Feng Shui ile evlere bahar dokunuşları

Feng Shui ile evlere bahar dokunuşları

Bahara aşık insanların yüzü gülmeye, ruhları hafiflemeye başladı. Bu etkiyi evlere Feng Shui ile yansıtmanın da tam zamanı. 

Bahar mevsimi geçmişten bugüne birçok uygarlıkta tazelik, yeniden doğuş ve canlılık ile ilişkilendirilir. Kış kasveti ve örtüsünün ortadan kalkmasıyla beraber çiçeklerin açması, ağaçların yeşermesi ve genel olarak yaşamın canlanması birçok insanın da ruhuna iyi gelir. Bu mevsim evde de bazı düzenlemeler yapmak için güçlü bir heves yaratabilir.

Temellerini doğanın iki önemli elementinden alan Çin kökenli kadim uygulama ve inanç sistemi Feng Shui, tam da bu noktada evlere de baharı getirebilecek bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. "Feng" rüzgar, "shui" ise su anlamına geliyor ve adını bu terimlerin bir arada kullanılmasından alan "Feng Shui" rüzgar ve su enerjilerini dengelemeyi amaçlıyor.

Evler ya da iş yerleri gibi yaşam alanlarının Feng Shui ile düzenlemesi ya da dekore edilmesi sayesinde yaşamın akışının iyileşmesi, pozitif enerjinin çekilmesi ve dengeli bir ortam yaratılması hedefleniyor. Doğanın ve evrenin enerjileriyle uyumlu bir şekilde düzenlenen yaşam alanlarının kişilerin de yaşam kalitesini artırabileceği kabul ediliyor.

Dekorasyonda kullanılan bitkiler, doğal taşlar ya da su gibi doğal materyaller, Yin ve Yang dengesini sağlamak için kullanılabilir.
Dekorasyonda kullanılan bitkiler, doğal taşlar ya da su gibi doğal materyaller, Yin ve Yang dengesini sağlamak için kullanılabilir.

Felsefenin temel prensipleri

Feng Shui felsefesinde bazı temel prensipler söz konusu. Bunlar özellikle dekorasyon sırasında mutlaka kullanılıyor.

Qi (Chi) Enerjisi: Bu felsefede evrensel enerji akışı olarak kabul edilen "Qi" veya "Chi"nin çevremizde ve yaşadığımız alanlarda var olduğuna inanılıyor. Feng Shui aracılığıyla evdeki Qi’nin serbestçe akması, birikmemesi ve dengeli olması hedefleniyor.

Yin ve Yang: Feng Shui’de Yin ve Yang’a uygun davranmaya son derece önem veriliyor. Yin ve Yang, evrenin zıt ancak birbirini tamamlayan güçlerini temsil ediyor. Bu kavramların yaşam alanlarının enerjisini dengelemeye rehberlik etmek üzere uygulamalara dahil edilmesi gerekiyor. Yin, pasif ve karanlık; Yang, aktif ve aydınlık enerji anlamına geliyor. Yaşam alanlarında, bu mekanların kullanım amaçlarına uygun olarak Yin ve Yang dengesinin sağlanmasına öncelik veriliyor.

Beş Element: Feng Shui’de ateş, toprak, metal, su ve ahşaptan oluşan beş element kullanılarak yaşanılan yerin enerjisi dengelenmeye çalışılıyor. Her element belirli renkler, şekiller ve malzemelerle temsil ediliyor.

Bagua (Sekiz Sembolik Alan) Haritası: Bir Feng Shui uygulaması olan ve dokuz bölümden oluşan haritaya Bagua deniyor. Bu haritada her bölüm belirli bir yaşam alanını ve bu alanla ilişkilendirilen temaları, renkleri ve elementleri kapsıyor. 

Mobilyaların ve dekorasyonda kullanılan malzemelerin dokuları da Yin ve Yang dengesine uygun olarak belirlenir.
Mobilyaların ve dekorasyonda kullanılan malzemelerin dokuları da Yin ve Yang dengesine uygun olarak belirlenir.

Feng Shui’nin uygulanması

Feng Shui’nin temel prensiplerinin dekorasyona aktarılması sırasında dikkat edilmesi gereken şeyler var.

Feng Shui'de Yin ve Yang kullanımı: Feng Shui uygulamalarında, evin içindeki mobilya düzenlemeleri ve objelerde Yin ve Yang dengesi sağlanmaya çalışılır. Örneğin Yin enerjiyi temsil eden karanlık ve yumuşak renkler, iç mekanlarda dinlenme ve rahatlama alanlarında kullanılabilir. Yang enerjisini temsil eden aydınlık ve canlı renkler ise daha aktif alanlar için seçilebilir.

Mobilyaların ve dekorasyonda kullanılan malzemelerin dokuları da Yin ve Yang dengesine uygun olarak belirlenir. Pamuklu, keten, ahşap gibi yumuşak dokular ve organik malzemeler genellikle Yin enerjisini temsil ederken süet ya da deri, pirinç gibi sert ve parlak malzemeler Yang enerjisini temsil eder.

Ev içinde bitkiler, doğal taşlar ya da su gibi doğal materyaller de Yin ve Yang dengesini sağlamak için kullanılabilir. Bu unsurlar, evin enerjisini dengelemek ve olumlu bir akışı teşvik etmek için stratejik noktalara yerleştirilebilir.

Bagua haritası ve renkler: Bagua haritası, evin veya işyerinin hangi bölümünde hangi renklerin kullanılması gerektiğini belirlemek için kullanılır. Bagua haritasındaki bölümler ve ilişkili yönler ve renkler şu şekilde:

Zenginlik ve refah için güneydoğuda yeşil ve mor

Ün ve tanınma için güneyde kırmızı, turuncu ve pembe

Aşk ve ilişkilerde başarı için güneybatıda pembe ve beyaz

Aile birliği ve sağlık için batıda beyaz ve gri

İyi talih ve zenginlik için kuzeybatıda gri ve metalik renkler

Yaratıcılık için batıda metalik renkler ve beyaz

Kariyer için kuzeyde siyah ve koyu mavi

Bilgelik ve bilgi için doğuda yeşil ve mavi

Ün ve iyi iletişim için kuzeydoğuda sarı ve bej

Feng Shui’ye göre bu renklerin ve yönlerin doğru bir şekilde eşleştirilmesi evin veya işyerinin enerjisini arındırmaya yardımcı olabilir, mekanda pozitif etkiler yaratabilir ve yaşam alanının genel dengesini artırabilir. Feng Shui prensiplerini dekorasyona dahil etmek sadece alanlardaki enerji dengesini düzenlemekle kalmaz, baharı ruhunuzda çok daha canlı hissetmenizi de sağlar!

KUTU----KUTU----

Baharın geldiğini evdeki canlı bitkiler ve çiçeklerle çok daha iyi hissedersiniz.
Baharın geldiğini evdeki canlı bitkiler ve çiçeklerle çok daha iyi hissedersiniz.

ADIM ADIM FENG SHUI UYGULAMASI

  • İlk işiniz evde eşya detoksu ve temizlik olmalı. Evinizdeki eski ve kullanılmayan eşyaları temizleyin. Fazla eşyaları gözden geçirin ve gereksiz olanları evden çıkarın. Bu, evdeki negatif enerjiyi azaltır. Ardından ışığın ve taze havanın içeri girmesi için pencere ve perdeleri temizleyin. Kapı önünü ve evin girişini de temizleyerek olumlu ve davetkar bir enerji alanı oluşturun.
  • Doğal malzemeler kullanmaya özen gösterin. Baharın geldiğini evdeki canlı bitkiler ve çiçeklerle çok daha iyi hissedersiniz. Yeşil bitkiler mekandaki yaşam enerjisini artırırken rengarenk çiçekler ise ortama neşe getirir. Yine dekorasyonda doğal taşlar ve kristaller kullanmak da alandaki pozitif enerjiyi artırır. Evde ahşap kullanmak doğal ve sıcak bir atmosfer yaratır.
  • Renklerin mevsime uyumuna özen göstermek de önemlidir. Dekorasyona, evdeki renkleri yenileyip baharı yansıtan canlı ve taze tonlar ekleyin. Yeşil, mavi, sarı ve pembe gibi bahar renkleri mekanlara canlılık getirir. Feng Shui dengesini korumak için renkleri dikkatli seçin. Yin ve Yang dengesi için canlı renkleri nötr renklerle dengelemeyi deneyin.
  • Enerji akışı da önemli. Mobilyaları odanın enerji akışını engellemeyecek şekilde düzenleyin. Doğal ışık ve hava akışını artırmak için perdeleri açık tutun. Kapı ve pencerelerin önüne engel olabilecek mobilyalar koymaktan kaçının. Evinizde kırık eşya, eski ve kötü hatıralarla ilişkilendirilen objeleri bulundurmayın. Bunlar negatif enerji kaynağı olabilir.
  • Evin havasını tazelemek önemli. Evi düzenli olarak havalandırın. Evdeki hava kalitesini artırmak için doğal temizleyiciler kullanın. Örneğin lavanta veya nane yağları ile hazırlayacağınız spreyler evinize tazelik ve temizlik katar.