, ürünlerin listeleme aşamasından önce barkod istiyor. Daha önce Amazon’da satılmayan bir ürün için de UPC kodu satın alma veya barkod muafiyeti talep etme şansı sunuyor. Ürün listeleme aşamasında stok kodu, ürün başlığı, ürün açıklaması, ürün fotoğrafları, ilgili anahtar kelimelerin girişinin yapılması gerekiyor. Amazon, lojistik için de seçenekler sunuyor; kargonuzu kendiniz göndermeniz veya Amazon Lojistik aracılığıyla Amazon Türkiye'nin anlaşmalı şirketlerinden paketleme, etiketleme ve gönderme hizmeti almanız mümkün.

Platform, mağazanızın performans istatistiklerini de sunarken, Satıcı Eğitim Programı’yla iş ortaklarının yanında oluyor. Ayrıca, Amazon’un satıcılara özel sunduğu Seller Central adındaki sistem üzerinden satıcı hesabı yönetiliyor, ürün bilgileri ekleniyor, envanter güncellenebiliyor, ödemeler yönetiliyor ve işinizi büyütmenizi sağlayacak yararlı içeriklere ulaşılabiliyor. Satış komisyonları kategoriye ve ürüne göre değişen Amazon, dönem dönem üyelik ücretiyle ilgili kampanyalar da sunuyor.

Diğer platformlar ve vergi muafiyeti konusu

Tabii ki, ürünlerinizi satabileceğiniz farklı e-ticaret platformları da bulunuyor. Süreçleri birbirine çok benzer olan diğer siteleri de incelemek isterseniz;

N11, Hepsiburada, PttAVM, Shopier, Çiçek Sepeti platformlarının firma kayıt, mağaza açma ve satış rehberi sayfalarından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Vergi muafiyeti belgesi alabilmenin; ürünün evde üretilmesi, iş yeri bulunmaması, üretimde sanayi tipi makine ve alet kullanılmaması, hasılat tutarının belirli bir miktarı açmaması gibi şartları bulunuyor. Örneğin N11, vergi muafiyeti konusunda web sayfasında “Yeni çıkarılan kanun uyarınca 30 bin TL’ye kadar vergiden muaf olarak online satış gerçekleştirilebilirsiniz.” bilgisini verirken her platformun çalışma sistemi değişiklik gösterebiliyor. Konu hakkındaki detayları ve güncellemeleri Resmi Gazete’den takip etmenizi öneririz.